Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EDPRH_Lab_metoda.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
6.83 Mб
Скачать

Домашнє завдання

1. Вивчити теорію хвилеводу з прямокутним перерізом і коаксіальної лінії, використовуючи літературу (1-4).

2. Розрахувати і побудувати залежності λхв і λк як функції частоти. Переріз хвилеводу16 × 8. Прямокутний хвилевод і коаксіальна лінія передачі заповнені повітрям. Параметрі повітря прирівняти до параметрів вакууму:,. Розрахунок виконати в діапазоні частот 10...17 ГГц з кроком 0,5 ГГц.

3. Вивчити методику проведення експерименту.

Лабораторне завдання

1. Ознайомитися з інструкцією щодо експлуатації приладів, використовуваних у роботі.

2. Скласти схему для вимірювання згідно з рис.6.

3. Зняти залежність довжини хвилі в прямокутному хвилеводіλхві у коаксіальній лініїλквід частоти в діапазоні 11...17 ГГц за точками з кроком 0,5 ГГц. У діапазоні 11...ГГц використовується генераторГ1, а в діапазоні 12...17 ГГцгенераторГ2 .

4. Експериментальні дані нанести на графік теоретичної залежності λхв(f) і λк(f)у вигляді окремих точок.

5. За експериментальними залежностямихв(f)ік(f) розрахувати і побудувати залежністьVф(f)для прямокутного хвилеводу і коаксіальної лінії передачі.

6. Проаналізувати отримані дані. Знайти похибку вимірювання.

Зміст звіту

1. Схема вимірювання.

2. Теоретичні залежності, отримані при виконанні домашнього завдання.

3. Результати вимірювань у вигляді точок на теоретичних залежностях.

4. Висновки, що пояснюють здобуті результати.

Контрольні запитання

1. У чому полягають поняття фазова і групова швидкості?

2. Що таке критична довжина хвилі?

3. Як визначаються фазова і групова швидкості, довжина хвилі і хвильовий опір для основної хвилі у хвилеводі з прямокутним перерізом?

4. Якою буде структура поля для хвилі H10 у прямокутному хвилеводі?

5. Зобразити розподіл струмів у стінках прямокутного хвилеводу для хвилі H10.

6. Який тип хвилі є основним у коаксіальній лінії передачі?

7. Як визначаються фазова і групова швидкості, довжина хвилі і хвильовий опір для основної хвилі в коаксіальній лінії?

Використати літературу, наведену в лабораторній роботі № 4.

Лабораторна робота № 6 дослідження структури поля в металевих хвилеводах і резонаторах

Мета роботи дослідити розподіл електромагнітного поля в призматичних та циліндричних хвилеводах та резонаторах методом електричного зонду.

Теоретичні відомості

Металеві хвилеводи широко застосовують у діапазоні НВЧ для передачі електромагнітної енергії, а резонаторияк аналоги коливальних контурів. Знання властивостей хвилеводів і резонаторів, а також структури електромагнітного поля в них дають змогу правильно підійти до конструювання та розрахунку ліній передачі електромагнітної енергії в різних радіотехнічних пристроях НВЧ діапазону, забезпечити досягнення їх найкращих технічних характеристик та параметрів.

Спрямовані електромагнітні хвилі в хвилеводах діляться на поперечні (Т), (електричні) (Е), магнітні (Н) та гібридні( ЕН, НЕ ); хвилі типуΤіснують у хвилеводах з 6агатозв’язним поперечним перерізом. Сталу поширенняγ = α + j β , дестала загасання,фазова стала, для хвиль типуΤу хвилеводі з однорідним діелектриком з параметрами: відносною комплексною діелектричною проникністюε = ε ' jε", та відносною комплексною магнітною проникністю μ = μ' jμ" знаходять через хвильове числоза формулою, дес = 3108 м/c швидкість світла. Напрямок хвильового вектора у цьому разі збігається з віссю хвилеводу. Отже, фазова швидкість і довжина хвилі типуΤ збігаються з аналогічними значеннями для вільного простору з тими самими параметрамиε iμ, що і хвилевод:

(1)

Структуру електромагнітного поля хвиль типу Τзнаходять як результат розв’язання рівняння Лапласаі з крайовими умовамиEτ= 0 іHn= 0 на внутрішній поверхні провідника хвилеводу. Структуру поверхневого струму на внутрішніх стінках хвилеводу визначають за формулою

На рис. 1 показана структура електромагнітного поля та струму для коаксіального хвилеводу.

Як бачимо з рис. 1, електромагнітні поля для хвилі типу Τзбігаються з розподілом для електростатичного та стаціонарного магнітного полів і можуть бути записані у такому вигляді:

(2)

де D амплітуда поля;

 хвильовий опір середовища у хвилеводі. Хвилі типуΤіснують у хвилеводах з багатозв’язними перерізами у діапазоні частот від 0 до ∞ . Хвилі типуΕ, Η та гібридні можуть існувати як у хвилеводах з однозв’язним, так і багатозв’язними перерізами. Структуру полів знаходять із хвильового рівняння

(3)

з крайовими умовами на внутрішній поверхні хвилеводу (Eτ= 0,Hn= 0).Для хвиль типуЕіΗ і, Вектору цьому разі має напрям під кутом до осі хвилеводуz.

Стала поширення

(4)

де поперечне хвильове число.

Як видно з формули (4), умовою поширення електромагнітних хвиль при

а =0 єk> kкр,λ<λкр,, де λкр критична довжина хвилі, що залежить від геометрії та розмірів хвилеводу. Отже, хвилі типуЕіΗіснують у хвилеводах у діапазоні частот віддо ∞. Приf<fкрхвильовий процес відсутній і амплітуда поля зменшується вздовж хвилеводу за законом експоненти.

При електромагнітна хвиля поширюється по хвилеводу з фазовою швидкістю і довжиною хвилі

(5)

(6)

Отже, навіть за відсутності дисперсії в середовищі, що заповнює хвилевод, в останньому існує нормальна дисперсія: із збільшенням частоти (зменшенням довжини хвилі) фазова швидкість зменшується. Тому хвилі типу ЕіΗназивають дисперсними.

Хвилевод прямокутного перерізу, найпоширеніший на практиці, показаний на рис.2. Поле в хвилеводі знаходять як результат розв’язання хвильового рівняння (3) з крайовими умовами Eτ =0 іHn= 0 при

х = 0,а тау = 0, b. Структура поля є результатом суперпозиції хвиль, відбитих від стінок хвилеводу (хвилі Брилюена).

Інтерференція цих хвиль дає біжучу хвилю вздовж координати z з фазовою сталоюβ і стоячі хвилі вздовж координатх тау з хвильовими числамиkxтаky. Існування крайових умов потребує, щоб у стоячій хвилі між стінками хвилеводу було ціле число напівхвиль. Позначимо число напівхвиль за координатою х черезт = 0, 1, 2, 3,..., а за координатоюу черезn = 0, 1, 2, 3,... Тоді хвильові числа за координатамиx і у набувають дискретного ряду значень:

(7)

Стала поширення при α= 0

(8)

(9)

звідки

(10)

Отже, розподіл поля вздовж координатиx можна описати множникомабо вздовж координатиабов залежності від граничних умов, а вздовж координатиzмножникомe-jβz.

При відомих значеннях mіnконкретний тип хвиліEтn маєЕz≠ 0 іНz= 0, аНтnмаєНz≠ 0 іЕz = 0.

Основний тип хвилі H10(m= 1;n= 0) має найбільше значенняλкр= 2a і нaйчастішeвикористовується для передачі електромагнітноїeнеpгiї по прямокутному хвилеводу. Для неїkх = π/а,

Складові поля хвилі Η10

(11)

Структура поля і струмів у стінках хвилеводу показана на рис.3, Структура поля деяких вищих типів хвиль зображена на рис.4. В режимі біжучої хвилі поперечні складові полів тасинфазні.

Хвилевод круглого перерізу (рис.5) використовується в основному в обертових з’єднаннях хвилеводів та в пристроях, що потребують повороту площини поляризації електромагнітної хвилі та передачі хвиль довільної поляризації.

Поле в хвилеводі визначається як розв’язок хвильового рівняння

(12)

з крайовими умовами Еz = 0 і ∂Hz / ∂r= 0 приr=R. Розв’язок дає стоячу хвилю за координатамиr за законом функції Бессeляіφ за закономcos(nφ +ψ) і біжучу хвилю за координатоюz, e-γz.

Виконання крайових умов при r =R потребує для хвиль типуEnl , що дає значення, деνnll-й корінь функції Бесселя порядкуn.

Таблиця.1

Значення коренів функції Бесселя νnl

n

l

1

2

3

4

0

2.054

5.520

8.654

11.792

1

3.832

7.016

10.173

13.324

2

5.136

8.417

11.620

14.796

3

6.380

9.761

13.015

16.223

4

7.588

11.065

14.373

17.616

Отже,

(13)

Звідки

(14)

а стала поширення приα= 0

(15)

Для хвиль типу Hnl приr=R що дає значення, деnll-й корінь похідної функції Бесселя порядкуn.

Таблиця. 2

Значення коренів похідних функції Бесселя nl

n

l

1

2

3

0

3.832

7.016

10.174

1

1.841

5.331

8.536

2

3.054

6.705

9.965

3

4.200

8.017

11.403

4

5.317

9.284

12.626

Отже,

(16)

Звідки для хвиль типу Hnl

(17)

а стала поширення при α= 0

(18)

Індекс n число варіацій поля за азимутом, індексl число варіацій поля за радіусом хвилеводу.

Основним типом хвилі в круглому хвилеводі є хвиля типу Н11. Для неї λкр= 3,41R. Далі йдуть вищі типиΕ01, зλкр= 2,62R,Н21зλкр= 2,06R і два вироджених типуЕ11 іН01зλкр= 1,64R.

Структура полів для деяких типів біжучих хвиль у круглому хвилеводі показана на рис.6. Поперечні складові полів тасинфазні.

Хвиля типу Н01 порівняно з іншими типами хвиль круглого та прямокутного хвилеводів має найменше згасання у разі поширення і застосовується для хвилеводних ліній зв’язку.

Порожнисті металеві резонатори застосовують у техніці НВЧ як коливальні системи досить високої добротності. Електромагнітне поле у резонаторах знаходять як розв’язок хвильового рівняння з крайовими умовами на всіх стінках резонатора. Іноді резонатором є відрізок хвилеводу довжиною l, закорочений на обох кінцях плоскими провідниковими поверхнями. У цьому разі стояча хвиля існує як поперек, так і вздовж резонатора. Для виконання крайових умов довжина резонатора має бути кратною цілому числу напівхвиль

(19)

де p = 0, 1, 2, 3, ...натуральний ряд чисел. При заданій довжині крайові умови виконуються для дискретного ряду резонансних частот або резонансних довжин хвильλp ,при яких

(20)

Підставляючи значення λхв із (20) у формулу (6), знаходимо0 = p

(21)

звідки резонансна частота

(22)

Порожнистий металевий прямокутний резонатор (рис.7) складається із відрізка прямокутного хвилеводу з металевими стінками на кінцях. Внаслідок виконання крайових умов у резонаторі встановлюються стоячі хвилі за всіма координатами з хвильовими числами kχ = mπ/а: ky = nπ/b іkz = pπ/l i законами розподілу електромагнітного поля по осі,

по осі і по осів залежності від граничних умов.

До назви типу електромагнітної хвилі в прямокутному хвилеводі додається третій індекс p.

Прямокутний резонатор допускає довільний вибір координатної осі, по якій поширюється електромагнітна хвиля. Якщо такою віссю є z, то можна види власних коливань резонатора позначити якEmnpприEz≠ 0 іHz= 0i Нmnp (приHz≠ 0 іEz= 0).

Для всіх видів коливань

(23)

(24)

Найменша резонансна частота має місце при комбінаціях m, n, p,011, 101 або 110. Найнижчим (основним) видом коливань є той, що мав найменшу резонансну частоту.

Структура полів для деяких видів коливань прямокутного порожнистого резонатора показана на рис.8. На відміну від хвилеводу в резонаторах поперечні складові полів тамають різницю фаз/2, що приводить до зміщення електричного поля відносно магнітного нахв/4вздовж осіz.

Порожнистий металевий циліндричний резонатор складається з відрізка круглого хвилеводу довжиною , закороченого на кінцях металевими стінками (рис.9). Внаслідок виконання крайових умов у циліндричному резонаторі встановлюються стоячі хвилі за всіма координатами і законами розподілу електромагнітного поля за радіусомза кутомφsin(nφ ψ-), за віссюz sin(pπz/l) абоcos(pπz/l).

Аналогічно прямокутному резонатору також існують види коливання Епlρ іНпlρ, деn число варіацій поля за кутомφ ; l число варіацій поля за радіусомr; р число варіацій поля за віссюz.

Резонансна частота резонатора для коливань виду Еnlp

(25)

а для коливань виду Hnlp

(26)

Найменшою p, для коливань видуEєE010, а для коливань видуΗН111. На рис.10 показані структури поля для деяких видів коливань циліндричного резонатора. На відміну від хвилеводу в резонаторах в режимі стоячої хвилі поперечні складові полівтамають різницю фаз/2, що приводить до зміщення електричного поля відносно магнітного нахв/4 вздовж осіz.

В електромагнітному полі резонатора при резонансі накопичується енергія

(27)

(28)

де μствідносна магнітна проникність матеріалу стінки;σ питома провідність матеріалу стінки;Hτдотична складова магнітного поля на стінці резонатора;S внутрішня поверхня резонатора;RS – поверхневий опір металу.

Втрати енергії в діелектричному середовищі, що заповнює об’єм резонатора,

(29)

Втрати енергії на випромінювання через отвір площі So

(30)

Загальна потужність втрат електромагнітної енергії

(31)

Добротність резонатора

(32)

Добротність, що визначається втратами в стінках і в діелектрику, називається власною добротністю:

(33)

де QС добротність, що визначається лише втратами в стінках резонатора;tgδе тангенс кута діелектричних втрат середовища.

Добротність, що визначається втратами енергії на випромінювання, називається добротністю зв’язку, або зовнішньою добротністю:

(34)

Загальна /навантажена/ добротність

(35)

Власна добротність резонатора без діелектрика при μ= 1,ε= 1,μст= 1.

де товщина "скін" шару в стінці приμст= 1.

Для коливань типу Н101 у прямокутному резонаторі

(37)

Для коливань типу Е010циліндричному резонаторі

(38)

Для коливань Е011

(39)

Для коливань Η111

(40)

Для коливань Η011

(41)

При внесенні в електричне поле резонатора діелектрика з втратами добротність резонатора зменшується.

При внесенні в електромагнітне поле резонатора збурюючого тіла змінюється також резонансна частота резонатора. Ця зміна може бути знайдена за виразом

(42)

де ΔW зміна запасу електромагнітної енергії в резонаторі при внесенні в нього збурюючого тіла;Wp електромагнітна енергія незбуреного резонатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]