Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойовий статут.doc
Скачиваний:
4936
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.82 Mб
Скачать

4. Танк у наступі

111. До початку наступу танк у складі взводу розташовується на вогневій позиції (в указаному командиром взводу місці).

Командир танка до початку наступу керує підготовкою екіпажу і танка до майбутнього бою, а з одержанням бойового завдання організовує бій.

У бойовому наказі командир танка вказує:

орієнтири;

склад, положення і характер дій противника, зображення переднього краю оборони і місця розташування його вогневих засобів;

завдання взводу і танка (об'єкт атаки і напрямок продовження наступу);

завдання сусідів, в тому числі механізованого відділення, яке наступає за танком;

завдання особовому складу: навіднику гармати – цілі для ураження вогнем із зброї та кулемета, порядок спостереження і ведення вогню; механіку-водію – напрямок, порядок прямування в атаку, подолання загороджень і перешкод; заряджаючому – порядок спостереження, ведення вогню по повітряних цілях та дій при зброї;

сигнали оповіщення, управління, взаємодії і порядок дій за ними;

час готовності до наступу і заступника.

Бойовий наказ командир танка віддає на місцевості, а при неможливості по схемі (на макеті місцевості) і уточнює завдання на місцевості під час висування до рубежу переходу в атаку і з початком атаки. Якщо дозволяє обстановка, завдання навіднику гармати і механіку-водію він уточнює на місцевості під час підготовки до наступу. Виїзд їх на місцевість для уточнення завдання та вивчення маршруту висування до переднього краю оборони противника організовує командир роти.

У ході бою командир танка управляє своїм екіпажем командами, які подає по танковому переговорному пристрою або голосом, а також може використовувати систему управління вогнем.

112. Під час розгортання взводу у бойовий порядок командир танка виводить танк на свій напрямок, уточнює навіднику гармати та механіку-водію об'єкт атаки (цілі), напрямок продовження наступу, місце проходу через бойові порядки особового складу механізованого підрозділу та в загородженнях, порядок їх подолання і управляє вогнем та рухом танка. Танк безупинно продовжує рух і, зберігаючи своє місце в бойовому порядку взводу, у взаємодії з іншими танками, а під час спільних дій з механізованими підрозділами і з ними знищує танки, протитанкові керовані ракетні комплекси, інші вогневі засоби та живу силу противника.

Мінне поле противника, в тому числі і встановлене засобами дистанційного мінування, танк долає з використанням мінного тралу або по проробленому проходу в порядку, вказаному командиром взводу. Під час подолання мінного поля танк продовжує вести вогонь по противнику, знищуючи в першу чергу його протитанкові засоби, які ведуть фланговий вогонь.

По мірі підходу до переднього краю оборони противника танк атакує його, переміщуючись за розривами снарядів своєї артилерії на безпечному віддаленні від них.

Увірвавшись на передній край оборони противника, танк вогнем та гусеницями знищує його і стрімко просувається вперед.

113. У ході наступу командир танка повинен спостерігати за противником і місцевістю, вибирати вигідні напрямки для руху, підтримувати безперервний зв'язок з командиром взводу, слідкувати за діями сусідніх танків та механізованого підрозділу, за їхніми сигналами і самостійно знищувати противника, який перешкоджає просуванню вперед, а під час знаходження на танку десанту через танковий переговорний пристрій попереджати командира десанту про постріл з гармати.

Без наказу танк не залишає свого місця в бойовому порядку взводу. У випадку виведення із ладу інших танків взводу танк, який залишився, приєднується до сусіднього взводу і продовжує вести бій. При пошкодженні та зупинці танка екіпаж продовжує вогнем з місця знищувати противника, вживаючи одночасно заходів щодо усунення пошкодження. Екіпаж має право залишити машину тільки в тому випадку, якщо танк горить і всі заходи, які вжиті для гасіння пожежі, виявилися безрезультатними. Під час залишення танка екіпаж забирає закріплену за ним зброю, боєприпаси до неї та гранати.

114. Танк, виділений для знищення цілей вогнем прямою наводкою під час вогневої підготовки атаки, за вказівкою командира взводу висувається на підготовлену вогневу позицію і знищує або подавляє вказані (виявлені) цілі на передньому краю та в найближчій глибині оборони противника. З підходом решти танків взводу він разом з ними атакує противника і діє відповідно до бойових завдань та команд (сигналів) командира взводу.