Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. курсова робота с бибилиогр 2012.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
279.04 Кб
Скачать

2. Курсова робота 3 оцінки епізоотичної благополучності господарства

Курсову роботу виробничого напрямку виконують безпосередньо в господарстві. Тематика курсових робіт в цьому випадку може бути такою:

1. Епізоотологія фасціольозу або іншого інвазійного захворювання великої рогатої худоби (тварин іншого виду) і заходи боротьби з ним у господарстві (районі, області).

2. Епізоотична ситуація щодо гельмінтозів (протозоозів, арахноентомозів) великої рогатої худоби (тварин іншого виду) в залежності від способу утримання (стійлового, пасовищного і т. д.); організація заходів боротьби з ними в господарстві.

3. Досвід боротьби з інвазійними хворобами, наприклад, з протозоозами у господарстві (районі, області).

4. Порівняльна оцінка ефективності методів лікування (профілактики) інвазійного захворювання (гельмінтозу і т. д.) в господарстві (районі, області).

5. Економічні збитки заподіяна інвазійними захворюваннями (гельмінтозами, протозоозами і т. д.) господарству.

6. Організація заходів боротьби з гельмінтозами (протозоозами, арахно-ентомозами) в господарстві (районі, області).

7. Хіміопрофілактика інвазійних хвороб (диктіокаульозу, стронгілятозів травного каналу, кокцидіїдозів і т. д.).

8. Інвазійні хвороби бджіл (риб) і заходи боротьби, які застосовуються в господарстві.

9. Ізольоване утримання тварин різних вікових груп (промислова технологія їх вирощування) – ефективний захід боротьби з диктіокаульозом (іншими захворюваннями).

10. Біоекологічні заходи в боротьбі з інвазійними хворобами тварин.

11. Організація заходів боротьби з гнусом і ефективність їх у тваринництві господарства (району).

12. Порівняльна ефективність засобів боротьби з аскарозом свиней (іншим інвазійним захворюванням).

13. Аналіз причин неблагополуччя щодо інвазійних захворювань у господарстві та шляхи його оздоровляння.

14. Лікувально-профілактичні заходи з ліквідації інвазійного захворювання певного виду тварин в умовах господарства (птахофабрики).

15: Виробниче випробування комплексу заходів у боротьбі з паразитоценозами тварин (певного виду) у господарстві.

Структура робіт цього профілю може включати такі основні розділи:

– Вступ

– Огляд літератури

– Коротка характеристика і епізоотична ситуація господарства

– Заходи з профілактики захворювань

– Економічна ефективність проведених оздоровчих заходів

– Висновки і пропозиції

– Список використаної літератури

Написання двох перших і двох останніх розділів нічим не відрізняється від написання їх у курсових роботах дослідницького напрямку. Зокрема, в огляді літератури наводяться наукові дані з конкретного інвазійного захворювання – його епізоотичних особливостях, методах діагностики, лікування, ефективності засобів або специфічній профілактиці, тобто щодо тих питань, з яких проводилась робота в господарстві.

В короткій характеристиці господарства даються основні зведення щодо географії місцевості (адміністративне, географічне розташування, рельєф, водоймища і метеорологічні дані), зі спеціалізації господарства, його економічних показників (рентабельності галузей), про поголів'я і структуру стада тварин, технологію утримання, кормову базу і рівень годівлі тварин.

У ветеринарно-санітарній характеристиці відображається забезпеченість господарства ветеринарними спеціалістами:

- наявність ветеринарних установ; умови комплектування стада;

- наявність огороджень, санпропускників, дезковриків;

- обладнань скотомогильників, забійних пунктів;

- забезпеченість ветслужби обладнанням, антигельмінтиками, акарицидами та інсектицидами.

В епізоотологічній характеристиці висвітлюється обстановка в господарстві щодо інвазійних захворювань на основі ветеринарної звітності за останні 3–5 років. Для цього використовують статистичні дані місцевості, району, господарства, дані амбулаторних і стаціонарних журналів, експертиз лабораторій ветеринарної медицини, актів розтину, плани протиепізоотичних заходів і дані власних досліджень та спостережень.

За виконання роботи у клініці ветеринарної медицини з обслуговування дрібних тварин, дається характеристика клініки, аналіз записів журналів прийому хворих тварин та статистичні дані щодо паразитарних захворювань тварин, які реєструються в зоні обслуговування клініки та конкретного захворювання.

В розділі «Заходи з профілактики захворювань» подаються терміни і характер діагностичних і лікувально-профілактичних заходів за конкретного захворювання або групи інвазій, викладається комплекс ветеринарно-санітарних і зоотехнічних заходів, спрямованих на боротьбу з захворюваннями, наводяться дані з ефективності заходів, які проводяться, на основі рівня зараженості, характеру прояву інвазії та показників продуктивності тварин.

В цьому розділі описується і ефективність роботи студента, який брав участь у проведенні планових або ініціативних, але науково обґрунтованих заходів у боротьбі з інвазією.

Протипаразитарна ефективність встановлюється за показниками екстенсефективності (ЕЕ) і інтенсефективності (ІЕ).

Розрахунки ЕЕ і ІЕ проводяться на основі показників екстенсивності інвазії (ЕІ) та інтенсивності інвазії (II). ЕІ – процент заражених тварин в групі (стаді, господарстві і. т. д.), II – кількість гельмінтів (інших паразитів), що паразитують в середньому у однієї тварини. ЕЕ – кількість тварин (%), які повністю звільнились від всіх тварин. що були піддані обробці (дегельмінтизації і ін.).

Приклад розрахунку: дегельмінтизовано .150 овець, повністю звільнилось від гельмінтів або яєць і личинок – 120.

Складається пропорція:

120/150 = (×(ЕЕ %))/100 %

ЕЕ = (120 × 100) / 150 = 80 %.

ІЕ – кількість гельмінтів (%), які виділились, або їх яєць чи личинок до загальної кількості паразитарних елементів, встановленої до обробки.

Приклад розрахунку: до лікування II була 180 яєць гельмінтів у препараті (в середньому на одну тварину), після лікування виділилось в середньому 23 яйця гельмінтів на одну тварину.

Пропорція: 23 / 180 = Х (ІЕ %) / 100 %,

тобто ІЕ = (23×100) / 180 = 12,77; 100 – 12,77 = 87,23 %.

ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОВЕДЕНИХ ОЗДОРОВЧИХ ЗАХОДІВ визначається на основі підрахунку економічного збитку, попередженого економічного збитку, і окупності ветеринарних заходів (з урахуванням сучасних цін на продукти, товари, які закуповуються і реалізуються) за формулами, описаними у відповідній літературі (1–4).