Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AutoCAD part 2.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

7 Лабораторна робота 7 створення 3d-моделей у середовищі AutoCad

Мета роботи: отримати практичні навички з побудови просторових моделей у середовищі AutoCAD.

7.1 Теоретичні відомості

7.1.1 Створення креслення – прототипу (шаблону)

Для креслень, що містять зображення просторових форм, варто створювати шаблони, у яких крім традиційних атрибутів для плоского креслення встановлюється ряд атрибутів для формування і візуалізації просторових моделей.

Для створення шаблону слід спочатку створити нове креслення та задати у ньому усі необхідні настройки, після чого зберегти його з розширенням *.dwt (шаблон) згідно з рис. 6.6.

Настройки, однакові як для двовимірних, так і для просторових креслень:

- завдання системи вимірювань та границь креслення;

- завдання стилів розмірів, точок, текста;

- настройки параметрів екрана: колір екрана, багатоекранна конфігурація, завдання кроків сітки і переміщення курсору;

- встановлення потрібних прив’язок;

- завантаження потрібних типів ліній та створення потрібних шарів;

- завдання системи координат UCS.

Настройки, притаманні кресленням просторових моделей:

- визначення просторової системи координат;

- завдання напрямку погляду та масштабу зображення;

- настройка параметрів сторінки та друкуючого пристрою у просторі листа.

Визначення параметрів системи координат: виконується за допомогою команди UCS. Вона дозволяє створювати систему координат користувача (СКК). Основні опції команди:

- Restore – стає поточною іменована СКК;

- Save – дає ім'я поточній системі координат;

- World – стає поточною світова система координат;

- Origin – утворюється СКК із новим початком координат (напрямок осей залишається незмінним);

- 3point - СКК визначається трьома точками: початком координат, точкою, що визначає позитивний напрямок осі Х, точкою, що визначає позитивний напрямок осі Y;

- View – утворюється СКК, площина XY якої розміщається перпендикулярно погляду;

- X/Y/Z – СКК утворюється обертанням навколо осей X (Y чи Z). Позитивний напрямок обертання визначається за правилом правої руки (великий палець указує напрямок осі, інші вказують напрямок обертання).

При роботі з просторовими об'єктами доцільно додатково до світової системи визначити систему координат, напрямок осі Z якої збіжиться з напрямком осі Z світової системи координат, а осі X і Y спрямовані протилежно одноіменним осям світової системи координат.

Для підвищення зручності роботи у середовищі AutoCAD можна розділяти екран на окремі частини (вікна), в кожному вікні можна встановити власні настройки екрана. Для створення багатовіконної конфігурації екрана використовується група команд меню View – ViewPorts, після чого вибирається потрібна конфігурація (див. рис. 7.1).

Рисунок 7.1 – Створення багатовіконної конфігурації екрана

Переходити з одного вікна до іншого можна, клікнувши мишею на полі потрібного вікна.

При роботі з просторовими об'єктами слід також задавати:

- точку зору;

- напрямок погляду;

- масштаб зображення.

Точка зору при ортогональному способі проектування встановлюється командою VPOINT. На запит команди слід ввести координати початку вектора проектування (його кінець збігається з початком системи координат). За замовчуванням точка зору визначається координатами 0,0,1 щодо світової системи координат. Користувач може:

- ввести інші координати точки зору;

- вибрати опцію Rotate, у цьому випадку вектор визначається двома кутами;

- натиснути клавішу Enter, після чого за допомогою компаса встановити положення осей координат. Окружності поруч з компасом можна представити як двовимірний глобус, внутрішня окружність – екватор, зовнішня – північний полюс.

Вектор напрямку погляду за замовчуванням визначається щодо світової системи координат (WORLDVIEW=1). Якщо встановити значення змінної WORLDVIEW=0, то вектор напрямку погляду буде визначатися щодо поточної системи координат.

Масштаб зображення на екрані і у кожному вікні можна змінювати за допомогою групи команд ZOOM.

Багатовіконна конфігурація створює зручності для просторового моделювання, але не забезпечує можливості компонування креслення з декількох видів просторової моделі і ряд інших переваг, необхідних для створення технічного креслення. Такі можливості надаються в просторі листа (PAPER). Для перехода в цей простір у рядку під кресленням слід натиснути закладку Layout1 та зробити у ньому відповідні настройки.

7.1.2 Формування просторової моделі

У системі AutoCAD можна формувати наступні види моделей:

- каркасна модель;

- поверхнева модель;

- об'ємна модель.

У каркасній моделі є тільки краї (лінії перетинання) поверхонь об'єкта. Сьогодні таке моделювання практично не використовується і його варто застосовувати лише для моделювання будь - яких просторових схем, наприклад електропроводки.

Поверхнева модель визначає більше властивостей об'єкта в порівнянні з каркасною моделлю, але менше, ніж об'ємна. Вона використовується, коли немає необхідності визначати фізичні властивості об'єкта (маса, центр ваги і т.і.), а досить лише забезпечити можливість автоматизованого видалення невидимих ліній та інші ефекти візуалізації. AutoCAD надає такі команди для створення поверхонь: 3DFACE, 3DMESH, PFACE, EDGE, RULESURF, TABSURF, REVSURF, EDGESUR.

Об'ємна модель дозволяє найбільш повно визначити геометричні характеристики об'єкта і дані для його візуалізації. При об'ємному моделюванні всі точки простору розмежовуються на внутрішні і зовнішні стосовно об'єкта. Ця особливість дозволяє не тільки визначати фізичні властивості об'єкта, але й зручно утворювати складене тіло з простих. При цьому автоматично здійснюється побудова ліній перетинання.

Процедура формування об'ємної моделі складається з двох етапів:

- визначення простих геометричних тіл;

- створення з простих геометричних тіл складених тіл за рахунок виконання над ними так званих булевих операцій (теоретико-множинних).

Прості геометричні тіла визначаються за параметрами (куля, циліндр і т.і.) чи задаються кінематичним способом – обертанням лінії навколо заданої осі або переміщенням лінії (утворюючої) за заданою траєкторією (направляючою). Для цього використовуються команди створення 3D – моделей EXTRUDE (витягування) та REVOLVE (обертання).

Для створення складніших просторових зображень використовуються команди редагування 3D – моделей, такі як UNION (об’єднання), SUBTRACT (віднімання), INTERSECT (перетин) та деякі інші.

Якщо креслення повинно виконуватись у площині, паралельній заданій та розташованій від неї на деякій відстані, це можна задати за допомогою системної змінної ELEVATION=N, де N – число, яке визначає відстань до паралельної площини (позитивне або від’ємне).

Перш, ніж починати креслення, слід визначити, який вид об'єкта буде головним. Головний вид повинен містити найбільшу кількість інформації про об'єкт і розташовуватися в лівому верхньому вікні.

Подумки слід розбити об'єкт на складові елементи, на основі яких його можна сформувати за допомогою булевих операцій.

Об'єкт створюється за розмірами. Координати точок визначаються щодо поточної системи координат, встановленої в активному вікні. Початок і напрямок осей координат вказуються в кожному вікні за допомогою піктограми. Напрямок осей координат можна змінювати за допомогою команди UCS.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]