Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практки2курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
197.12 Кб
Скачать

6. «Активізація інноваційно-інвестиційної діяльності у депресивних регіонах України (на рівні районів)».

Цільова група - Міністерство регіонального розвитку і будівництва України, Міністерство освіти і науки України, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, Державне агентство України з інвестицій та інновацій, органи місцевого самоврядування та державної влади, підприємці, неурядові громадські організації.

 Сьогодні глибока криза проявляється на регіональному рівні. Більшість регіонів України є депресивними і перебувають у надзвичайно важкому стані, в багатьох із них уже розпочалися незворотні процеси. Виконання соціально-економічних програм розвитку цих регіонів, як правило, не забезпечене фінансовими, матеріальними, людськими  та іншими ресурсами. Відродження держави повинно носити, в першу чергу, місцевий та регіональний характер: “село – селище – місто (районний центр) – район – область – держава”. Адже протягом останніх десятиліть в більшості держав спостерігається регіоналізація економічних і соціальних процесів. Формування дієвих механізмів розвитку малих міст та районів є єдиним шляхом призупинки вимирання сіл, селищ, міст та районів в цілому. Вирішення проблеми розвитку регіонів пов'язане переважно з відновленням економічної бази та державною підтримкою нових прогресивних галузей господарства та видів виробництв, стимулюванням розвитку малого підприємництва, а також з усвідомленням та зміцненням ролі органів місцевого самоврядування.   Практичний досвід УІП свідчить, що відродження районів, яких сьогодні в Україні 673, є можливим тільки на основі відродження малих міст, селищ та сіл.  Суть програми: підготовка та реалізація програм антикризового спрямування на регіональному рівні, критерієм оцінки і стратегічним напрямком розвитку яких є показник ділової активності, шляхом спрямування зусиль на розвиток ділової активності – розвиток підприємництва та інноваційно-інвестиційної діяльності.  Мета програми: забезпечення позитивних зрушень в соціально-економічному та екологічному розвитку депресивних регіонів та підвищення якості життя населення на основі активізації інноваційно-інвестиційної діяльності.  У рамках програми проводиться робота за наступними напрямками:

1) експрес-аналіз соціального стану та фінансово-господарської діяльності районів;

2) діагностика соціально-економічного і екологічного стану районів;

3) визначення пріоритетних напрямків економічної діяльності районів (виробничої спеціалізації) та можливостей міжрегіональної кооперації;

4) розробка та реалізація антикризової Програми дій (розробка та реалізація регіональних проектів; створення ринкової інфраструктури – Агенції місцевого та регіонального розвитку, Центру підтримки громадських ініціатив, Торгового Дому, бізнес-центру – на рівні районів; підтримка та розвиток малого бізнесу (в т.ч. особистих селянських і фермерських господарств) на селі; підтримка сільської молоді);

5) залучення молоді до управління місцевим розвитком;

6) налагодження ефективних взаємозв’язків між районним центром (містом) та безпосередньо районом.

Очікуваним результатом є визначення пріоритетних напрямків економічної діяльності та виробничої спеціалізації розвитку регіону, підвищення рівня ділової активності, розвиток молодіжного підприємництва, покращення загальних параметрів інвестиційного клімату у регіоні, підвищення інвестиційної привабливості території, збільшення кількості нових перспективних робочих місць для молоді та підвищення ролі місцевого самоврядування. У рамках програми реалізується ряд актуальних проектів, головними серед яких є такі:

  1. Впровадження новітніх механізмів функціонування рекреаційно-туристичного комплексу району задля забезпечення сталого розвитку району.

  2. Впровадження сучасних інформаційних технологій в практику діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади району.

  3. Забезпечення духовного розвитку та творчої самореалізації дітей та юнацтва району на основі формування інноваційної моделі позашкільного закладу освіти.

  4. Кадрове, освітнє та інтелектуальне забезпечення муніципального і регіонального розвитку.

  5. Підвищення ефективності діяльності та конкурентоспроможності комунальної сфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]