Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TIM - НЬЮ методичка самост_new.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
6.98 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2 Групування та узагальнення даних за допомогою sql-серверів

2.1 мета роботи

Закріплення теоретичних знань з мови SQL, можливостей мови SQL з групування та узагальнення даних та вміння застосовувати сучасні СУБД (Oracle) для групування та узагальнення даних.

2.2 Методичні вказівки до виконання роботи

При підготовці до виконання роботи необхідно ознайомитися з матеріалами лекцій та практичних занять, а також з літературними джерелами [1,2], розділи групуванню та узагальненню даних.

2.3 Хід роботи.

Створення нового запиту в режимі конструктора

Створемо запит «Лист продаж». Виберіть вкладку «Запросы» у вікні БД. Клацніть кнопку «Створити». З’явиться діалогове вікно «Новый запрос» (рис. 2.1)

Рисунок 2.1 - Діалогове вікно «Новый запрос»

Виберіть Конструктор та натисніть ОК. З’явиться діалогове вікно «Добавление таблиц» (рис. 2.2), у якому перелічені всі таблиці БД.

Клацніть на таблиці «Продажи», а потім на кнопці «Добавить». У даному випадку нам потрібна тільки одна таблиця, тому натиснемо кнопку «Закрыть». Після цього ми опинимось у вікні запиту у режимі конструктора (рис. 2.3).

Додавання до запиту полів

Якщо ви створюєте запит "з нуля", то перше, що треба зробити це додати до запиту необхідні поля, які знаходяться у похідному джерелі даних (таблиці чи запиті). Ви можете також використати цю процедуру для додавання додаткових полів у запит.

Рисунок 2.2 - Діалогове вікно «Добавление таблиц»

Рисунок 2.3 - Вікно «Режим конструктора»

Існує два способи додавання поля до запиту.

Перший спосіб. Клацніть на рядку «Имя таблицы» у першому пустому стовпчику. Розкрийте список і виберіть у ньому таблицю «Продажи». Клацніть на рядку «Поле» у цьому ж стовпчику. Розкрийте список і виберіть у ньому поле «Номер Карты» (рис. 2.3).

Другий спосіб. У вікні таблиці «Продажи», яке знаходиться у верхній частині вікна конструктора запиту (рис. 2.3) виділіть поле «Наименование», клацнувши по ньому курсором миші. Захопіть це поле і перетягніть його у рядок «Имя поля» першого пустого стовпчика (захопити і перетягнути - курсор миші помістити на помічене поле, натиснути ліву клавішу і не відпускаючи її, перемістити курсор миші у місце призначення, де і відпустити ліву клавішу). У цьому стовпчику заповненими виявляться поля «Имя поля» та «Таблица».

Для того щоб поле відображувалось на екрані встановіть контрольну позначку у рядку «Вывод на экран» для відповідного поля.

Надалі додайте поля: «КПТ», «Цена», «Дата продажи».

Створення простого запиту за допомогою майстра

Побудуємо запит «Товары Комитента».

Відкрийте БД і виберіть закладку запитів. Натисніть кнопку «Создать». З’явиться діалогове вікно «Новый запрос» (рис. 2.1). Виберіть «Простой запрос» і натисніть ОК. З’явиться перше вікно майстра створення простих запитів (рис. 2.4).

Рисунок 2.4 Вікно майстра простих запитів

Виберіть таблицю «КомКарты» у випадаючому списку «Таблицы/ Запросы». У списку «Доступные поля» виберіть поле «ФИО» і натисніть кнопку «>». Це поле переміститься у список «Выбранные поля». Додайте також поле «Номер карты». У списку «Таблицы/Запросы» виділіть другу таблицю - «Товары». Додайте поля «Наименование», «Цена», «Дата продажи» у списку «Выбранные поля». Після того як всі поля будуть додані, натисніть кнопку «Далее». З’явиться наступне діалогове вікно. У полі вводу тексту задайте ім'я запиту, введіть заголовок запиту "Товары Комитента». Для відображення результатів запиту натисніть кнопку «Готово».

Перегляд результатів запиту

Для того, щоб переглянути результати запиту, натисніть у вікні БД закладинку «Запросы», а потім «Запуск». На екрані з’явиться результат запиту.

Друк результатів запиту

Для того щоб надрукувати результати запиту:

- упевніться у тому, що вікно результатів запиту активне;

- виберіть команду «Файл/Печать...» або натисніть Ctrl+Р. З’явиться діалогове вікно «Печать»;

- встановіть потрібні параметри друку і натисніть ОК.

Додавання умов вибору

За допомогою умов відбору можете вибрати потрібні записи, які будуть з'являтися у результатах запиту. У запиті «Лист продаж» треба вивести продажі за певну дату. У режимі конструктора запиту натисніть на рядку «Условие отбора» у стовпчику «Дата продажи». Введіть у це поле вислів: [Дата продажи].

Рисунок 2.5 - Вікно «Параметры запроса»

За замовчанням MS Access перетворює введені у запиті параметри у текстовий тип даних. Тому, що текстові поля не можна порівнювати з полями дат, треба встановити тип даних для параметрів.

Виберіть команду «Запрос/Параметры» з меню. Відкриється вікно діалогу «Параметры запроса». Введіть параметр «Дата продажи» і у якості типу даних виберіть «Дата/Время» (рис. 2.5). Закрийте діалогове вікно кнопкою ОК.

Спробуйте з допомогою майстра створити пересічний запит. У якості похідних таблиць виберіть «Комитенты» та «Товары». В результаті запиту отримаєте наступну інформацію (рис. 2.6).

Рисунок 2.6 - Зразок схеми результату пересічного запиту

Обчислювальні поля в запитах

У запиті «Лист продаж» треба ввести поле «Общая цена», у якому буде наводитись ціна не за одиницю товару, а за всю кількість даного товару.

У першому пустому стовпчику введіть наступний вираз:

Общая цена: [КПТ]*[Цена]

Запустіть запит на виконання.

Спробуйте створити інші обчислювальні поля.

Сортування у запиті

У запиті «Лист продаж» зробимо так, щоб назви товарів відображалися в алфавітному порядку. Для цього:

- клацніть у рядку «Сортировка» у полі «Наименование»;

- у випадаючому списку виберіть значення «По возрастанию».

Щоб відмінити сортування за полем, повторіть тіж дії, але виберіть значення «Отсутствует».

2.4 Контрольні питання

1. Для чого використовуються запити?

2. Які види запитів підтримує MS Access?

3. Як здійснюється сортування у запитах?

4. Як відібрати записи у запиті?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]