Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trudove_pravo_2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
562.18 Кб
Скачать

Тема 7. Правове регулювання зайнятості та працевлаштування

Питання для обговорення

1. Поняття зайнятості та її види.

2. Державна політика у сфері зайнятості.

3. Порядок реєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, та безробітних.

4. Порядок працевлаштування окремих категорій громадян.

5. Правовий статус безробітного.

6. Органи, що здійснюють працевлаштування, їх правовий статус.

7. Соціальні гарантії при втраті роботи та безробітті.

Завдання

21. 15-річний Степаненко, отримавши згоду від батьків на влаштування на роботу, звернувся до центру зайнятості за консультацією про можливість отримання роботи. Степаненко був направлений для працевлаштування на підприємство за рахунок установленої виконкомом міської ради броні. Однак директор підприємства відмовився прийняти Степаненка на роботу, мотивуючи відмову тим, що на підприємстві навіть дорослі працівники зайняті неповний робочий тиждень, а для неповнолітніх взагалі роботи немає.

Чи правомірні дії директора? Чи є направлення центру зайнятості обов'язковим для керівника підприємства?

22. У районному центрі зайнятості звільненому за скороченням чисельності штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП України) провізору фармацевтичної промисловості Остапчуку запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки у нього 35 років страхового стажу. Він від цієї пропозиції відмовився, просив зареєструвати його як безробітного і виплачувати йому допомогу по безробіттю.

Чи правомірна пропозиція центру зайнятості? Чи має право Остапчук на реєстрацію та виплату допомоги?

23. Після закінчення вищого навчального закладу, в якому Трошин навчався на денному відділенні на контрактній основі, він не зміг самостійно знайти роботу. Трошин звернувся до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні за набутою спеціальністю.

За яких умов Трошин набуде статусу безробітного? Чи буде надаватися йому допомога по безробіттю?

Список літератури за темою

Барабаш А.Т. К вопросу о понятии и правовом механи-зме обеспечения занятости населения / А.Т. Барабаш, Т.Г. Маркина // Пробл. законності. – 1999. – Вип. 38. – 213 с. – С. 102-105.

Бойко Ю. Розмежування правового регулювання зако-нодавства про працю та законодавства про зайнятість населення / Ю. Бойко // Право України. – 1994. – № 10. – С. 39.

Дуюнова О. Правові проблеми регулювання працевла-штування інвалідів / О. Дуюнова, В. Турський // Вісн. Акад.прокуратури України. – 2006. – № 2. – С. 47-52.

Іншин М.І. Щодо правового забезпечення права напрацю в умовах масового вивільнення робочої сили / М.І. Іншин // Право України. – 1998. – № 3. – С. 77-78.

Маркіна Т.Г. Окремі аспекти поняття зайнятості населення / Т.Г. Маркіна // Пробл. законності. – 1999. – Вип. 39. – С. 88-91.

Прилипко С.М. Правове регулювання зайнятості населення / С.М. Прилипко // Пробл. законності. – 2001. – Вип. 49 – С. 104-113.

Сільченко С. Трудові правовідносини з молодими спеціалістами / С. Сільченко // Право України. – 1998. – № 9 – С. 57-58.

Щотова Ю.М. Працевлаштування молоді як складова ін-ституту працевлаштування в трудовому праві України / Ю.М. Щотова // Бюл. М-ва юстиції України. – 2006. – № 1. – С. 80-85.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]