Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Гнучкі магнітні диски.

Для зберігання невеликих кількостей інформації та перенесення її з одного комп’ютера на інший використовують дискети. Так само, як і інші дискові накопичувачі, вони складаються з носія – дискети, та приводу – дисковода. Дискета – це гнучкий магнітний диск, поміщений до захисного корпусу, в якому вона може вільно обертатися. Футляр зроблений із спеціального матеріалу і зсередини вкритий фетром для поглинання пилу. Як ще називають гнучкі магнітні диски? (Флопі-диски).

Дискети відрізняються одна від одної, передусім, діаметром диску. Він вимірюється в дюймах. Використовуються дискети двох діаметрів: п’ятидюймові(5,25 дюйма) і трьохдюймові(3,5 дюйма).

До недавнього часу використовували п’ятидюймові дискети. Показати і розповісти про зовнішній вигляд дискети.

Нині використовують трьохдюймові дискети з двостороннім магнітним покриттям і мають ємність 1,44Мбайта. Показати і розповісти про зовнішній вигляд дискети. Читання та запис відбувається за допомогою головок, а у приводі диска є два двигуни, що забезпечують обертання диска, але швидкість обертання значно нижча ніж у жорсткому диску – 5-6 об/с.

Лазерні диски

Більшість сучасних ПК обладнуються дисководом CD-ROM (DVD-ROM,) для читання компакт-дисків. Диски CD-ROM в перекладі – пам’ять тільки для читання. Ці диски виконані за лазерною технологією, тому їх ще називають лазерними дисками.

Лазерний диск є пластиковою основою з алюмінієвим покриттям, яке відбиває промінь лазера при зчитуванні. Закодована у двійкових числах інформація нанесена на диск у вигляді ямок та горбків. Ямка відповідає 0, а горбочок – 1. Доріжка, по якій зроблено запис, має вигляд спіралі. Ця доріжка лише одна на відміну від магнітних дисків. Зчитування інформації з доріжки здійснюється за допомогою лазера. Час доступу до даних на лазерному диску значно менший, ніж для магнітних дисків і становить у різних моделях від 200 до 400 мілісекунд. Дисководи CD-ROM так і називаються: з подвоєною та зі збільшеною учетверо швидкістю. Нині випускаються моделі зі швидкістю, збільшеною у 40 разів.

Поряд із CD-ROM поширеними є пристрої, що називаються CD-RW (компакт-диски для читання і запису). За допомогою їх користувач може самостійно записувати дані на компакт-диск, а також читати їх.

Пристрої введення

Периферійні пристрої – це пристрої, що здійснюють обмін інформацією між людиною (користувачем) і комп’ютером із метою розв’язання певних задач

До периферійних пристроїв належать пристрої введення-виведення інформації.

Забезпечують введення інформації у пам’ять комп’ютера:

  • клавіатура, яка дозволяє вводити числову та текстову інформацію;

  • маніпулятори типу мишка, трекбол, джойстик, дигітайзер (для малювання) забезпечують природний спосіб спілкування;

  • сканери для оптичного зчитування зображення і перетворення у цифровий код;

  • цифрові відеокамери та фотоапарати;

  • магнітофон, за допомогою якого вводиться звукова інформація.

Для роботи з тим чи іншим зовнішнім пристроєм введення-виведення необхідною є спеціальна програма, що називається драйвером.

Клавіатура – основний пристрій для ручного введення інформації. Стандартна клавіатура має 101 клавішу, за допомогою яких можуть біти введено 256 символів та знаків. Всі клавіші поділяються на групи:

алфавітно-цифрові; вони розміщені в центрі клавіатури і мають подвійні позначки для латинських літер і російських. Використовуючи Shift пишуть великі літери.

керуючі або службові клавіші; Shift, Ctrl, Alt, CapsLock.

клавіші керування курсором.

функціональні клавіші не мають постійного призначення. У кожному додатку можуть бути свої значення функціональних клавіш.

цифрова клавіатура застосовується або для введення цифр та знаків арифметичних дій(після ввімкнення клавіші NumLock) або для керування курсором(при вимкнені).

спеціальні клавіші (Enter, Esc, Ins, Delete, Backspace, Tab, PrintScreen, Pause).

Сканери дозволяють вводити в комп’ютер зображення з паперу або іншої плоскої поверхні. Вони відрізняються один від одного роздільною здатністю та кількістю сприйманих кольорів або відтінків сірого. Розрізняють:

  • ручний сканер(шириною 10 см.),

  • планшетний сканер вводить зображення великого формату

  • протяжний сканер працює лише з окремими листами.