Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35Орган_зац_я_торг_вл_КЛ09ТТП.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
763.9 Кб
Скачать

4. Особливості реалізації уцінених товарів

Продаж товарів за зниженими цінами є важливою формою залучення в товарообіг товарів застарілих фасонів (моделей) і товарів, що частково втратили свою початкову якість.

Основним чинником, що визначає своєчасність уцінки товарів, є зниження попиту або закінчення сезону.

Розпродаж варто проводити в магазинах, що знаходяться в центрі міста. Для інформації населення слід використовувати різноманітні рекламні засоби. Уцінювати товари можна одночасно у всіх магазинах або тільки в одному з них.

Розмір уцінки визначається спеціальною комісією. На кожному уціненому виробі повинен бути ярлик, на якому вказується ціна до і після уцінки, її причина. Згідно з правилами торгівлі продані товари назад у магазин не приймаються.

Сезонний розпродаж за зниженими цінами товарів весняно-літнього асортименту проводиться в серпні-жовтні, осінньо-зимового асортименту – лютому-квітні. Під час розпродажу ціни можуть бути знижені до 40% і більше.

Для активізації сезонного розпродажу товарів необхідно орга­нізовувати широку інформацію населення про асортимент і місця продажу сезонних товарів. Продавці повинні вільно орієнтуватися в старих і нових цінах, відсотках зниження ціни, термінах сезонного розпродажу і чітко знати різницю між продажем знижених у ціні товарів і товарів сезонного розпродажу.

5. Торгівля ношеним одягом – «секонд-хенд»

Торгівля імпортним ношеним одягом («секонд-хенд») не потребує великих капіталовкладень і дає гарантований прибуток. На українському ринку вже сьогодні функціонує багато великих фірм, які займаються закупівлею та оптовою реалізацією великих партій імпортного секонд-хенду та більше 100 дрібних оптовиків, які здійснюють доставку товарів до роздрібної торговельної мережі.

Основними постачальниками секонд-хенду є західноєвропейські країни – Голландія, Німеччина, Данія, Фінляндія, Норвегія. Частину товарів імпортують з Америки та Канади.

Технологія продажу секонд-хенду передбачає два основних способи продажу – з сортуванням і без сортування. Несортовані партії у роздрібній торговельній мережі продаються на вагу незалежно від якості товарів.

Залежно від ціни і якості постачаються і реалізуються чотири категорії секонд-хенду (рис. 14.1).

Рис. 14.1. Основні категорії секонд-хенду залежно від ціни і якості

Змішаний секонд-хенд – це одяг, який сортується за сезонами – зима, літо, весна, осінь в мішки вагою 50, 100 і 150 кг.

Асортимент – це одяг високої якості, який продається поштучно, сортується за видами і пакується у мішки вагою 25, 50 і 100 кг.

Шоп – дорогі якісні речі (хутро, шкіряний одяг). Вони пакуються у мішки по 25, 50 і 100 кг і продаються в магазинах.

Оригінал – це несортований товар. Він продається у такому вигляді, в якому був відвантажений з контейнера. Це найдешевша категорія секонд-хенду. Пакується у мішки по 100–200 кг та полі­етиленові пакети, що містять несортовані речі (зимні, літні, взуття, одяг тощо).

У перспективі торгівля ношеними речами буде розвиватися в напрямку від реалізації дешевого одягу до якісного товару, від продажу товарів у рядових магазинах до відкриття спеціалізованих підприємств у містах і сортувальних центрах.