Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr_1_Петренко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
473.6 Кб
Скачать
      1. Закриття колонтитулів. Для цього на панелі інструментів Колонтитулы натисніть кнопку (Рис. 6.),. Колонтитули зробляться померклими, а вікно для складання основного тексту - активним.

      1. Діалогове вікно для вставки поля FileName (Ім’я файлу).

      Установлення параметрів стилю Обычный (Normal).
      1. Поняття стиль.

Стиль у пакеті Word - це є комплекс параметрів, які встановлюються для шрифтів, абзаців, нумерації списків, мови тощо. Кожному набору таких параметрів, тобто стилю, надається своє ім’я. Цей комплекс параметрів установлюється одночасно при виборі того чи іншого стилю за ім’ям. У Word існує багато стилів, але при створенні нового документу автоматично установлюється звичайний стиль - Обычный. Він є основним при складанні текстів. Кожен користувач комп’ютера може встановлювати свій набір параметрів стилю. Тому при створенні нового документу перевірьте, а якщо треба то і переустановіть параметри стилю Обычный.

  1. Виклик діалогового вікна для вставки поля Page (Номер сторінки).

  1. Діалогове вікно для вставки поля Page (Номер сторінки).

      1. Поняття про кодування тексту.У Word увесь текст зберігається у вигляді деякої послідовності чисел -кодів. Є спеціальні таблиці кодів символів, згідно яким кожній літері ставиться у відповідність деякий код в межах одного байту інформації. Це 0 … 255 - у десятковій, або 00 … FF - у шістнадцятьковій, або 00000000 … 11111111 - у двійковій системах числення. Крім цього коду Word кожній літері додатково надає ще одно число, у якому закодовані атрибути літери: тип шрифту, розмір, кольор, розташвання тощо.

У цих таблицях частина кодів відноситься до друкованних символів - літери, цифри, деякі спеціальні символи, наприклад, +, -, *, /, @, #, & тощо. Вони завжди виводяться на екран дисплею чи на прінтер. Друга частина кодів відноситься до так званих недрукованних символів. Ця частина розташована в основному на початку кодової таблиці. Ці коди спрймаються ЕОМ і використовуються для керування, наприклад, перехід на новий рядок, подача звукового сигналу тощо. Недруковані символи на екрані дисплею у звичайному режимі не відображаються. Але Word надає можливість виявити наявність таких символів у тексті. На стандартній панелі інструментів є кнопка для відображення недрукованих символів -. Якщо ця кнопка знаходиться у натиснутому стані - , то на екрані дисплею недруковані символи з’являться у вигляді спеціальних графічних символів (підкреслемо, що при друку на аркуш паперу вони не переносяться). Щоб відмінити виведення цих символів на екран дисплею треба кнопку перевести у пасивний стан . Для переведення цієї кнопки у активний або пасивний стан треба клацнути по ній лівою клавішою миші.

  1. Графічне відображення деяких недрукованих символів на екрані дисплею.

Графічне відображення

Пояснення

Пробіл між символами.

Табуляція. Одним символом табуляції замінюються декілька пробілів.

Натиснення клавіши Enter. Кінець абзацу, перехід на новий рядок.

Одночасне натиснення клавіш Shift та Enter. Примусовий перехід на новий рядок в межах того ж абзацу.

Кінець комірки таблиці.

У таблиці 1 наведено приклади графічного відображення деяких недрукованих символів на екрані дисплею.
      1. Поняття абзац. Як правило, текст для полегшення його сприйняття розбивається на окремі частини - абзаци. Кожний абзац відбиває якусь окрему завершену у логічному плані думку і завжди примусово починається з нового рядка.

Під абзацом у Word сприймається деяка кількість літер чи символів, що розташована між недрукованними символами , а для першого абзацу – між початком документу і тим же символом. Нагадаємо ще раз наступне: абзац завжди починається з нового рядка (або с першого рядка документу); наступний новий абзац з’являється після натиснення клавіши Enter; у межах абзацу перехід на нові рядки Word виконує автоматично, але в кінці рядів недрукованних символів чи не ставить.

        1. Виклик області задач Стили и форматирование.

        Відкриття діалогового вікна для зміни стилів. Спочатку установіть курсор на вільному місці та виконайте дії: Головне меню, Формат, Стили и форматирование…(Рис. 11.). Праворуч або ліворуч основного вікна відкриється вікно області задач Стили и форматирование. Далі наведіть курсор на верхнє віконце з написом Обычный і натисніть кнопку , розташовану праворуч. У меню, що з’явиться, виберіть пункт (Рис. 9.). Відкриється діалогове вікно Изменение стиля (Рис. 10.).

  1. Виклик діалогового вікна для зміни параметрів стилю.

  1. Діалогове вікно для зміни параметрів стилів з розкритим меню натиснутої кнопки Формат.

  1. Діалогове вікно Шрифт. Сторінка Шрифт.

В більш ранніх версіях Word після вибору пункту Стиль... відкривається не область задач Стили и форматирование, а зразу діалогове вікно Стиль. У цьому вікні треба виконати дії, аналогічні наведеним вище.

У наступних кроках зробіть установку параметрів шрифту, абзацу та мови для стилю Обычный.

      1. Установка параметрів шрифта. У розкрившомуся вікні Изменение стиля натисніть кнопку . З’явиться меню. Виберіть пункт Шрифт... (Рис. 10.). Відкриється діалогове вікно Шрифт для установки параметрів шрифтів з трьома закладками: Шрифт, Интервал та Анимация. Виберіть сторінку з закладкою Шрифт і установіть такі параметри: Times New Roman, Обычный, 12 пунктів (пт), чорний (Рис. 12.). Декілько слів про поняття пункт (пт). Пункт - це, так звана, одиниця виміру лінійного розміру, яка широко застосовується у поліграфії, наприклад, для вимірювання висоти шрифту, проміжку між символами та строками тощо. Для Word прийнято наступне: 1пункт = 1/72 дюйма 0, 35 мм.

У тому ж діалоговому вікні Шрифт виберіть сторінку з закладкою Интервал (Рис. 13.). Інтервал між символами по горизонталі може бути звичайний, розріджений та ущільнений (Обычный, Разреженный, Уплотненный). Наприклад: АБВГДЕЖ - звичайний; АБВГДЕЖ- розріджений на 2 пт та АБВГДЕЖ - ущільнений на 2 пт.

Зміщення символів по вертикалі: для левової частини тексту- відсутнє, але у деяких випадках треба змістити фрагменти тексту вгору або вниз (Нет, Вверх, Вниз). Наприклад: АБВГД - без зміщення, АБВГД - зміщення вгору на 4пт, АБВГД - зміщення вниз на 4пт. Для запису верхніх чи нижніх індексів (тобто, зміщення вгору або вниз) можна скористатись також відповідними опціями або на сторінці Шрифт (Рис. 12.).

Кернинг – це автоматичне збільшення або зменшення інтервалу між окремим сполученням символів для поліпшення сприйняття тексту та його зовнішнього вигляду.

Установіть наступне: масштаб - 100%, інтервал – Обычный, зміщення – Нет, кернінг включити - , починаючи зі знаків 8 пт. Натисніть кнопку далогового вікна Шрифт. Натисніть у цьому вікні кнопку .На цьому установка параметрів шрифту завершена.

        1. Діалогове вікно Шрифт. Сторінка Интервал.

        Встановлення праметрів абзацу.

  1. Діалогове вікно для установки параметрів абзацу Абзац. Сторінка Отступы и интервалы.

Для установлення параметрів абзацу виконайте наступні дії: у діалоговому вікні зміни стилів (Рис. 10.) натисніть кнопку Формат і у меню, що з’явиться, виберіть пункт Абзац... . Відкриється діалогове вікно Абзац. Виберіть сторінку Отступы и интервалы для установки відступів та інтервалів (Рис. 14.). Тут можна виставити наступні параметри.
  • Выравнивание (По левому краю, По центру, По правому краю, По ширине) - вирівнювання тексту у рядках: ліворуч - , по центру - , праворуч - та по ширині - .

  • Отступ слева та справа - додаткові загальні для усього абзацу відступ (чи заступ) рядків тексту абзацу, відповідно, від меж лівого та правого полів.

Відступ вимірюється у сантиметрах. Якщо значення відступу ліворуч (слева) або праворуч (справа) установити додатнім, то тоді поле біля абзацу, відповідно, ліворуч чи праворуч абзаца, додатково збільшиться, а рядки тексту абзаца зкоротяться. Якщо ж значення відступу установити відємним, то тоді - зменьшиться (абзац буде заступати на поле сторінки), а рядки тексту абзаца стануть довшими (Рис. 15.).

Зауважимо, що під поняттям поля тут маються на увазі вільні від тексту області на сторінці, (Рис. 5., п.1.4, крок3), а не поля Word, що застосовуються для автоматизації роботи з документом, наприклад, поля для автоматичного відображення дати, часу, імені файлу тощо (дивись п. 1.5, кроки 2-4).

    1. Приклади розташування меж абзаців при різних комбіна­ціях відступів.

    Отступ первая строка (Нет, Отступ, Выступ) - додатковий відступ чи заступ початку першого, тільки першого, рядка абзацу. Вони вимірються теж у сантиметрах. Зміст опцій Нет, Отступ, Выступ наступний: Нет - відступ чи заступ відсутні; Отступ - початок першого рядка відступе праворуч від лівої межі абзацу на встановлену відстань; Выступ - початок першого рядка співпаде з лівою межою абзацу, а початки усіх інших рядків змістяться праворуч від лівої межі абзацу на встановлену відстань. Підкреслимо, що ліва межа абзацу, може не співпадати з лівим полем сторінки.
  • Интервал перед або после - додаткові інтервали перед абзацем, або після нього. Ці додаткові інтервали вимірюються у пунктах. Вони дозволяють більш рельєфно виділяти у документі розділи та абзаци.

  • Интервал междустрочный (Одинарный, Полуторный, Двойной, Минимум, Точно, Множитель) - інтервал між рядками. Одинарний інтервал - це проміжок між рядками, який дорівнює висоті одного рядка (наприклад, у даному тексті одинарний интервал). Відповідно, означають інтервали полуторний, подвійний, мінімальний, тобто не меньш значення, яке встановлено у віконці значение. Це значення установлюється у пунктах.

У даній лабораторній роботі отступи і інтервали абзацу установіть такими, як на Рис. 14..

  1. Діалогове вікно Абзац. Сторінка Положение на странице.

Потім перейдіть на наступну сторінку цього вікна Положение на странице (Рис. 16.). Тут установіть такі праметри, як і на цьому рисунку.

Таким чином ви виконали підготовчі дії. Цю виконану частину роботи треба зберегти у шаблоні Обычный. Тоді при створені нових документів ваш варіант набору параметрів буде встановлюватись автоматично (у даній лабораторній роботі новий шаблон не створювати). А тепер приступіть для складання основного тексту.

    1. Скласти основний текст без його форматування. У даній лабораторній роботі рекомендується спочатку скласти увесь текст тільки звичайним стилем (Обычный) без застосування колонок і додаткового форматування, а потім вже зробити відповідне форматування згідно завданню (дивись наведений зразок отформатованого тексту до даної лабораторної роботи) .

Переодично, а може й на постійно, виводьте на екран дисплею недруковані символи: пробіл, табуляція, кінець абзацу, розрив розділу, тощо. Це дозволить вам контролювати наявність у тексті згаданних вище елементів.

Щоб вивести на екран недруковані символи треба, як вже згадувалось, натиснути на стандартній панелі інструментів кнопку .. А розрив розділу буде відображено наступним чином: . Розрив розділу з’явиться, наприклад, при форматуванні тексту у вигляді декількох колонок.

  • Форматування колонтитулу. В колонтитулі виділіть лівою клавішою миші усі введені поля та допоміжний текст. Далі виконайте дії: Головне меню, Формат, Шрифт… . У відкрившомуся вікні Шрифт установіть такі парамети: Times New Roman, Курсив, 9 пунктів (пт), чорний. Натисніть у цьому вікні кнопку .Це також можна зробити і за допомогою кнопок панели інструментів Форматирование ().

  1. Форматування колонтитула за допомогою панели форматування

Звернемо увагу на наступне:

  • увесь текст складаємо стилем Обычный ( дивись п. 1.6);

  • перед першим абзацом та між абзацами не повинно бути пустих рядків (абзаців);

  • перед кожним абзацом не повинно бути ні жодного пробілу;

  • клавішу Enter слід натискувати тільки по завершенні складання одного абзацу і переході до іншого, а не при переходах в межах абзацу з одного рядка до наступного (ці переходи Word виконує автоматично);

  • між окремими словами повинен бути лише один пробіл;

  • в реченні кома, якщо вона застосовується, або крапка ставиться зразу без пробілу після попереднього слова;

  • після коми і наступним словом в реченні повинен бути один пробіл;

  • в кінці речення після крапки і наступним реченням повинен бути також один пробіл, або перехід до наступного абзацу (натиснення клавіші Enter).

По завершенні складання тексту приступіть до його форматування.

    1. Форматування тексту. У даній лабораторній роботі увесь текст рекомендується набрати спочатку зі звичайним стилем Обичний (використання інших стилей у цій роботі не заплановано), а потім вже вручну зробити додаткове відповідне форматування згідно наведеному у завданні зразку.

………………………………………..

Вказати розміри та тип шрифту в завданнях особливості маркер. Та нумерованних списків, виділити (курсивом, жирним, підкресленням, розрядкою чи іншим розміром) за смыслом окремих слів та речень тощо

    1. Друк тексту.

*******……………..

…………………….

  1. Зміст звіту

……….

…………

  1. Приклад виконанного завдання

  2. Варіанти індивідуальних завдань

(30 завдань на 45 сторінках дивись папку DODATKOV-Material_text_do_LR_1)

1 МЕТА РОБОТИ: 1

2 ЗМІСТ ЗВІТУ 1

3 ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ РОБОТИ ТА СТИСЛІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ 1

4 Зміст звіту 15

5 Приклад виконанного завдання 15

6 Варіанти індивідуальних завдань 15

матеріал вставки

Продовження 3.1 Відкриється вікно для текстового редактора Word.

3.2 Ознайомлення зі структурою вікна Word. Уважно розгляньте і структуруйту це вікно. Левову частину вікна Word у середені займає вікно документу. У цьому вікні Ви будете далі складати заданний текст. Далі у вікні Word виділяємо області у вигляді смуг. Розглянемо смуги, що розташовані вище вікна документу.

Титульна смуга вікна Word -

.

У цій смузі наведено наступне: - символьний значок пакета; Документ1 - ім’я файлу (це ім’я пакет пропонує автоматично); Microsoft Word - назва фірми розробника та назва пакету; - кнопки згорнути вікно, змініти стрибком розміри вікна та закрити вікно (ці кнопки характерні для вікон операціного середовища Windows).

Смуга головного меню пакета -

.

У пукті Файл зібрані команди для роботи з файлами: відкрити, зберігти, друкувати тощо. У пукті Правка - команди для роботи ……… ………. ……… . . .. . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . .. . . . . .. . . .

При виборі того чи іншого пункту меню будуть розкріватись відповідні вкладені меню. У вкладеному меню вибирається команда Word. Якщо назва пункту закінчується трьома крапками, то розкриється ще допоміжне відповідне вікно, у якому слід встановити опції команди і далі для її виконання натиснути кнопку , або кнопку з більш конкретною назвою, наприклад, тощо. Якщо команда на прікінці немає трьох крапок то вона зразу виконується писля її вибору (клацання лівою клавіши миші).

Стандартна панель інструментів -

.

Панель форматування -

Смуги, що розташовані нижче вікна документу. Смуга для горизонтальної прокрутки -

.

(зміщення, скролінгу) уліво чи вправо вікна документу над відповідним документом.

Аналогічна полоса, що розташована зліва, дозволяє робити вертикальну пракрутку.

Смуга стану -

.

……..

…….

…….

…….

Зауважимо: у вікні Word може бути створено або відкрито декілько незалежних вікон для різних документів, але активним з них може буде лише якесь одно. Змістк панелей можна перенастроїти …….

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]