Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сименар 736.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
35.77 Кб
Скачать

6.Національні комісії регулювання природних монополій.

Національні комісії регулювання природних монополій (далі — комісії) являються центральними органами виконавчої влади із спеціальним статусом, які утворюються і ліквідовуються Президентом України.

Комісії діють на підставі положень, які затверджуються Президентом України.

Для здійснення своїх повноважень комісії можуть створювати і ліквідовувати свої територіальні органи, які діють на підставі положень, що затверджуються комісіями.

Комісії складаються з голови комісії і не менше двох членів комісії, яких призначає за поданням Прем´єр-міністра України на посаду і звільняє з посади Президент України.

Термін повноважень голів і членів комісій складає шість років, при цьому забезпечується періодична ротація складу комісій. Порядок ротації для голів і членів комісії встановлюється положеннями про комісії. Одна і та ж особа не може бути членом комісії більше двох термінів підряд.

Повноваження голови і членів комісії припиняються достроково у випадку: подачі заяви про відставку; набрання законної сили обвинувальним вироком суду про вчинення злочину; грубого порушення посадових обов´язків; неможливості виконання обов´язків за станом здоров´я; подачі заяви про звільнення у зв´язку з виходом на пенсію.

Організаційно-технічну та іншу роботу щодо забезпечення діяльності комісій здійснює їх апарат, який складається з центрального апарату і територіальних підрозділів. Територіальні підрозділи діють на основі положення, яке затверджується головою Комісії. На членів комісій і на працівників апарату комісій поширюється правовий статус державних службовців.

Необхідно відзначити, що комісії ліквідовуються в установленому порядку у разі виникнення можливостей для розвитку конкуренції на відповідному товарному ринку. Згідно з чинним законодавством основними завданнями комісій є:

1. Регулювання діяльності суб´єктів природних монополій.

2. Сприяння створенню умов, які забезпечують за рахунок виникнення і розвитку конкуренції виведення товарного ринку із стану природної монополії, що дасть можливість ефективніше задовольняти попит, а також сприяти розвитку конкуренції на суміжних ринках.

3. Формування цінової політики у відповідній сфері регулювання.

4. Сприяння ефективному функціонуванню товарних ринків на підставі збалансування інтересів суспільства, суб´єктів природних монополій і споживачів товарів, які виробляються (реалізуються) суб´єктами природних монополій.

Комісії відповідно до покладених на них завдань:

—розробляють і затверджують спеціальні умови і правила здійснення підприємницької діяльності суб´єктами природних монополій і суб´єктами господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, контролюють їх дотримання, приймають в установленому порядку заходи по запобіганню порушенням цих умов і правил;

—видають в установленому порядку суб´єктам природних монополій і суб´єктам господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, ліцензії на здійснення відповідних видів підприємницької діяльності;

—формують у відповідних сферах природних монополій цінову політику, визначають умови доступу споживачів до товарів, які виробляються суб´єктами природних монополій;

—направляють відповідним державним органам пропозиції по укладенню державних контрактів, розробці стандартів і показників якості товарів і послуг і пропозиції по регулюванню інвестиційних процесів у сферах природних монополій;

—складають і ведуть реєстри суб´єктів природних монополій;

—беруть участь у розробці і вносять в установленому порядку пропозиції по вдосконаленню законодавства про природні монополії;

—інформують громадськість через засоби масової інформації про свою діяльність і діяльність суб´єктів природних монополій;

—публікують щорічні доповіді про результати своєї діяльності і діяльності суб´єктів природних монополій;

—передають у відповідні державні органи матеріали про порушення чинного законодавства; здійснюють інші функції, що випливають з покладених на них завдань.

Відповідно до своїх повноважень комісії мають право одержувати документи, статистичну й іншу інформацію про діяльність суб´єктів природних монополій, необхідні для здійснення покладених на них функцій; приймати в межах своєї компетенції в порядку, встановленому положеннями про комісії, рішення, що є обов´язковими до виконання суб´єктами природних монополій, у тому числі про накладення штрафів на суб´єктів природних монополій; складати протоколи про порушення посадовцями суб´єктів природних монополій законодавства про природні монополії відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Комісії приймають нормативні акти з питань, що знаходяться в їх компетенції, і контролюють їх виконання; встановлюють для суб´єктів природних монополій в порядку, визначеному комісіями, вимоги щодо здійснення ними підприємницької діяльності, яка не належить до сфери природних монополій, у випадку, якщо ця діяльність впливає на ринок, що знаходиться в стані природної монополії; звертаються до суду з відповідними позовними заявами у разі порушення конкурентного законодавства суб´єктами природних монополій і суб´єктами господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках.

Рішення комісій ухвалюються на засіданнях, які проводяться у формі закритих або відкритих слухань. У разі розгляду питань, які мають важливе суспільне значення, засідання проводяться у формі відкритих слухань, в яких беруть участь представники суб´єктів природних монополій і суб´єктів господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, об´єднань споживачів і громадськості.

При прийнятті рішень повинно забезпечуватися дотримання прав і законних інтересів громадян, підприємців і суспільства.

Рішення комісій підлягають виконанню у встановлені ними терміни. Рішення у справах, пов´язаних з порушеннями законодавства про природні монополії, які впливають на суспільні інтереси, підлягають публікації в засобах масової інформації не пізніше ніж через місяць з дня їх прийняття.

Вплив будь-яким способом на члена комісії або працівника її апарату з метою перешкоджання виконанню ним посадових обов´язків або прийняття неправомірного рішення тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством України.

У разі незгоди з рішенням комісії суб´єкти природних монополій, суб´єкти господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, об´єднання споживачів та інші зацікавлені особи мають право в місячний термін з дня отримання копії рішення оскаржити його в судовому порядку. Оскарження рішень комісій в судовому порядку не припиняє їх виконання.

Суд за клопотанням суб´єктів природних монополій, їх споживачів або громадян або за своєю ініціативою може зупинити виконання рішення комісії на час розгляду справи в суді.

Національні комісії регулювання діяльності суб´єктів природних монополій накладають штрафи на суб´єктів природних монополій за несвоєчасне подання інформації органам, які регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, — у розмірі до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; неподання інформації органам, які регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, або подання завідомо недостовірних даних, — у розмірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; невиконання або несвоєчасне виконання рішень органів, які регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, а також порушення умов і правил здійснення підприємницької діяльності в сферах природних монополій і на суміжних ринках (ліцензійних умов) — у розмірі до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Сума штрафів, накладених на суб´єктів природних монополій, зараховується до Державного бюджету України.

Суб´єкти природних монополій, на яких накладений штраф, сплачують його в тридцятиденний термін з дня отримання рішення про накладення штрафу. За кожен день прострочення сплати штрафу нараховується пеня у розмірі одного відсотка суми штрафу.

У разі відмови суб´єктів природних монополій від сплати штрафу, штраф стягається за рішенням суду.

Посадовці суб´єктів природних монополій несуть адміністративну відповідальність за невиконання або несвоєчасне виконання рішень органів, які регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, неподання або несвоєчасне подання інформації цим органам або подання завідомо недостовірних даних у порядку, передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Прибуток, одержаний суб´єктами природних монополій в результаті порушення норм Закону про природні монополії, вилучається в судовому порядку до Державного бюджету України.

Виручка, одержана суб´єктами природних монополій в результаті порушення рівня цін (тарифів), встановленого органами, що регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, вилучається до відповідного бюджету згідно з законодавством про ціни і ціноутворення.

Збитки, завдані діяльністю або бездіяльністю суб´єктів природних монополій в результаті порушення норм Закону про природні монополії, підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому цивільним законодавством України. Збитки, завдані в результаті прийняття неправомірних рішень, дій або бездіяльності органів, які регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, що порушують норми вказаного Закону, підлягають відшкодуванню в аналогічному порядку.

Посадовці органів, які регулюють діяльність суб´єктів природних монополій, за невиконання або неналежне виконання посадових обов´язків, у тому числі за розголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю, несуть відповідальність у порядку, встановленому законами України.

Контрольні питання:

1. Як співвідносяться товарні та територіальні кордони ринку?

2. Назвіть етапи визначення монопольного (домінуючого) положення

3. Назвіть основні ознаки ринкової влади.

4. Який орган державної влади веде перелік монополістів.

5. Що таке «Природна монополія»?

6. Назвіть основні сфери діяльності суб’єктів природних монополій в Україні.

7. Дайте характеристику суміжних ринків.

8. Дайте характеристику діяльності національних комісій з регулювання природних монополій на прикладі Національної комісії з регулювання електроенергетики.

9. В чому складається необхідність регулювання діяльності природних монополій?

10. Які ви знаєте методи регулювання діяльності природних монополій?