Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія міжнародних відносин - для міжнародн....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
264.19 Кб
Скачать

6. Самостійна робота

До теми «Соціологія міжнародних відносин як наука». Есей на вибір на тему: «Основні напрямки розвитку наук про міжнародні відносини», «Особливості французької національної школи соціології міжнародних відносин».

До теми «Компартивні дослідження у соціології міжнародних відносин». Есей на вибір на тему: «Методичні проблеми компаративних досліджень у соціології (за М. Доганом та Д. Пелассі), «Світове дослідження цінностей – історія проведення та основні знахідки».

До теми «Інтегровані показники у крос-національних дослідженнях». Есей на вибір на тему: «Чи є коректно сконструйованим з соціологічної точки зору індекс державної поразки», «Динаміки становища України у ранжуванні за індексом сприйняття корупції (Corruption perception index)».

До теми «Провідні компаративісти сучасності». Есей на вибір на тему: «Р. Інглегарт про постматеріалістичні цінності», «Ціннісне коло Шварца – чи є інструментарій надійним і валідним?».

До теми «Моральні засади відсталого суспільства». Есей на вибір на тему: «Соціальне коріння економічної та політичної відсталості пострадянських суспільств», «Правий реалізм у соціології міжнародних відносин: критичний аналіз».

До теми «Неомарксизм як напрямок соціології міжнародних відносин». Есей на вибір на тему: «Чи є актуальним неомарксизм у постіндустріальних суспільствах?», «Яким є становище України у світовій системі соціальної нерівності?».

До теми «Видозміни конфлікту у сучасному світі». Есей на тему на вибір: «Чи справдилися передбачення Ф.Фукуями про кінець історії?», «Як розвиток України впродовж останніх десятиліть вкладаєьться в теорію хвиль демократизації С. Гантінгтона?»

До теми «Справжнє зіткнення цивілізацій» есей «Становище України у міжцивілізаційних протистояннях: чи є українське суспільство розщепленим?».

До теми «Глобалізація як вирішення та джерело соціальних проблем» есей на тему: «Прогноз подальшого розгортання глобальних соціальних проблем: екологічний вимір».

До теми «Методи соціологічного аналізу міжнародних відносин» есей на вибіртему: «Контент-аналіз політичних текстів у емпіричному дослідженні міжнародних відносин», «Івент-аналіз у емпіричному дослідженні міжнародних відносин: методика проведення».

7. Методи контролю

Система контролю знань та умови складання екзамену. Оцінювання студентів здійснюється на основі модульно-рейтингової системи за шкалою від 0 до 100 балів. Остаточний рейтинг складається з рейтингу роботи студента впродовж семестру та його рейтингу на іспиті. Рейтингова оцінка знань студентів з курсу визначається за сумою балів, отриманих студентами на семінарських заняттях, за інші види контролю та за іспит. Це відповідно 50 балів за роботу в семестрі та 50 балів за екзамен.

Поточний контроль знань. Лекції: Передбачають систематичний і послідовний виклад навчального матеріалу. Відвідування лекцій для студентів є бажаним. Семінарські заняття: Відвідування та активна участь студентів у роботі семінарських занять є обов’язковою умовою успішного складання курсу. Пропонуються наступні форми роботи на заняттях: виступ, опонування, рецензія, участь в дискусії. При цьому враховуватимуться лише логічно обгрунтовані виступи, власне опонування (альтернативна теза чи спростування поданої). Максимальна кількість балів, яку студент може набрати за роботу на семінарських заняттях становить 35 балів.

Принципи оцінювання роботи студентів на семінарських заняттях. Оцінювання знань студентів на семінарському занятті проводиться за 5-ти бальною системою. На занятті пропонується якісне оцінювання знань студентів шляхом виставлення балів від «1» до «5». Позначення «0» виставляється студентові за відмову від відповіді на занятті через непідготовленість або через відсутність на занятті без поважної причини, що впливатиме на його підсумкову рейтингову оцінку в кінці семестру.

Модульний контроль. Упродовж семестру будуть проведені три модульні контрольні, кожна з яких оцінюватиметься за 5-ти бальною системою. Максимальна кількість балів за цей вид роботи – 15. Якщо за результатами модульно-рейтингового контролю студент отримав менше 31 бала, то він не допускається до іспиту і вважається таким, що не виконав усі види робіт, які передбачаються навчальним планом на семестр з даної дисципліни. Такий студент має змогу складати екзамен за талоном № 2.