Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пиреферійні пристрої.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
484.35 Кб
Скачать
  1. Класифікація маніпуляторів в залежності від способу перетворення поступального руху маніпулятора в електричні імпульси.

Пристрої даного класу забезпечують переміщення курсору по екрану монітора шляхом пересування рукою якого-небудь механічного керуючого органа.

При цьому, для перетворення поступального переміщення маніпулятора в електричні сигнали, використовуються в наступні способи:

  1. механічний: обертання кульки, що забезпечує контакт пристрою з робочою поверхнею, передається на 2 ортогонально-розташованих валіка, що пов’язані з осями потенціометра. Сигнали з резисторів керують частотою або тривалістю імпульсних сигналів, через зміну яких і порівняння з попередніми відліками вираховуються нові координати курсору на екрані монітору.

  2. оптико-механічний: кулька, що обертається, при переміщенні маніпулятора приводить в рух розташовані по ортогональним осям валіки, на кожному з яких закріплений перфорований по колу диск. З кожним диском пов’язані 2 оптичні системи. При обертанні диска перфорація модулює світловий потік, (при чому частота модуляції пропорційна швидкості пересування М відносно даної координатної вісі). Отже, порядок освітлення фоточутливих елементів визначає напрям пересування М, а частота імпульсів, що надходить, - швидкість.

  3. оптичний: заснований на принципі модуляції світлового потоку, ділянками робочої поверхні з різною світловідбиваючою здатністю. Даний спосіб забезпечує високу чутливість, але існують вимоги до робочої поверхні. Навідміну від оптикомеханічного способу - не має рухомих частин. Поверхня освітлюється джерелом інфрачервоного випромінювання, розташованим в середині миші (зазвичай це світлодіод). Світло відбивається від поверхні і потрапляє через оптичну систему на фотодетектор. Чергування сильного (від світлих ділянок) і слабкого віддзеркалень дозволяє встановити напрям і швидкість переміщення маніпулятору.

  4. Лазерний: При розробці лазерної технології конструкцію маніпулятору не змінили, а лише замість джерела світла використали лазер. Як відомо, лазер дає вузьконапрямлений, когерентний пучок світла. Завдяки цьому зменшується розсіяність відбитого променю, і, за заявками виробника, точність отриманого зображення збліьшується. в 20 р.

8,9,10. Інтерфейс зєднання з еом

Маніпулятор типу „Миша” можна під’єднати до комп’ютера трьома способами: