Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабы по Гапоненко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

3.2 Порядок виконання роботи

При виконанні роботи дотримуйтесь рекомендованого порядку:

а) Ознайомтесь з робочим місцем, де виконується лабораторна робота; схемою вимірювання, яка зображена на рис.3.2; вимірювальними приладами, які використовуються при виконанні роботи; порядком проведення експерименту і обробки його результатів. Підготуйте чотири таблиці для запису результатів експерименту за зразком табл. 3.1.

Рисунок 3.2 - Схема вимірювань

Ознайомтесь із зразками RC - фільтрів, частотні характеристики яких досліджуються, використовуються взірцеві резистори типу С2-10, опір яких не залежить від частоти в діапазоні частот. Запишіть умовні позначення і параметри взірцевих резисторів і конденсаторів усіх зразків RC - фільтрів.

б) З дозволу викладача підключіть до електричної мережі високочастотний генератор і вольтметри змінного струму.

Підключіть до лабораторного стенда вимірювальний RC - фільтр. Установіть частоту генератора f =100 кГц і середнє значення напруги на його виході. Проведіть вимірювання вихідної напруги фільтра. Результати вимірювань запишіть у перший і другий рядки таблиці.

Таблиця 3.1 - Передаточні характеристики RC - фільтра нижніх частот

Частота

кГц

МГц

100

200

500

1

2

5

10

20

50

, В

, В

в) Змінюючи частоту низькочастотного генератора в діапазоні від 100 до 50 МГц проведіть вимірювання напруг і. Проведіть вимірювання також на резонансній частоті , на якій вихідна напруга приймає найменше значення. Результати вимірювань записуйте до заготовки таблиці. В процесі вимірювань бажано напругу підтримувати постійною.

г) Проведіть такі ж самі вимірювання для усіх зразків RC - фільтрів, які видані для дослідження. Не забувайте при цьому поряд з таблицями вимірювання записувати параметри конденсатора і взірцевого резистора відповідного RC - фільтра.