Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_fil-fak_A5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
623.1 Кб
Скачать

Хід роботи:

Завантаження редактору Word можна здійснити різними способами.

Самий надійний спосіб. Клацніть на клавіші Пуск, яка зазвичай розташована в лівому нижньому кутку екрану. У меню, що відкрилося, знайдіть рядок Microsoft Word і клацніть по ньому.

Після запуску редактора з'явиться вікно документу, схоже на рис. 2.

Створення документу можна почати з натиснення кнопки Создать (рис. 3) панелі Стандартна або кнопки Файл (рис. 1) панелі Меню, клацнувши в підміню, що випало, на рядку Создать . При цьому Вікно документу буде очищено і підготовлене до введення

Рис. 1. Панель Меню

Тепер слід встановити параметри сторінки. Для цього натисніть кнопку Файл (рис. 1), клацніть на рядку Параметры страницы і у вікні, що відкрилося, встановить поля сторінки. Після цього на лінійках (рис. 2) вибране розташування робочого поля сторінки буде виділено світлим тоном. Після установки параметрів сторінки натисніть кнопку OK.

Рис. 2. Загальний вигляд вікна програми Word

Рис. 3. Панель Стандартна

Далі слід встановити шрифт і його розміри. Для цього натисніть на панелі Форматування (рис. 4 ) покажчик назви шрифту і виберіть його. Зазвичай, використовують пропорційний шрифт Times New Roman або тонкий моноширинний шрифт Courier New. Тепер, після натиснення на сусідній справа покажчик, виберіть розмір шрифту. Машинописному тексту відповідає розмір 14.

Далі встановите абзац за допомогою горизонтальної лінійки. Для цього пересуньте маркер абзацу в потрібне положення (рис. 5).

Встановить вирівнювання тексту за своїм смаком (рис. 4). Краще встановити вирівнювання по ширине. При цьому текст, що вводиться, автоматично розподілятиметься по усій ширині листа в усіх рядках абзацу окрім початку першого рядка.

Рис. 4. Панель Форматування

Рис. 5. Горизонтальна лінійка

Встановить Режим розмітки документу, натиснувши кнопку Режим разметки (рис. 2) або через меню Вид, рядок Разметка страницы. Цей режим введення найбільш прийнятний, оскільки під час роботи з документом дозволяє бачити усі його особливості і елементи.

Настройте клавіатуру на російський або латинський алфавіт (зазвичай зміна регістра робиться одночасним натисненням двох лівих клавіш Alt+Shift (Ctrl+Shift). Тепер можна приступити до введення тексту в документ.

Введіть текст, який розташований нижче.

Леся Українка

Леся Українка (літературний псевдонім Лариси Петрівни Косач-Квітки). Народилася 25 лютого 1871р. в м. Новограді-Волинському в сім’ї письменниці Олени Пчілки.

Здобувши ґрунтовну домашню освіту, оволоділа кількома європейськими мовами. Рано виявила літературні здібності. Перший її вірш з’явився друком 1884р., перша збірка „На крилах пісень”, яку високо оцінив Франко І.Я. – 1893.

Крім ліричних віршів Леся Українка писала поеми, оповідання, драматичні твори різноманітних жанрів, літературно-критичні статті. Їй належить також чимало перекладів видатних творів російських та західноєвропейських авторів.

Померла письменниця 1 серпня 1913р. в Сурані (Грузія). Похована в Києві.

Вводите весь текст одним форматом без разметки текста. Для нового абзаца или пропуска пустой строки нажимайте клавишу Enter. В пределах отдельного абзаца при наборе текста перенос автоматически выполняет программа. Разметку текста удобнее выполнить после ввода всего текста или его достаточно большого фрагмента.

Вводите увесь текст одним форматом без розмітки тексту. Для нового абзацу або пропуску порожнього рядка натискайте клавішу Enter. В межах окремого абзацу при наборі тексту перенесення автоматично виконує програма. Розмітку тексту зручніше виконати після введення усього тексту або його досить великого фрагмента.

Збереження документу. Після введення документу виконаєте його збереження на диску. Для цього:

Натисніть кнопку Сохранить на панелі Стандартна (рис. 3). При першому збереженні програма виведе вікно з поточною папкою і списком раніше збережених в ній файлів (якщо збереження робилося раніше, то змінений документ буде записаний на місце колишнього без запитів про місце збереження зміненого документу). Зазвичай програма вказує теку Мои документы. Вікно збереження нового файлу показане на рис. 6.

Рис. 6. Вікно збереження файлу (документу)

  1. Тепер можна створити нову папку і увійти до неї або використовувати вже існуючу папку. Якщо студент ще не має своєї теки, то рекомендується створити теку з вказівкою групи і прізвища.

  2. Створення нової папки робиться натисненням кнопки Создать папку (рис. 6). У випавшому вікні треба клацнути на рядку Имя, ввести ім'я папки і натиснути кнопку ОК. У створеній папці можна зберігати будь-яку кількість файлів і внутрішніх папок.

  3. Якщо необхідно зберегти документ в раніше створеній папці, то її треба розшукати в ієрархічному дереві папок і файлів. Для цього можна підніматися по дереву вище (клацнути на кнопці Перехід на один рівень вище) або поглиблюватися всередину поточної папки (клацнути в списку папок і файлів на потрібній папці), якщо вона містить в собі внутрішні папки.

  4. Далі, треба увійти до вибраної або створеної папки (двічі клацнути на ній) і ввести у віконці ім'я файлу для зберігання підготовленого документу (рис. 6).

  5. Для збереження документу у файлі треба натиснути кнопку Сохранить.

  6. Вихід з редактору Word. Після збереження документу у файлі треба закінчити роботу в редакторові. Для цього слід натиснути Alt+F4 чи в меню Файл вибрати і клацнути на рядку Выход.

  7. Повторний вхід в редактор Word і виклик раніше створеного документу. Знову увійдіть в редактор. Якщо вікно Word розкрите не повністю, натисніть середню кнопку, розташовану в правому верхньому кутку. Вікно розкриється в увесь екран. Тепер натисніть кнопку Открыть (рис. 3) на панелі інструментів. У випавшому меню знайдіть і увійдіть до своєї теки, клацніть на рядку Вашого файлу і потім – на клавіші Открыть. При цьому вміст набраного раніше документу з'явиться у вікні введення. Далі можна приступити до форматування і розмітки тексту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]