Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СІМЕЙНЕ ПРАВО Плани семінарів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Тема 9. Майнові відносини батьків і дітей.

  1. Загальна характеристика майнових відносин між батьками і дітьми.

  2. Поняття і підстави виникнення аліментних відносин між батьками і дітьми.

  3. Порядок сплати аліментів та їх розмір.

  4. Обов’язок повнолітніх дітей утримувати батьків.

  5. Договірне регулювання питань сплати аліментів на дитину

Задачі:

1

Чотирнадцятирічний Андрій після занять у школі працював адміністратором в інтернет-клубі. Його місячний заробіток був не менший за заробіток батьків. Згодом, батьки на спільні кошти придали телевізор та музичний центр.

Кому ці речі належать?

2

Черненко сплачує аліменти на сина у сумі 1200 грн. У судовому засіданні було встановлено, що ні мати дитини ні її чоловік не працюють, кошти витрачаються на потреби усієї сім’ї, а син не має належного одягу.

Яке рішення повинен прийняти суд?

3

Після розірвання шлюбу між подружжям Дацюк донька 1993 року народження залишилась жити з матір’ю, а син 1995 року народження – з батьком. Опинившись в скрутному матеріальному становищі, Дацюк подала до суду позов про стягнення аліментів на доньку. Батько заперечував проти цього, посилаючись на те, що на його утриманні знаходиться неповнолітній син.

Чи буде задоволений позов?

4

Десятирічний Дмитро після розлучення батьків проживає з матір’ю. За рішенням суду батько виплачує аліменти в розмірі 200 грн. Дмитро сер’йозно займається велоспортом і подає великі надії, часто їздить на змагання. Заробітку матері та аліментів не вистачає на ці витрати. У зв’язку з цим мати звернулася до суду з позовом про стягнення додаткових витрат на дитину.

Яке рішення повинен прийняти суд? Які обставини суд повинен оцінити при прийняття рішення?

5

Е. пред’явив позов до Ю. про зменшення розміру аліментів. Позивач зазначив, що на підставі рішення суду з нього стягуються аліменти на користь Ю. на утримання дочки Ольги 1994 р.н. в розмірі ¼ частині його заробітку. Посилаючись на те, що в даний час розмір його зарплати зменшився і становить лише 900 грн., в новій його сім’ї народилася дитина, нова дружина не працює, позивач просить зменшити розмір аліментів на її утримання до 1/6 частини заробітку.

Що слід розуміти під зменшенням розміру аліментів?

Чи підлягає позов задоволенню?

Семінарське заняття № 9

Тема 10. Влаштування дітей, які залишились без піклування батьків.

  1. Форми влаштування дітей, які залишилися без піклування батьків.

  2. Поняття та порядок усиновлення.

  3. Правові наслідки усиновлення, скасування усиновлення.

  4. Визнання усиновлення недійсним.

  5. Опіка і піклування над дітьми.

  6. Прийомна сім’я. Дитячий будинок сімейного типу. Договір про патронат.

Задачі:

1

Подружжя Галенко усиновило громадянку Т., коли той було 15 років. Через 1 рік після цієї події дружина О. вмерла, і чоловік став виховувати дівчину сам. Коли їй виповнилося 18 років, вона зізналась усиновителю, що любить його і хоче стати його дружиною. Громадянин О. був згоден, і вони вирішили зареєструвати цей шлюб.

Чи може такий шлюб бути зареєстрований?

2

Літвінов на прохання своєї дружини Лариси усиновив її 4-річного сина Юрія від першого шлюбу, але незабаром відносини між Літвіновим та його дружиною погіршилися і вона повернулася до першого чоловіка. Через рік Лариса пред’явила позов до Літвінова про стягнення аліментів на її сина Юрія. Літвінов пред’явив зустрічний позов про скасування усиновлення, тому що фактично він позбавлений можливості приймати участь в вихованні дитини, крім того Юрій проживає зі своїм рідним батьком і саме його вважає батьком.

Вирішить спір.

3

15 річному Олегу був призначений піклувальник. Між Олегом і піклувальником виник спір відносно розпорядження майном. Олег хотів продати садибу, що досталася йому в порядку спадкування, але піклувальник не погоджувався з цим, мотивуючи відмову тим, що Олег ще не розуміє того, наскільки йому ще знадобиться ця садиба.

Олег звернувся до юридичної консультації, яку консультацію повинен дати адвокат?

№4

Подружжя Тарусєвих Клавдія і Олег, після смерті сестри Олега Марії взяли до себе її дворічну дочку Наташу і удочерили її, давши їй своє прізвище. Своїх дітей у подружжя Тарусєвих не було. Наташа вважала Клавдію і Олега своїми батьками. Коли Наталлі виповнилося 15 років, чоловік і жінка Тарусєви вирішили домогтися виправлення запису про батьків у її свідоцтві про народження, щоб вона не довідалася, що вони не є її справжніми батьками. Вони подали заяву до суду з проханням винести рішення про виправлення в книзі записів народжень прізвищ і імен дійсних батьків Наталлі на прізвище і імена всиновителів. В заяві вони вказали, що Наташа живе в їхній родині з дворічного віку і вважає їх своїми батьками. Суд задовольнив прохання подружжя Тарусєвих. При винесенні рішення суд не запитав згоди на це в Наталлі.

1. Чи вправі був суд винести рішення про запис чоловіка і жінки Тарусєвих у книзі записів народжень як батьків Наталлі без її згоди? Обґрунтуйте Вашу відповідь.

2. В якому випадку була б необхідною згода Наталлі на здійснення цього запису?

№5

Андрей Гутян женився на Анні Гомовой, коли йому було 20 років, а їй - 21 рік. Проживши в шлюбі два роки, так і не зачавши дитини, вони звернулися за консультацією по даному питанню до лікарів. Після медичного обстеження чоловіка і жінки з'ясувалося, що Анна Гомова не може мати дітей. Оскільки почуття любові до дружини не пройшло, він запропонував їй взяти дівчинку з дитячого будинку і удочерити її. Однак у дитячому будинку, куди вони звернулися, маленької дівчинки не виявилося, вони вдочерили 12-літню Люсю. Вона була сіроокою білявкою, схожою рисами обличчя на Анну Гомову.

Влітку, коли вони проводили відпустку на березі Чорного моря, Анна заплила занадто далеко в море і потонула. Це нещастя зблизило Андрія і Люсю, яка знала, що він не є її рідним батьком. На цей час їй було 17 років, а Андрію - 27 років. Андрій зрозумів, що Люся закохана в нього і відповів їй взаємністю. Через рік вони вирішили одружитися Однак в органіРАГСу їм сказали, що вони не мають права вступити в законний шлюб, тому що є членами однієї родини: всиновителем і всиновленою.

1. Чи правомірна відмова органа РАГСу в реєстрації шлюбу?

2. Які дії повинні здійснити Андрій і Люся для того, щоб висновок шлюб став можливим?