Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TIM - НЬЮ методичка к лабам.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.57 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2. Групування та узагальнення даних за допомогою sql-серверів

2.1 Ціль роботи

Закріплення теоретичних знань з мови SQL, можливостей мови SQL з групування та узагальнення даних та вміння застосовувати сучасні СУБД (Oracle) для групування та узагальнення даних.

2.2 Методичні вказівки до виконання роботи

При підготовці до виконання роботи необхідно ознайомитися з матеріалами лекцій та практичних занять, а також з літературними джерелами [1,2], розділи групуванню та узагальненню даних.

2.3 Хід роботи.

Створення нового запиту в режимі конструктора

Створемо запит «Лист продаж». Виберіть вкладку «Запросы» у вікні БД. Клацніть кнопку «Створити». З’явиться діалогове вікно «Новый запрос» (рис. 2.1)

Рис. 2.1 Діалогове вікно «Новый запрос»

Виберіть Конструктор та натисніть ОК. З’явиться діалогове вікно «Добавление таблиц» (рис. 2.2), у якому перелічені всі таблиці БД.

Клацніть на таблиці «Продажи», а потім на кнопці «Добавить». У даному випадку нам потрібна тільки одна таблиця, тому натиснемо кнопку «Закрыть». Після цього ми опинимось у вікні запиту у режимі конструктора (рис. 2.3).

Додавання до запиту полів

Якщо ви створюєте запит "з нуля", то перше, що треба зробити це додати до запиту необхідні поля, які знаходяться у похідному джерелі даних (таблиці чи запиті). Ви можете також використати цю процедуру для додавання додаткових полів у запит.

Рис. 2.2 - Діалогове вікно «Добавление таблиц»

Рис. 2.3 - Вікно «Режим конструктора»

Існує два способи додавання поля до запиту.

Перший спосіб. Клацніть на рядку «Имя таблицы» у першому пустому стовпчику. Розкрийте список і виберіть у ньому таблицю «Продажи». Клацніть на рядку «Поле» у цьому ж стовпчику. Розкрийте список і виберіть у ньому поле «Номер Карты» (рис. 2.3).

Другий спосіб. У вікні таблиці «Продажи», яке знаходиться у верхній частині вікна конструктора запиту (рис. 2.3) виділіть поле «Наименование», клацнувши по ньому курсором миші. Захопіть це поле і перетягніть його у рядок «Имя поля» першого пустого стовпчика (захопити і перетягнути - курсор миші помістити на помічене поле, натиснути ліву клавішу і не відпускаючи її, перемістити курсор миші у місце призначення, де і відпустити ліву клавішу). У цьому стовпчику заповненими виявляться поля «Имя поля» та «Таблица».

Для того щоб поле відображувалось на екрані встановіть контрольну позначку у рядку «Вывод на экран» для відповідного поля.

Надалі додайте поля: «КПТ», «Цена», «Дата продажи».

Створення простого запиту за допомогою майстра

Побудуємо запит «Товары Комитента».

Відкрийте БД і виберіть закладку запитів. Натисніть кнопку «Создать». З’явиться діалогове вікно «Новый запрос» (рис. 2.1). Виберіть «Простой запрос» і натисніть ОК. З’явиться перше вікно майстра створення простих запитів (рис. 2.4).

Рис. 2.4 Вікно майстра простих запитів

Виберіть таблицю «КомКарты» у випадаючому списку «Таблицы/ Запросы». У списку «Доступные поля» виберіть поле «ФИО» і натисніть кнопку «>». Це поле переміститься у список «Выбранные поля». Додайте також поле «Номер карты». У списку «Таблицы/Запросы» виділіть другу таблицю - «Товары». Додайте поля «Наименование», «Цена», «Дата продажи» у списку «Выбранные поля». Після того як всі поля будуть додані, натисніть кнопку «Далее». З’явиться наступне діалогове вікно. У полі вводу тексту задайте ім'я запиту, введіть заголовок запиту "Товары Комитента». Для відображення результатів запиту натисніть кнопку «Готово».

Перегляд результатів запиту

Для того, щоб переглянути результати запиту, натисніть у вікні БД закладинку «Запросы», а потім «Запуск». На екрані з’явиться результат запиту.

Друк результатів запиту

Для того щоб надрукувати результати запиту:

- упевніться у тому, що вікно результатів запиту активне;

- виберіть команду «Файл/Печать...» або натисніть Ctrl+Р. З’явиться діалогове вікно «Печать»;

- встановіть потрібні параметри друку і натисніть ОК.

Додавання умов вибору

За допомогою умов відбору можете вибрати потрібні записи, які будуть з'являтися у результатах запиту. У запиті «Лист продаж» треба вивести продажі за певну дату. У режимі конструктора запиту натисніть на рядку «Условие отбора» у стовпчику «Дата продажи». Введіть у це поле вислів: [Дата продажи].

Рис. 2.5 Вікно «Параметры запроса»

За замовчанням MS Access перетворює введені у запиті параметри у текстовий тип даних. Тому, що текстові поля не можна порівнювати з полями дат, треба встановити тип даних для параметрів.

Виберіть команду «Запрос/Параметры» з меню. Відкриється вікно діалогу «Параметры запроса». Введіть параметр «Дата продажи» і у якості типу даних виберіть «Дата/Время» (рис. 2.5). Закрийте діалогове вікно кнопкою ОК.

Спробуйте з допомогою майстра створити пересічний запит. У якості похідних таблиць виберіть «Комитенты» та «Товары». В результаті запиту отримаєте наступну інформацію (рис. 2.6).

Рис. 2.6 - Зразок схеми результату пересічного запиту

Обчислювальні поля в запитах

У запиті «Лист продаж» треба ввести поле «Общая цена», у якому буде наводитись ціна не за одиницю товару, а за всю кількість даного товару.

У першому пустому стовпчику введіть наступний вираз:

Общая цена: [КПТ]*[Цена]

Запустіть запит на виконання.

Спробуйте створити інші обчислювальні поля.

Сортування у запиті

У запиті «Лист продаж» зробимо так, щоб назви товарів відображалися в алфавітному порядку. Для цього:

- клацніть у рядку «Сортировка» у полі «Наименование»;

- у випадаючому списку виберіть значення «По возрастанию».

Щоб відмінити сортування за полем, повторіть тіж дії, але виберіть значення «Отсутствует».

2.4 Вимоги до оформлення звіту

Звіт повинен містити: ціль, отримані форми, висновки з роботи.

2.5 Контрольні питання

1. Для чого використовуються запити?

2. Які види запитів підтримує MS Access?

3. Як здійснюється сортування у запитах?

4. Як відібрати записи у запиті?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]