Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
S_R_11-Zagalni_printsipi_modelyuvannya_detaley_....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
271.36 Кб
Скачать

Основні поняття komпаc-3d

Грань - гладка (необов'язково плоска) частина поверхні деталі.

Гладка поверхня деталі може складатися з декількох сполучених граней у випадку, коли вона утворена операцією над декількома сполученими графічними об'єктами

Ребро - крива, що розділяє дві грані.

Вершина - крапка на кінці ребра.

Тіло деталі – область, обмежена гранями деталі. Уважається, що ця область заповнена однорідним матеріалом деталі.

Допоміжні побудови

Як згадувалося вище, ескіз може бути побудований на площині ( у тому числі на будь-який плоскій грані тіла). Для виконання деяких операцій (наприклад, копіювання по окружності) потрібне указання осі (віссю може служити й прямолінійне ребро тіла).

Якщо існуючих у моделі граней, ребер і площин проекцій недостатньо для побудов, користувач може створити допоміжні площини й осі. Задавши їх положення одним з передбачених системою способів. Наприклад, вісь можна провести через дві вершини або через прямолінійне ребро, а площина — через три вершини або через ребро й вершину. Існують і інші способи завдання положення допоміжних осей і площин.

Застосування допоміжних конструктивних елементів значно розширює можливості побудови моделі.

Інтерфейс системи

КОМПАС-ЗD – багатовіконна й багатодокументна система. У ній можуть бути одночасно відриті вікна всіх типів документів КОМПАС - тривимірних деталей, креслень, фрагментів, текстово-графічних документів і специфікацій. Кожний документ може відображатися в декількох вікнах.

Інтерфейс при роботі із тривимірними моделями практично не відрізняється від звичного користувачам інтерфейсу КОМПАС-ГРАФІК

Команди, як і при роботі із кресленнями, фрагментами, текстами й специфікаціями, викликаються зі сторінок Главного меню, контекстного меню або за допомогою відповідних кнопок.

Параметри при виконанні команд можуть уводитися в полях Рядка параметрів або в спеціальних діалогах.

У багатьох командах KOMПАC-3D потрібно не тільки ввести параметри в діалозі, але й указати у вікні роботи з деталлю які-небудь об'єкти. У цьому випадку вказувати об'єкти у вікні потрібно, не закриваючи діалог. Для того, щоб активізувати діалог після роботи у вікні деталі, клацніть на ньому мишею.

У Рядку повідомлень (якщо її показ не відключений при настроюванні системи) відображаються підказки по поточній дії або опис обраної команди.

Керуючі елементи екрана

Набір керуючих елементів екрана КОМПАС-3D не відрізняється від набору керуючих елементів екрана КОМПАС-ГРАФІК у цілому.

Працюючи в КОМПАС-3D з документом-деталлю, ви бачите на екрані вікно деталі, рядок Головного меню, панелі кнопок (Панель керування, Інструментальну панель і Панель спеціального керування). Рядок параметрів об'єктів і Рядок поточного стану, лінійки прокручування. Призначення й принцип роботи цих елементів - ті ж, що при роботі в інших документах КОМПАС-ГРАФІК. Трохи відрізняється тільки склад меню й кнопок на панелях.

Наприклад, на Панелі керування з'являються кнопки вибору типу відображення деталі (рис 2-1)

Рис 2-1 Приклад Панелі керування при роботі з деталлю про KOMПAC-3D

Інструментальна панель у режимі роботи з деталлю в KOMПAC-3D містить дві сторінки - Панель тривимірних побудов і Панель виміру. Перемикання між сторінками проводиться за допомогою кнопок, розташованих над панеллю.

Інструментальна панель тривимірних побудов

Кнопка-Перемикач Панель тривимірних побудов

Інструментальна панель вимірів

Кнопка-Перемикач Панель вимірів