Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
122.42 Кб
Скачать

Тема3. Застосування програм пакета ms Office

 

Практичне заняття 3. Створення електронних копій документів

 

 

Завдання

 

1.       Отримайте документ для сканування і розпізнавання. Запустіть програму FineReader.

2.       Ознайомтеся з настроюваннями TWAIN-драйвера системи FineReader і виконайте необхідні настроювання, беручи до уваги документ, що буде скануватися.

3.       Виконайте сканування сторінки заданого документа, на якій є додаткові елементи – рисунки, таблиці, використано декілька мов.

4.       Виділіть автоматично, а потім відкоригуйте вручну блоки для розпізнавання.

5.       Встановіть мови розпізнавання і виконайте розпізнавання тексту.

6.       Оцініть якість розпізнавання, виконайте перевірку розпізнаного тексту і виправить помилки.

7.       Передайте відсканований і розпізнаний текст у Word; остаточно оформивши документ, збережіть його на диску Е:\ у папці, названій прізвищем виконавця.

8.       Виконайте сканування заданого рисунка (фото) і збережіть як зображення.

9.       Змініть роздільну здатність і повторіть сканування того ж рисунка.

10.    Оцініть якість отриманих зображень, час сканування, об’єм отриманих файлів зображень.

11.    Ознайомтеся з системою допомоги в системі FineReader.

12.    Зробіть висновки по виконаним завданням.

 

Ключі до виконання завдань

 

1.       Виконайте наступні дії. Запустіть систему FineReader за допомогою ярлика на Рабочем столе або командою Пуск/Программы/FineReader.

2.       У вікні настроювання TWAIN-драйвера встановіть для звичайного документа роздільну здатність Разрешение 300 крапок/дюйм, для рисунка або фотографії – від 400 до 600 крапок/дюйм, якість зображення Тип изображения – чорно-білу, сіру або кольорову (24 чи 48 бітів) залежно від сторінки, що підлягає скануванню. Також виділіть зону сканування. Вікно настроювання TWAIN-драйвера доступне, якщо сканер включений, встановлена позначка Использовать интерфейс TWAIN-драйвера сканера у вікні Сервис/Опции…/1.Сканировать/Открыть.

3.       Покладіть сторінку, що підлягає скануванню, на робочий планшет сканера, закрийте кришкою і натисніть кнопку Сканировать на панелі інструментів Scan&Read. Коли отримали зображення, перевірте наявність у вікні системи всіх чотирьох робочих вікон (ПакетИзображениеКрупный план і Текст). За необхідності включіть відсутні вікна пунктом меню Вид/Показать.  

4.       За допомогою кнопки  виділіть необхідний для розпізнавання текстовий фрагмент. На сторінці їх може бути декілька. За допомогою кнопкивиділіть зонурисунка, який не буде розпізнаватись, але буде переданий у результуючий розпізнаний документ. Аналогічне зробіть для таблиць і штрих-кодів. Це можна і не робити, “довірившись” автоматичному режиму роботи сканера, але у випадках складних за змістом чи зображенням документів перевагу має ручний режим.

5.       Оцініть, які мови необхідно мати в документі й у вікні спадного списку, виберіть тільки необхідні, інакше велика кількість вказаних для розпізнавання мов погіршить якість розпізнавання. Натисніть кнопку Распознать.

6.       У вікні Текст розпізнаний текст можна перевірити і відредагувати. Запустіть перевірку кнопкою Проверить на панелі Scan&Read. У вікні, що відкрилось, уважно перечитайте розпізнаний текст і у разі потреби виправте помилки.

7.       Натисніть кнопку Сохранить і виберіть MS Word. Відкриється робоче вікно текстового процесора, і в ньому остаточно відкоригуйте отриманий документ відповідно до того документа, що сканувався. Збережіть виконане завдання на диску Е:\ у папці, названій прізвищем виконавця.

8.       Установіть роздільну здатність 200 точок/дюйм у вікні настроювань TWAIN-драйвера і відскануйте рисунок (фото). Його непотрібно розпізнавати, а відразу після сканування можна зберегти у форматі .jpg (Файл/Сохранить результаты/Сохранить изображения…). Зверніть увагу на розмір отриманого файлу зображення і на якість рисунка.

9.       Установіть роздільну здатність 600 точок/дюйм (усі інші параметри залишіть без змін) і знову відскануйте той самий рисунок. Збережіть його в папці, де знаходяться попередні результати.

10.    Порівняйте розмір отриманого файлу з попереднім, для цього перегляньте властивості кожного з них (контекстне меню файлу, пункт Свойства) і запишіть їх. Також порівняйте візуально якість відсканованого зображення – попереднього і тільки що отриманого. Оцініть швидкість сканування та обробки рисунка в обох випадках. Повторіть те саме, змінивши глибину кольору сканування рисунка.

11.    Відкрийте систему допомоги – пункт меню Справка/Справка, розкрийте Содержание довідки і перегляньте статті, що стосуються настроювання системи FineReader.  Зверніть увагу на оформлення статей, систему зв’язку між ними та терміни. Відкрийте і перечитайте розділ Быстрое знакомство с ABBYY FineReader.

12.    У висновках укажіть призначення технології сканування і розпізнавання, оцініть вплив параметрів настроювання системи FineReader на якість отриманих результатів, швидкість та технологічність процесу.

 

 

Матеріал для роздумів і осмислення

 

1.       Поясніть, яку роль відіграють технології сканування і розпізнавання в сучасному електронному документообігу? [18, 20]  

2.       У чому сутність процесу сканування? Що є результатом сканування? [21]  

3.       Для чого потрібний етап розпізнавання? Що є результатом розпізнавання? [21]  

4.       Як Ви вважаєте, за якими технічними показниками можна порівняти між собою різні моделі сканерів? Поясніть свою думку. [19, 20]  

5.       У яких випадках виникає необхідність змінювати глибину кольору та роздільну здатність? До яких наслідків це приведе?  [19, 20]  

6.       У наш час найбільшою популярністю користується система ABBYY FineReader 8.0. Як Ви вважаєте, у чому переваги цієї версії? [19, 20]  

7.       Назвіть можливості системи FineReader у роботі з документами на різних мовах. У чому призначення функції “випрямлення рядків”? [19, 20, 29]

8.       Інформація в різних додатках оброблюється і зберігається в різних форматах. А які формати надання текстової та графічної інформації підтримує ABBYY FineReader 8.0? [19, 20, 29]  

9.       Які елементи автоматизації роботи з специфічними носіями (фото, візитні картки, журнали та ін.) у системі FineReader Вам відомі? [19, 20]

10.    Які ще вдосконалення можна запропонувати розробникам систем сканування і розпізнавання, щоб вони враховували перспективні вимоги?

 

Практичне заняття 4. Використання MS PowerPoint для підготовки презентацій

 

Завдання

 

1.       Створити на диску Е:\ папку під своїм прізвищем, а в ній презентацію MS PowerPoint. Відкрити її.

2.       Вивчити панелі інструментів Стандартная та  Форматирование, а також пункти меню ВставкаФормат та Сервис.

3.       Вибрати розмітку Титульный слайд. Ввести заголовок “Інформаційні технології в діяльності юриста” і підзаголовок “Студент групи № ПІБ”. Вирівняти по центру та вибрати будь-який світлий колір тексту.

4.       Застосувати шаблон оформлення Течение або будь-який інший темного тону.

5.       У нижній лівий кут вставити рисунок “Весы правосудия” або будь-яку іншу картинку. Відрегулювати мишею розмір та розташування.

6.       Вставити Объект WordArt. Вибрати напівкруглий напис у вигляді арки та ввести текст “Національна юридична академія України” – шрифт Courier New, 32 пт. Колір напису – будь-який світлий, заливка темна. Добрати розмір та розмістити зверху слайда по центру.

7.       У нижньому правому куті слайда вставити напис “Наступний слайд” – шрифт Arial, 16 пт, колір білий, в один рядок. Настроїти дію Переход на следующий слайд, звук – “Монета“.

8.       Настроїти анімацію заголовка: “Вхід зверху”, “Дуже швидко”, “З попереднім”, “Звук – “аплодисменти”.

9.       Настроїти зміну слайдів: розчинення, швидко, автоматично після 00-00. Застосувати до всіх слайдів.

10.    Перевірити, як виконується анімація. Спробувати інші переходи та анімаційні ефекти на свій вибір.

11.    Видалити номер групи, своє прізвище та ініціали. Зберегти презентацію як шаблон. Перевірити, чи можна ним користуватися як іншими шаблонами.

12.    Додати в презентацію другий слайд, оформити його на свій розсуд та перевірити дію посилання “Наступний слайд”, розташованого на першому слайді.

 

Ключі до виконання завдань

 

1.       Презентація MS PowerPoint створюється, як і інші документи MS Office, тобто за допомогою відповідного пункту контекстного меню.

2.       Для створення презентації за шаблоном відкриваємо область завдань Создание презентации (меню Файл/Создать) та звертаємося до посилання На моем компьютере в групі Шаблоны. На екрані з’явиться діалогове вікно Шаблоны. Вкладка Презентации містить усі вбудовані або збережені шаблони. Вибираємо потрібний або той, що найбільш відповідає тематиці. PowerPoint покаже перший із слайдів вибраного шаблону, які можна редагувати й змінювати відповідно до поставлених цілей.

3.       Шаблон оформления – це стиль презентації. Він містить відомості про типи та розміри маркерів і шрифтів, розміри й розташування рамок, параметри оформлення фону, колірні схеми тощо. Для використання Шаблона оформления відкриваємо область завдань Дизайн слайда (меню Формат/ Оформление слайда) та клацаємо мишею по посиланню Шаблоны оформления, вибираємо відповідний шаблон.

4.       Можна вставляти свої рисунки чи скористатися колекцією MS з MS PowerPoint, для чого в меню Вставка  виберемо пункт Рисунки, а далі – пункт Картинки. З’явиться панель Коллекция клипов, на якій вибираємо потрібний  рисунок.

5.       В меню Рисунки є пункт Объект WordArt.

6.       Напис вставляється також за допомогою меню Вставка. Треба вибрати пункт Надпись. Зверніть увагу, що напис можна обертати мишею в будь-якому напрямку.

Кожному об’єкту на слайді приписуємо дію, яку запускають клацанням або наведенням миші. Дій усього дві: 1) Запуск программы (наприклад, тієї, про яку йде мова в презентації, або якої-небудь допоміжної); 2) Перейти по гиперссылке. Гіперпосиланням можна перейти до наступного слайда, попереднього, першого, останнього та закінчити презентацію. Кожній дії можна встановити супроводжувальний звук. Для заздалегідь виділеного об’єкта все це робиться у вікні Настройка действия (меню Показ слайда/Настройка действия).

Якщо потрібне звичайне гіперпосилання на наступну сторінку, то напису “На наступний слайд” слід приписати дію Перейти по гиперссылке на следующую страницу клацанням по миші.

7.       Анімація тексту і об’єктів використовується, щоб ховати фрагменти тексту, зображення та інші об’єкти до того часу, доки вони не знадобляться в доповіді. Найпростіше застосовувати схеми анімації, доступні в панелі завдань Дизайн слайда (Показ слайдов/Еффекты анимации).

Складніша робота – встановлювати анімацію для об’єктів слайда індивідуально. Це робиться за допомогою панелі завдань Настройка анимации (Показ слайдов/Настройка анимации). Потрібно виділити об’єкт на панелі слайдів та натиснути кнопку Добавить эффектЗ’явиться меню, в якому потрібно вибрати вид анімації, а потім параметри анімації, серед яких найбільш важливою є подія, що ініціює анімацію. Це може бути: По щелчку миші, С предыдущим объектом або После преды-дущего. В останньому випадку потрібно встановити час запізнювання.

8.       Плавні переходи – це спеціальні ефекти під час заміни одного слайда на інший. Наприклад, попередній слайд може розчинятися в наступному, вилітати з екрану або навіть розриватися навпіл, відкриваючи наступний слайд.

Ефекти переходу встановлюються в панелі завдань Смена слайдов (меню Показ слайдов/Смена слайдов). Тут можна ви-брати один з численних ефектів переходу, встановити його швидкість та вибрати супроводжувальний звук. Якщо ефект застосовується до всієї презентації, то слід натиснути кнопку Применить ко всем слайдамІнакше перехід буде встановлений лише для виділених слайдів. По закінченню потрібного встановлюємо, яка подія запускає перехід. Це може бути клацання мишею або закінчення встановленого заздалегідь часу.

9.       Запускати презентацію для перегляду найзручніше клавішею [F5].

10.    Для створення шаблону з готової презентації видаляємо непотрібне – текст та інші елементи, тобто такі, що є індивідуальними для поточної презентації і не знадобляться наступного разу; за допомогою меню Файл зберігаємо як шаблон (розширення pot).

11.    Наступний слайд додається таким чином: меню Вставка/Создать слайд.

 

Матеріал для роздумів і осмислення

 

1.       Яке застосування мають електронні презентації? [5, c.147-148, 20]  

2.       Як Ви вважаєте, чим електронні презентації схожі на плакати або фотографічні слайди?

3.       Назвіть програми, за допомогою яких створюють електронні презентації? Яка з них Вам здається найзручнішою? [30]  

4.       За допомогою яких пристроїв зазвичай дивляться електронні презентації? [5, c. 171, 20]

5.       За яких обставин зручно демонструвати не звичайну, а автоматичну електронну презентацію? [5, c.169, 20]  

6.       Які графічні та інші мультимедійні матеріали Ви можете використовувати при створенні електронної презентації? [5, c.261-263]  

7.       Як Ви вважаєте, для чого в електронних презентаціях використовують гіперпосилання? [5, c.169]  

8.       Чи не нагадують Вам електронні презентації за  забарвленням оформлення web-сторінки?

9.       Як Ви вважаєте, чи потрібно при створенні електронних презентацій використовувати анімаційні ефекти? [5, c.168-169]  

10.    Які переваги має застосування шаблонів? [5, c.151-152]  

11.    Чи не нагадує Вам MS PowerPoint текстовий процесор MS Word ? У чому вони схожі, чим суттєво відрізняються?

12.    Чи звернули Ви увагу на те, що, як і в усіх програмах з пакету MS Office, всі команди з меню дублюються в контекстному меню, більше того, основні з них доступні через численні панелі інструментів?

13.    Які переваги при створенні електронних презентацій дає можливість всіх програм пакету MS Office взаємодіяти одна з одною? Як цим користуватися? [5, c.246-252]  

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]