Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика - Звіт (приклад оформлення).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
139.26 Кб
Скачать

2.8. Експлуатація машинно-тракторного парку.

Машинно-тракторний парк господарства складають 5 колісних тракторів, 5 автомобілів, 1 силосозбиральних комбайна та 1 зернозбиральних комбайна.

Таблиця 12. Склад і структура тракторного парку господарства.

Марка

К-сть, од.

В перерахунку

На еталонні трактори

Вироблено еталонних га

Т-150К

1

3,3

Т-150

2

3,3

МТЗ-82

1

2.3

Т-40

1

2

Всього по

Тракторах

5

24

120

Дон-1500

1

2,24

50

Джон-Дір

1

2,38

60

Тарал-125

1

1

10

Всього по комбайнах

3

5.62

120

Якщо проаналізувати склад тракторного парку господарства, то можна побачити, що перевагу більшість тракторів становлять трактори тягового класу 1,4 кН, мало в господарстві тракторів тягового класу 3, зовсім відсутні трактори тягового класу 5. За такого складу господарство не в змогу обслуговувати всі технологічні процеси за рахунок власної техніки: оранка, дискування повністю виконуються найманою технікою.

Відчувається також нестача в зернозбиральних комбайнів. Так на період жнив господарство залучає 2найманих комбайна.

Не дивлячись на погану забезпеченість с.г.технікою рівень механізація в рослинництві залишається високим. Ручна праця залучається в основному під час сівби, прополка міжрядь просапних культур, видова та сортова прополка насінників та ділянок гібридизації соняшника, а також при роботі зерноочисних та навантажувальних агрегатів на току.

Що стосується автопарку, то господарство має достатню кількість вантажних автомобілів, щоб обслуговувати власні потреби. Недоліком є сезонність використання техніки.

Таблиця 13. Склад і структура автомобільного парку.

Марка

К-сть машин

Вантажопідйомність, т

Пробіг

КамАЗ-55111

2

10

140000

КамАЗ-55102

2

7

120000

КамАЗ-5410

1

14

180000

2.9. Стан охорони праці та цивільної оборони.

Відповідальність за охорону праці в господарстві несе директор, який повинен забезпечити виконання всіх норм і правил по ТБ, виробничій санітарії та інших питань охорони праці.

Рівень охорони праці в ФГ ФОРУМ”, знаходиться на належному рівні. Керівник господарства призначає відповідальних осіб за проведення практичних міроприємств з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, безпеки дорожнього руху, протипожежної охорони. Не дивлячись на всі міроприємства, трапляються випадки порушення безпеки праці. Робітники не завжди забезпечені спецодягом, взуттям, захисними пристроями, засобами індивідуального захисту для відповідальних категорій робітників. Це спостерігалось при роботі з отрутохімікатами.

Негативним є те, що спеціалісти господарства безвідповідально ставляться до своїх обов’язків – не проводять інструктажу з ТБ, не слідкують за станом машин та агрегатів, та й самі робітники не завжди зацікавлені у виконанні вимог ТБ.

Недоліки у вирощуванні с.г.культур

В останні роки спостерігається тенденція до зниження врожайності та валових зборів с.г.культур в господарстві. Ця ситуація характерна не тільки для даного господарства. Такий спад виробництва пояснюється економічною скрутою в країні. Господарство не в змозі вносити в повній мірі мінеральні, органічні добрива, засоби захисту рослин, а від цього зменшується кількість та погіршується якість продукції.

В цьому році господарство не внесло жодного кілограма мінеральних добрив. Із засобів захисту рослин застосовували лише інсектицид Арріво на посівах оз.пшениці проти клопа черепашки у фазі достигання зерна та проти хлібної жужели та шведської мухи у фазі третього листка. Зерно було віднесено до 5 класу.

Боротьба з бур’янами ведеться лише агротехнічними заходами – сівозміна та система обробітку ґрунту. Але ці засоби не забезпечують достатнього ефекту. Тому господарство втрачає 25-30% урожаю внаслідок забур’яненості. Недоліком безгербицидної технології вирощування просапних культур (цукровий буряк, кукурудза, соняшник) є збільшення трудових затрат на одиницю продукції.

На сьогоднішній день через велику вартість паливно-мастильних матеріалів більшість технологічних операцій спрощено або зовсім не виконується.

Господарство знаходить в зоні недостатнього зволоження. Тому в даній зоні рівень врожайності с.г.культур залежить від наявності вологи. Волога є основним обмежуючим фактором урожайності.

Так і в цьому році зниження врожайності озимих та ранніх зернових спричинила весняна посуха – за період травень-11 декада червня на випало жодного мм опадів. Врожай формувався за рахунок ґрунтових запасів вологи.

Соняшник дав найвищу за останні 3 роки врожайність. Цьому сприяв нормальний режим вологого забезпечення в період цвітіння – наливання сім’янок.

Висновок

Під час проходження практики в ФГ“ФОРУМ”, закріпив та поглибив теоретичні знання за своєю спеціалізацією. Оволодів технікою та методикою виробничої діяльності господарства та його галузей, ознайомився з системою оплати, охорони та санітарії, з організацією цивільної оборони та охороною природи в господарстві.

Не дивлячись на важкий економічний стан в агропромисловому комплексі господарство намагається в межах своїх можливостей підтримувати рівень землеробства на належному рівні.

Цьому не сприяє матеріально-технічне забезпечення господарства, втручання у господарську діяльність державних органів, недосконалість банківської системи і надання кредитів під надто високі проценти, диспаритет цін на ви роблену продукцію та на наданні послух, пальне.