Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSYe_metodichki.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.06 Mб
Скачать

Слідчий кваліфікував вчинене за п. 6 ч. 2 ст. 115 кк України як вбивство з корисливих мотивів. Визначте, чи правильна така кваліфікація?

15. Водій вантажівки Самсонов побачив дівчину та парубка, що йшли по дорозі. Дівчину він впізнав. Це була Антонова, яка жила у сусідньому селищі, а парубок, що йшов поруч з нею, був йому незнайомий. Не знав його й Петренко, що сидів поруч з Самсоновим у кабіні. “Приїхав до нашого району і відразу залицятися до дівчат!” – так, за словами Петренка, вигукнув Самсонов і автомобіль спрямував на молодих людей. Від отриманих травм незнайомий, яким виявився Повадін, помер, а Антоновій було заподіяно тяжке тілесне ушкодження.

Вирішіть питання про відповідальність Самсонова.

16. Коваленко перебував у незареєстрованому шлюбі з Лебеденко Ніною. Коли Лебеденко повідомила йому, що вона вагітна і що аборт робити вже пізно, Коваленко запропонував їй у будь-який спосіб позбавитися дитини. При цьому він попередив, що у разі відмови припинить зв’язок з нею. Тоді Ніна вмовила свою сестру Віру допомогти їй вбити дитину, як тільки вона з’явиться на світ. Коли дитина народилася, сестри задушили її подушкою. Труп дитини їхня мати, Лебеденко Євдокія, яка не брала участі у вбивстві, винесла в садок і закопала.

Вирішіть питання про відповідальність Коваленко, Лебеденків Ніни, Віри та Євдокії.

17. 48-річна Любимова вийшла заміж за 65-річного інваліда Шестерньова, який продав свій будинок і речі та переїхав жити до неї. Свої гроші виручені за продане, в ощадному банку, Шестерньов заповів Любимовій. Через кілька місяців Любимова задумала позбутися Шестерньова і заволодіти внеском. Для втілення свого наміру вона за винагороду вмовила Таріна допомогти їй у вбивстві Шестерньова і розпочала чистку криниці, що була у дворі. Тарін разом з Любимовою штовхнули у криницю Шестерньова, що також брав участь у роботі. Тарін одразу після цього пішов, а Любимова, почувши крики потерпілого, щоб заглушити їх накрила криницю ковдрою. Через деякий час Шестерньов захлинувся водою і потонув.

Вирішіть питання про відповідальність Любимової і Таріна.

18. Мусабаликов, що мав інвалідність, часто сварився зі своєю дружиною, яка пиячила, вела непристойний спосіб життя, уходила з дому, залишаючи його з дітьми, пропивала речі, гроші. Одного разу, під час сварки, Мусабаликов вбив дружину сокирою. Труп заховав у сарай, щоб не бачили діти, а вночі, щоб приховати сліди злочину, розчленував його і закопав у лісі. Суд, враховуючи факт розчленування, засудив Мусабаликова за вбивство з особливою жорстокістю за п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України.

Визначте, чи правильно було кваліфіковано дії Мусабаликова?

19. Матвієнко, яка була вагітною, заздалегідь вирішила позбутися дитини. Після пологів, які відбулися у неї вдома, Матвієнко кинула дитину в цеберко з водою, а потім сховала тіло у лісосмузі. Експертиза встановила, що дитина не захлинулася, а народилася мертвою.

Вирішіть питання про відповідальність Матвієнко.

Злочини проти здоров’я Завдання

20. Під час сварки, що перейшла у бійку, Сонцев наніс Бокову удар ножем в область грудної клітини, внаслідок чого Боков був прооперований і знаходився у лікарні протягом 7 днів. Після виписки з лікарні Боков ще два тижні не виходив на роботу у зв’язку з непрацездатністю.

Вирішіть питання про відповідальність Сонцева.

Дайте відповідь на запитання чи має значення для кваліфікації тривалість непрацездатності потерпілого?

21. Нікітіна, коли довідалася, що її чоловік перебував в інтимному зв’язку в Васильєвою, вирішила помститися останній. Взявши пляшечку з сірчаною кислотою, Нікітіна прийшла на квартиру до Васильєвої і почала докоряти їй в тому, що вона розбила сім’ю. Васильєва намагалася заспокоїти Нікітіну, але та, не вислухавши, хлюпнула Нікітіній в обличчя сірчану кислоту, що спричинило непоправне знівечення обличчя.

Вирішіть питання про відповідальність Нікітіної.

Дайте відповідь на запитання чи змінилася б кваліфікація злочину, якщо заподіяне пошкодження можна було б усунути шляхом проведення косметичної операції?

22. Вулицею їхала вантажна машина з негашеним вапном. Хлопчики Семенов, Гришин і Кашин, що каталися на ковзанах, причепилися до кузова машини, щоб проїхатися. Вантажник Пожаров спочатку лаяв їх нецензурними словами, а згодом захопив лопатою вапно і кинув його у напрямку хлопчиків. Семенов і Кашин відвернулися, а Гришину було заподіяно опік обличчя, внаслідок чого він втратив зір на одне око.

Вирішіть питання про відповідальність Пожарова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]