Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika 4.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
243.95 Кб
Скачать

Тема 2. Криміналістична ідентифгкащя (4год)

Заняття 1. Сутність і значення криміналістичної ідентифікації

План

1. Поняття, наукові основи і значення ідентифікації, її види.

2. Об'єкти криміналістичної ідентифікації та їх класифікація.

3. Поняття та класифікація ідентифікаційних ознак.

4. Значення встановлення групової належності й точності в розслідуванні злочинів.

Під час практичного заняття під керівництвом викладача студенти використовують висновки судових експертиз, на основі яких розглядають об'єкти ідентифікації, значення встановлених фактів тотожності, ідентифікаційні ознаки.

Відповідно до умов кожної фабули визначити: 1) вид ідентифікації; 2) ідентифіковані та ідентифікуючі об'єкти.

Фабули

1. При розслідуванні крадіжки проведено огляд приміщення, під час якого виявлено сліди взуття. Слідчий сфотографував сліди методом масштабної зйомки і виготовив гіпсові зліпки. У підозрюваних З. і Р. під час обшуку вилучено взуття, яке слідчий разом із гіпсовими зліпками і фотознімками слідів направив експерту. На розгляд останнього поставлено таке запитання: чи є сліди, виявлені і вилучені на місці вчинення крадіжки, слідами взуття, яке вилучено у підозрюваних З. і Р.?

2. Слідчий при розслідуванні крадіжки з проникненням у житло виявив сліди розпилу ригеля замка вхідних дверей. У підозрюваного М. під час затримання "по гарячих слідах" вилучено пилку по металу. З метою вирішення питання, чи вчинено злом з використанням вилученого у М. знаряддя, слідчий призначив трасологічну експертизу.

3. На горищі багатоквартирного будинку, звідки відбувся постріл, внаслідок якого загинув Є., виявлено стріляну гільзу та недоїдок бутерброду з чітко вираженими слідами зубів. З тіла потерпілого Є. вилучено кулю, а у підозрюваного С. відібрано експериментальні зразки прикусу зубів. Слідчий призначив судово-балістичну і трасологічну експертизи.

4. Потерпіла внаслідок грабежу громадянка А. під час допиту повідомила, що достатньо чітко запам'ятала прикмети зовнішності злочинця: поголена голова овальної форми, великі очі темного кольору, шрам на правій щоці довжиною близько 5 см, хода з накульгуванням на праву ногу. Слідчий призначив пред'явлення підозрюваного для впізнання.

5. При розслідуванні злочинного порушення правил безпеки дорожнього руху на проїзній частині поблизу виявленого трупа слідчий знайшов уламки фарного розсіювача і радіаторної решітки автомобіля. У результаті розшуку було встановлено автомобіль з розбитим фарним розсіювачем і деформованою радіаторною решіткою. Слідчий призначив трасологічну експертизу.

6. Під час розслідування незаконного збуту наркотичних засобів на поліетиленовому пакеті з порошком білого кольору було виявлено відбитки пальців рук. У вчиненні злочину підозрювались громадяни Н. і Д. Слідчий дактилоскопіював зазначених осіб і направив відібрані відбитки пальців рук на дактилоскопічну експертизу.

7. 27 жовтня 200__р. в районі вул. Механізаторської було вчинено зґвалтування. Потерпіла В. на допиті повідомила, що достатньо чітко запам'ятала прикмети злочинця: вузькі губи, чорні брови, розкосі очі і татуювання на правій руці. Слідчий вирішив провести пред'явлення для впізнання підозрюваного.

8. При проведенні судово-медичної експертизи з тіла потерпілого вилучено частину леза ножа. У підозрюваного підчас обшуку виявлено ніж з відламаним кінцем.

9. На місці події виявлено чіткі відбитки пальців рук. У підозрюваних у вчиненні злочину Ш. і Д. слідчий відібрав відбитки їх пальців і направив на експертизу.

10. Свідок злочину Т. повідомила слідчому, що раніше бачила особу, яка вчинила злочин, була з ним у дружніх стосунках і має його фотозображення.

Заняття 2. Загальна методика ідентифік; експертизи

План

1. Мета і сутність ідентифікаційної експертизи.

2. Стадії ідентифікаційного експертного дослідження.

На занятті використовуються висновки судових експертиз, на основі яких розглядаються об'єкти ідентифікації, значення встановлених фактів тотожності, ідентифікаційні ознаки, стадії дослідження, узагальнення та оцінка результатів досліджень.

Додаткова література

Белкин Р.С., Сегай М.Я. Равен самому себе. – К., 198

Колдин В.Я. Идентификация при расследовании преступлений. – М., 1978.

Колдин В.Я. Судебная идентификация. – М.: ЛексЭст 2002.

Проблемы криминалистического распознавания ред. В.А. Образцова, В.И. Шикаиова. – Иркутск; – М., 1999.

Сегай М.Я. Методология судебной идентификации. – К., 1970.

Седова Т.А. Проблемы методологии и практики нетрадиционной криминалистической идентификации. – Л., 1986.

Розділ II. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]