Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 (Мед.постач).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
544.26 Кб
Скачать

Г. Організація створення і порядок використовування резерву медичного майна дсмк

Особливе значення в НС набуває створення запасів майна. При цьому частина запасів повинна знаходиться в постійній готовності для надання медичної допомоги ураженим в НС, а також для заповнення втраченого і зараженого майна. Постачання формувань і установ майном здійснюється по територіальній ознаці.

Резерви СМК підрозділяються відповідно рівням:

• державний резерв, зберігається на складах ЦМК;

• регіональні резерви органів виконавчої влади, зберігаються на складах ЦМК і регіональних центрів медицини катастроф;

• місцеві резерви зберігаються органами місцевого самоврядування ;

• об'єктові резерви на підприємствах, установах (незалежно від форми власності).

Порядок створення, розміщення, зберігання, накопичення і освіження медичного майна державного резерву визначається законом «Про державний матеріальний резерв», а резервів інших рівнів - рішеннями відповідних органів виконавчої влади.

Пункти і об'єкти зберігання резерву медичного майна затверджуються МОЗ, органами охорони здоров'я об'єктів за уявленнями ЦМК. Медичне постачання резерву здійснюється на черговий календарний рік на підставі даних норм (табелів) оснащення установ і формувань СМК. Розрахунки потреби в медичному майні здійснює відділ медичного постачання ЦМК. Складаються поквартальні і річні плани освіження медичного майна. Фінансування витрат здійснюється передбачених рішеннями органів виконавчої влади бюджетів. Закладка медичного майна в резерв і вилучення його з резерву супроводжується оформленням відповідних актів. Освіження медичного майна здійснюється до закінчення терміну придатності:

• при основному терміні придатності 6 міс - не пізніше ніж за 2міс;

• при основному терміні придатності 2 роки - не пізніше ніж за 10 міс;

• при основному терміні придатності 3 роки - не пізніше ніж за 14 міс; • при основному терміні придатності більше 3 років - не пізніше ніж за 2 роки.

В ході освіження медичного майна основним терміном придатності, що не вийшов, не допускається вилучення його з резерву без одночасної закладки відповідної номенклатури. У виняткових випадках розриви в часі між вилученням і вкладенням не повинен перевищувати 1 міс. Комплект враховується як окремий предмет номенклатури.

ЦМК щорічно представляють донесення про наявність, забезпеченість і освіження медичного майна по підлеглості.

Медичне майно державного резерву піддається перевіркам якості, кількості, дотримання, правил зберігання і обліку, освіження, достовірності звітності 1 разів на 2 роки, регіонального і територіального резервів - 1 раз на З роки, місцевих резервів - 1 разів в 5 років.

Використовування резерву медичного майна СМК для повсякденних потреб категорично забороняється і можливе лише за рішенням управління органу охорони здоров'я або директора ЦМК. Вилучене з резерву медичне майно повинне бути відновлене протягом 2 міс. Контроль розподілу і порядок використовування медичного майна здійснюється ЦМК або органом охорони здоров'я.