Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №2 по ПРуЗСУ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Навчальні питання і розподіл часу

1.

Вступна частина

5 хв.

2.

Основна частина

65 хв.

2.1.

Поняття, правові засади, порядок та організація юридичної служби Збройних Сил України.

15 хв.

2.2.

Основні завдання, напрямки роботи юридичної служби і особливості правового забезпечення діяльності органів військового управління.

15 хв.

2.3.

Права юридичної служби та відповідальність військовослужбовців (працівників) юридичної служби і посадових осіб.

15 хв.

2.4.

Порядок призначення офіцерів (працівників) на посади в структурах юридичної служби.

20 хв.

3

Заключна частина

10 хв.

Організаційно - методичні рекомендації

До початку заняття викладачу потрібно уяснити навчальну та виховну мету, питання які розглядатимуться на в лекції та продумати методику проведення заняття, застосування навчальних прийомів, використання технічних засобів та наочних посібників. Розробити та затвердити план проведення заняття.

У вступній частині лекції необхідно відмітити актуальність даної теми, значення її засвоєння для майбутньої професійної діяльності військових юристів, показати зв’язок з попередньою та майбутніми темами. Назвати тему заняття, питання лекції (доцільно підготувати та показати слайд). Довести до аудиторії навчальну і виховну мету заняття.

Основна частина заняття проводиться шляхом усного викладення навчального матеріалу. Викладач, враховуючи особливості аудиторії, загальний рівень підготовки курсантів (студентів) застосовує різноманітні навчальні прийоми (інтерактивні акції, використання підготовлених слайдів, відеофільмів, наочних посібників та ін.) Зосереджує увагу на складніших питаннях, при необхідності вдається до повтору.

Висновки містять підсумки, що випливають із основної частини лекції, а також рекомендації щодо подальшого вивчення основних питань самостійно. Зазначається тема і вид наступного заняття та ставиться завдання на самостійну підготовку. При цьому, якщо по даній темі не передбачається самостійної роботи під керівництвом викладача, обов’язково, за рахунок збільшення часу на заключну частину лекції, доводиться план семінарського (практичного) заняття та завдання на самопідготовку.

Вимоги програми:

Роль командирів (начальників) в організації і проведенні правової роботи. Основні напрямки правової роботи, яка здійснюється керівним складом Збройних Сил України, командирами (начальниками) військових частин, установ, закладів.

Участь органів військової юстиції в проведенні правової роботи в Збройних Силах України.Взаємодія органів військової юстиції в проведенні правової роботи.

Юридична служба Збройних Сил України, її організація. Завдання, напрямки діяльності юридичної служби Збройних Сил України. Нормативне обгрунтування. Методичне керівництво правовою та правовиховною роботою в юридичній службі Збройних сил України.

Порядок призначення офіцерів (службовців) на посади в структурах юридичної служби. Юрисконсульт військової частини, його правовий статус. Права юридичної служби.

Вступна частина

5 хв.

В Україні відбувається процес становленні правової держави. Об’єктивно, з урахуванням якісно нового стану суспільства, функціонування державних структур, в тому числі Збройних Сил України та інших чинників, зростає значимість діяльності юридичної служби, головним завданням якої, як відомо, є забезпечення законності у всіх сферах діяльності.

В юридичній службі ЗС України іде процес розвитку та становлення. За роки існування юридичної служби накопичено певний досвід практичної діяльності, що в свою чергу надає підстави для більш чіткого визначення ролі і місця юридичної служби в управлінських структурах, її компетентності, рівня та межі відповідальності, повноважень щодо забезпечення законності в ЗС України, змісту діяльності. Особлива роль належить юридичній службі в здійсненні нормотворчої діяльності. На сьогоднішній день в державі ще не створено наукових підрозділів, які б цілеспрямовано займалися проблематикою військового законодавства. Подібні завдання здебільшого являються предметом діяльності юридичної служби ЗС України. Значна робота здійснюється в структурах юридичної служби щодо підготовки підзаконних нормативних актів, а саме проектів Указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів і власне нормативних актів Міністра оборони та його заступників. Підзаконні нормативні акти утворюють здебільшого механізм застосування (реалізації) законів. Напрацьовано певний досвід правового регулювання господарської діяльності за участю військових організацій в умовах перехідного періоду до ринкової економіки. Є певні напрацювання щодо правового і соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

Разом з тим, все вищезазначене дає підстави для того, щоб в умовах сьогодення юридична служба Міністерства оборони, її структурні підрозділи могли реалізувати себе в новій якості.

Основна частина

65 хв.

2.1.

Поняття, правові засади, порядок та організація юридичної служби Збройних Сил України.

15 хв.

У своїй діяльності юридична служба МО України керується Конституцією України, законами України постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями КМ України, Загальним положенням про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації, Положенням про юридичну службу ЗС України.

З питань організації та методики ведення правової роботи юридична служба керується рекомендаціями міністерства юстиції України та вказівками і рекомендаціями вищестоящих органів юридичної служби.

Що представляє собою юридична служба МО України?

Її можна визначити як систему юридичних служб, відділів, відділень, груп, а також старших юрисконсультів, юрисконсультів управлінь центрального апарату МО України, видів ЗС України, оперативних командувань, об’єднань, з’єднань (органів військового управління), бригад, полків, окремих батальйонів та установ, ВНЗ, підприємств та організацій, основними завданнями якої є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання актів законодавства, військових статутів інших нормативно-правових актів та запобігання невиконанню їх вимог органами військового управління, військовими частинами і підприємствами, а також їх керівним складом, військовослужбовцями та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків.

Найголовнішими структурними елементами в системі юридичної служби ЗС України є:

  • Департамент правового забезпечення МО України;

  • Управління правового забезпечення Генерального штабу ЗС України;

Начальник (Директор) Департаменту підпорядковується з усіх питань безпосередньо заступнику Міністра оборони України (з питань військового співробітництва та законодавства). Начальник Департаменту за посадою являється головним юрисконсультом ЗС України і здійснює загальне керівництво всією юридичною службою.

Інші підрозділи юридичної служби підпорядковуються безпосередньо начальнику органу військового управління, військово-навчального закладу, командиру військової частини, керівнику установи, підприємства, організації Міністерства оборони України, а з питань застосування чинного законодавства – начальнику вищестоящого підрозділу юридичної служби. Підпорядкування їх іншим особам забороняється.

Начальник вищестоящого підрозділу юридичної служби дає нижчестоящим підрозділам юридичної служби обов’язкові для виконання вказівки щодо організації та методики їх діяльності.

Структура юридичної служби та чисельність особового складу (юрисконсультів) визначається штатами, пропозиції до яких готуються начальником Департаменту.

Юридичні служби створені та діють у видах ЗС України (СВ, ПС, ВМС) та оперативних командуваннях.

В об’єднаннях, з’єднаннях - ст. юрисконсульти, юрисконсульти.

В полках, бригадах, окремих батальйонах – юрисконсульти.

Таким чином юридична служба ЗС України складається з:

  • Департаменту правового забезпечення МО України;

  • Управління правового забезпечення Генерального штабу ЗС України;

  • юридичних служб видів ЗС України, оперативних командувань;

  • юридичних служб, відділів, груп, старших юрисконсультів, юрисконсультів управлінь центрального апарату МО України;

  • юридичних груп, старших юрисконсультів, юрисконсультів, юрисконсультів об’єднань, з’єднань, військово-навчальних закладів;

  • старших юрисконсультів, юрисконсультів військових частин;

  • юридичних відділів, груп, старших юрисконсультів, юрисконсультів установ, організацій і підприємств ЗС України.

Органи військового управління, військові частини і підприємства зобов’язані створити умови для нормальної роботи і підвищення кваліфікації працівників юридичної служби, забезпечувати їх окремим приміщенням, необхідними видами телефонного зв’язку, сучасними засобами оргтехніки, транспортом для виконання службових обов’язків, законодавчими та іншими нормативними актами і довідниковими матеріалами, іншими посібниками, періодичними виданнями та літературою з правових питань.

Органи юридичної служби підпорядковуються безпосередньо керівнику відповідного органу військового управління, військової частини підприємства. Підпорядковувати їх іншим особам, а також покладати на них обов’язки, які не передбачені Положенням про юридичну службу і не відносяться до правової роботи (призначення в наряди, караули, тощо) забороняється.

2.2.

Основні завдання, напрямки роботи юридичної служби і особливості правового забезпечення діяльності органів військового управління.

15 хв.

Згідно ст. 1 ЗУ “Про оборону України”

Оборона України – це комплекс політичних, економічних, військових, соціальних та правових заходів по забезпеченню незалежної, територіальної цілісності, захисту інтересів держави і мирного життя народу.

Виходячи з цього юридична служба здійснює правове забезпечення комплексу заходів по зміцненню оборони держави, які проводяться МО України – органом державного управління ЗС України та іншими органами військового управління, військовими частинами, підприємствами. Згідно з ст. 8 Закону України “Про оборону україни” Міністерство оборони, як орган державного управління:

  • готує обгрунтування рішень Верховної Ради України з питань оборони;

  • бере участь у розробці проекту воєнної доктрини та формування оборонного бюджету України;

  • розробляє та подає на розгляд Президента України проекти державних програм будівництва і розвитку ЗС України, розвитку озброєння та військової техніки, пропозиції щодо загальної структури та чисельного складу ЗС України, обсягу бюджетних асигнувань на потреби оборони;

  • видає державне замовлення на створення, виробництво і ремонт військової техніки та іншого військового майна, здійснює контроль за їх розробкою, випробуванням, виробництвом і якістю виготовлення;

  • бере участь в організації мобілізаційної підготовки народного господарства України та контролі за підготовкою підприємств, установ і організацій до виконання визначених їм мобілізаційних завдань;

  • контролює виконання чинного законодавства з питань підготовки громадян до військової служби;

  • планує і організовує підготовку і перепідготовку військовозобов’язаних , призов громадян на строкову військову службу і звільняє в запас, мобілізацію у воєнний час та демобілізацію;

  • здійснює співробітництво зі збройними силами інших держав;

  • у випадках, визначених законодавством України, видає нормативні акти з військових питань і контролює їх виконання;

  • організовує виконання чинного законодавства України, щодо збереження навколишнього середовища під час діяльності військових формувань і військових організацій.

  • здійснює управління майном ЗС України, що знаходиться в загальнодержавній власності (створення, ліквідація та реорганізація підприємств) укладання договорів (контрактів) і таке ін.

Природно, що ця діяльність певним чином здійснюється через інші органи військового управління.

Відповідно до цих напрямків діяльності МО України як органу державного управління (ст. 8 Закону україни “Про оборону Україну”) можна визначити і основні функції юридичної служби (достатньо відокремлені, однорідні і цілеспрямовані види діяльності підрозділів юридичної служби):

  • сприяння нормотворчій діяльності органів військового управління;

  • сприяння правовиконавчій діяльності органів управління;

  • сприяння правоохоронній діяльності органів управління і участь у ній;

  • здійснення правоінформаційної діяльності;

  • надання правової допомоги структурним підрозділам органів військового управління, військових частин, підприємств, військовослужбовцям, членам їх сімей, працівникам ЗС України.

Компетенція юридичної служби полягає у сукупності її прав і обов’язків, тобто в повноваженнях. В сучасних умовах напрямки діяльності юридичної служби не можуть бути обмежені повноваженнями, що визначені наказами МО України та НГШ ЗСУ. Визначимось окремо у повноваженнях Департамент правового забезпечення та інших структурних підрозділів юридичної служби ЗС України.

Департамент правового забезпечення МО України

Зміст його діяльності обумовлюється основними функціональними завданнями, які покладені на МО України (ст. 8 Закону України “Про оборону України”)

Так, Департамент зокрема:

  • організує і бере участь у здійсненні державної правової політики у сфері оборони і військового будівництва, захисті законних інтересів міністерства;

  • забезпечує правильне застосування законодавства у міністерстві та інших органах військового управлення, вживає заходів щодо попередження порушень чинного законодавства;

  • перевіряє відповідність вимогам законодавства проектів наказів, директив та інших документів правового характеру, які подаються на підпис МО (його заступникам).

При цьому у разі невідповідності проекту документа законодавству та якщо внесенні до нього юридичною службою зауваження не враховано, остання, не візуючи проект, подає письмовий висновок з пропозиціями щодо законного вирішення відповідного питання для прийняття остаточного рішення Міністром оборони України або його заступником.

Видання наказу, директиви чи іншого нормативного акта, а також подання проекту акта законодавства відповідному державному органу для вирішення питання щодо його прийняття чи узгодження без попереднього розгляду юридичною службою не допускається.

  • вносить керівництву міністерства пропозиції щодо подання нормативного акту до Міністерства юстиції України для державної реєстрації, якщо цей акт зачіпає права, свободи, законні інтереси громадян або має міжвідомчий характер (зокрема, в Міністерстві юстиції зареєстровані накази Міністра оборони України № 577 від 06.10.2006р. “Про затвердження Інструкції про організацію забезпечення і надання військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їх сімей житлових приміщень”; № 300 1998 р. “ Про військове (корабельне) господарство” та інші);

  • проводить роботу про приведенню у відповідність з чинним законодавством відомчих нормативних актів, вносить своєчасні зміни щодо цього;

  • сприяє підвідомчим органам військового управління, військовим частинам, підприємствам у правовому забезпеченні встановлення та стабілізації господарських зв’язків вживає заходів щодо правильного укладення господарських договорів;

  • надає правову допомогу суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, які підвідомчі міністерству;

  • аналізує матеріали, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, результати претензійної і позовної роботи, арбітражну практику, розробляє пропозиції щодо усунення недоліків у правовому забезпечення діяльності ЗС України;

  • здійснює методичне керівництво правовою роботою у ЗС України;

  • представляє інтереси міністерства у суді, в інших органах при розгляді правових питань;

  • сприяє запобіганню безгосподарності, непродуктивним витратам, приймає участь у проведенні аналізу причин їх виникнення і підготовці документів про відшкодування збитків;

  • організовує облік і зберігання текстів законодавчих та інших нормативних актів і підтримує їх у контрольному стані;

  • веде контрольний примірник наказів і директив МО України та його заступників готує до видання довідники наказів МО України;

  • проводить інформаційно-довідникову роботу з законодавства;

  • веде контрольний примірник наказів, директив, розпоряджень ГШ ЗС України, готує до видання Довідник з наказів і директив НГШ ЗС України;

  • забезпечує правильне застосування законодавства та надає безпосередню правову допомогу частинам центрального підпорядкування;

  • під час збройного конфлікту надає необхідні поради керівництву ГШ та його підрозділам щодо застосування норм МГП та проводить відповідні інструктажі особового складу;

  • здійснює інші у відповідності до закону заходи щодо правового забезпечення діяльності МО України та інших органів військового управління.

Орган юридичної служби, юрисконсульт органу військового управління, військової частини, підприємства у здійсненні своїх повноважень зокрема:

  • організує та забезпечує правильне виконання актів законодавства, інших нормативних актів і документів, подає командуванню пропозиції щодо вирішення правових питань військово-адміністративної, виробничої, економічної та соціальної діяльності органу військового управління, військової частини, підприємства;

  • безпосередньо приймає участь у підготовці наказів та інших актів органу військового управління, військової частини, підприємства, що регулюють відносини структурних підрозділів, їх майнову відповідальність;

  • перевіряє відповідальність вимогам законодавства, наказам, директивам МО України проектів наказів та інших документів правового характеру, які подаються на підпис командиру і візує їх за наявності погодження цих проектів заінтересованими підрозділами чи посадовими особами. Прийняття актів правового характеру без попередньої перевірки юридичною службою не допускається. У випадку підписання наказів, інших документів правового характеру, які не відповідають чинному законодавству, командиром всупереч висновку органу юридичної служби, останній зобов’язаний поінформувати про це вищестоящий орган юридичної служби.

  • забезпечує облік і зберігання текстів законодавчих актів та інших нормативних актів, а також актів правового характеру, виданих відповідним командиром (начальником), підтримує їх у контрольному стані;

  • бере участь у підготовці, укладанні та контролі за виконанням господарських договорів, дає правову оцінку їх проектам і візує їх;

  • організує претензійну і веде позовну роботу, представляє інтереси органу військового управління у суді, арбітражному суді;

  • узагальнює і аналізує практику розгляду справ у судах і арбітражних судах, результати розгляду претензій, позовів. Представляє відповідному командиру (начальнику) пропозиції щодо удосконалення правового забезпечення господарської діяльності;

  • дає висновки стосовно правомірності списання матеріальних цінностей, дебіторської заборгованості, непродуктивних витрат та правову оцінку фактам нестач, крадіжок, безгосподарності;

  • розглядає матеріали про відшкодування за рахунок винних осіб матеріальної шкоди;

  • сприяє дотриманню законності у реалізації прав трудового колективу, контролює виборні органи трудового колективу з питань законодавства, що стосуються їх повноважень;

  • приймає участь у підготовці заходів щодо зміцнення військової та трудової дисципліни;

  • надає правову допомогу військовослужбовцям та працівникам органу військового управління, які потребують соціального захисту;

  • надає правову допомогу у підготовці матеріалів щодо розкрадань, розтрат, нестач та інших правопорушень для передачі слідчим і судовим органам, вживає заходи щодо відшкодування збитків, заподіяних органу військового управління (військовій частині);

  • забезпечує правильне застосування законодавства про проходження військової служби, про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, норм трудового, житлового, пенсійного та іншого законодавства, що зачіпають права і законні інтереси військовослужбовців і вносять пропозиції командиру щодо поновлення порушених прав;

  • організує і проводить роботу, пов’язану з підвищенням рівня правових знань військовослужбовців та працівників, інформує про законодавство, дає консультації з правових питань;

  • під час збройного конфлікту юрисконсульт військової частини є юридичним радником, на якого покладається надання необхідних порад командирам (начальникам) щодо застосування норм МГП та відповідний інструктаж особового складу.

2.3.

Права юридичної служби та відповідальність військовослужбовців (працівників) юридичної служби і посадових осіб.

15 хв.

Права юридичної служби (юрисконсультів) досить широкі за своїм змістом, наприклад за дорученням та власної ініціативи перевіряють додержання законності в структурних підрозділах відповідно МО України, інших органів військового управління, військової частини, підприємств, а також в підлеглих органах військового управління, військових частинах, підприємствах. Вони можуть за результатами перевірки вносити пропозиції відповідним посадовим особам щодо усунення виявлених недоліків.

Загальні права юридичної служби

  • Одержувати у встановленому порядку від посадових осіб документи, довідки, розрахунки інші матеріали і відомості, необхідні для виконання покладених на неї завдань.

  • Інформувати керівництво МО України, інших органів військового управління у разі покладення на неї виконання роботи, що не належить до функцій юридичної служби, а також у випадках, коли відповідні підрозділи або посадові особи не надають документи, інші матеріали, необхідні для вирішення порушених питань.

  • Залучати за згодою командира (начальника) відповідного структурного підрозділу спеціалістів для підготовки проектів нормативних актів та інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться органами юридичної служби.

  • Брати участь у засіданнях колегії інших дорадчих і колегіальних органі, нарадах у разі розгляду на них питань щодо практики застосування законодавства.

У разі переслідування військовослужбовців і працівників юридичної служби у зв’язку з виконанням своїх обов’язків інформувати відповідно Міністерство юстиції України і юридичну службу МО України.

Пропозиції юридичної служби щодо приведення у відповідність з законодавством проектів рішень, наказів, інших правових актів органів військового управління, що суперечать закону, є обов’язковим для розгляду та вжиття необхідних заходів керівництвом МО України, органу військового управління, військової частини, підприємства та їх структурних підрозділів.

Військовослужбовці (працівники) юридичної служби та посадові особи, які не вжили заходів до усунення порушень законодавства, що призвели до негативних економічних наслідків, ущемлення прав і законних інтересів військовослужбовців і працівників несуть відповідальність у встановленому законодавством порядку.