Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-70.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
139.28 Кб
Скачать

37. Поведінкова теорія лідерства р.Лейкерта та дослідження університету штату Огайо.

Учені Мічиганського університету, очолювані Р. Лікертом, розпочали ви­вчення лідерства наприкінці 1940-х років'". їхнє дослідження, яке грунтувалось на результатах інтерв 'ю як з лідерами (менеджерами), так і з їхніми підлеглими, визначило дві головні форми лідерської поведінки, одна з яких була зосереджена на роботі, інша - на працівниках. Менеджери з лідерською поведінкою зосередження на роботі біль­шу увагу приділяють діяльності своїх працівників і поясненню робочих операцій. Вони цікавляться передусім процесом виконання. Менеджери, які використовують у своїй практиці лідерську поведінку зосередження на працівниках, зацікавлені у налагод­женні тісних робочих контактів. Вони дбають про те, щоб працівники були задоволені умовами праці.

Студії в Огайо

Приблизно в той самий час, коли Лікерт розпочинав свої дослідження в Мічи­ганському університеті, група дослідників з університету штату Огайо також почала вивчати цю проблему. Завдяки опитуванням в Огайо було з'ясовано, що є два головні типи, або стилі, поведінки лідерів: розмежування і послужливий. Використання дистанційної поведінки передбачає чітке розмежування стосунків між лідером та підлеглими, налагодження формальних комунікативних стосунків та визначення спо­собів і методів виконання завдань. Лідери, які використовують послужливу поведінку, виявляють турботу про своїх підлеглих і всіляко намагаються створити дружню атмосферу підтримки в робочому колективі. Типи поведінки, визначені в Огайо, є подібними до типів, описаних у Мічигані, проте між ними все же важливі відмінності. Зокрема, дослідники з Огайо не інтерпретують лідерську поведінку як одновимірну: кожну поведінку вони сприймали незалежно від іншої. З огляду на таке тлумачення лідер може виявляти різні ступені дистанційної поведінки і, одночасно, різні ступені уваги до підлеглих.

38. Гратка лідерства

Ще одним поведінковим підходом до лідерства є так звана ґратка лідерства". Ґратка лідерства - це засіб оцінки стилів лідерства і підготовки менеджерів у напрямі ідеального стилю поведінки. Горизонтальна вісь, відображає турботу про виробництво (подібно до лідерської поведінки зосередження на роботі і дистанційної поведінки), а вертикальна - турботу про людей (подібно до лідерської поведінки зосередження на працівниках і послужливої пове­дінки). Є такі п'ять крайніх проявів менеджерської поведінки: - мене­джер виявляє мінімум турботи як про виробництво, так і про людей (слабкий мене­джмент); - менеджер дуже піклується про виробництво, однак мало про людей (влада-поступливість); - менеджер, турботи якого діаметрально протилежні до турбот (менеджмент сільського клубу); - менеджер розділяє свою увагу між людьми і виробництвом рівномірно (зрівноважений менеджмент); - менеджер виявляє максимум турботи і про людей, і про виробництво (груповий менеджмент)

За цим підходом ідеальним стилем менеджерської поведінки є стиль ,груповий менеджмент, тобто успіх в роботі є результатом відданості працівників;спільність мети веде до налагодження відносин довіри і поваги. Розроб­лено також шестиетапну програму допомоги менеджерам в опануванні цим стилем поведінки. Ґратку лідерства доволі успішно застосували багато компаній. Проте опубліковано не так багато наукових матеріалів, які б підтверджували її справжню ефективність.