Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебная программа Административное право 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

II. Міждисциплінарні зв'язки

Предмет адміністративного права охоплює широке коло відносин, зміст яких об’єктивно потребує правового врегулювання за допомогою специфічних методів. Ця обставина дає змогу визначити адміністративне право як профілюючу галузь, що разом із кримінальним і цивільним правом утворює юридичну основу, обов’язкову частину очолюваної конституційним правом системи. До профілюючих галузей щільно примикають основні процесуальні (кримінально-процесуальні, цивільно-процесуальні, а також адміністративно-процесуальне право), які перебувають у стані формування. Наявність процесуальних галузей обумовлена необхідністю організації виконання норм відповідних профілюючих галузей.

Деякі галузі права належать до спеціальних, призначенням яких є забезпечення спеціалізованого правового режиму для окремого виду суспільних відносин (наприклад, трудове право, сімейне право, земельне право, фінансове право). І нарешті, вирізняються комплексні галузі, які регламентують певне коло відносин. Їх правові приписи дещо відокремлені від норм профілюючих галузей (наприклад, банківське право, податкове право, авторське право).

Співвідношення адміністративного права з іншими галузями права зумовлено місцем кожної з них у правовій системі. Так, найтісніший зв'язок спостерігається між адміністративним і конституційним правом, оскільки останнє становить основу всіх галузей права, містить вихідні положення, на підставі та з урахуванням яких виникають адміністративно - правові норми.

Адміністративне право та профілюючі галузі є рівнозначними, автономними центрами системи права, котрі як правило, існують незалежно один від одного. Межі дії кримінального та адміністративного права визначаються характером та спрямованістю заборон, встановлених їх нормами. Цивільне та адміністративне право на перший погляд регулюють схожі суспільні відносини майнового характеру, але в нормах кожної з галузей домінують ті чи інші елементи методу правового регулювання.

Питання співвідношення адміністративного права зі спеціальними галузями вирішується подібно до того, як воно розв’язано щодо цивільного права. Так, нормами трудового права врегульовано відносини між рівноправними суб’єктами (працівником та роботодавцем), які дійшли згоди щодо умов праці. Разом з тим виникнення та припинення трудових відносин супроводжуються виданням наказів, які за своєю природою є односторонніми управлінськими актами. Особливо тісно взаємодіють норми адміністративного і трудового права при регулюванні відносин, обумовлених перебуванням осіб на державній службі.

Найскладніше провести межі між адміністративним правом і комплексними галузями. Наприклад, механізм співвідношення адміністративного і податкового права такий, що більшу частину відносин, які формують предмет останнього, врегульовано нормами адміністративного права за допомогою притаманних йому правових засобів.

III. Зміст навчальної дисципліни розділ I. Державне управління та адміністративне право

Тема 1. Поняття адміністративного права і його місце в правовій системі держави.

Адміністративне право, як галузь права. Соціальне значення адміністративного права. Особливості і мета впливу адміністративно-правових норм на суспільні відносини. Принципи адміністративного права. Метод адміністративно-правового регулювання (зміст, значення, практичне застосування). Предмет адміністративного права. Система адміністративного права. Зв'язок адміністративного права з іншими галузями права. Адміністративне право як юридична наука та навчальна дисципліна.

Джерела адміністративного права. Класифікація джерел. Конституція України - основне джерело адміністративного права. Законодавчі акти, як джерела адміністративного права. Акти Президента, Кабінету Міністрів України, як джерела адміністративного права. Акти центральних органів виконавчої влади. Акти місцевих органів виконавчої влади. Акти органів місцевого самоврядування як джерела адміністративного права.

Кодекс України про адміністративні правопорушення. Кодекс адміністративного судочинства України.