Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по податковому менеджменту.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
296.45 Кб
Скачать

6. Рекомендації по оформленню курсової роботи

Курсову роботу виконують за допомогою комп`ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм). Роботу виконують з використанням текстового редактора Word, шрифт 14 Times New Roman для основного тексту (нежирний, непідкреслений, некурсив). Міжрядковий інтервал полуторний (29-30 рядків на сторінці).

Текст слід писати, дотримуючись таких берегів: лівий – не менше 25 мм, правий – 10 мм, верхній і нижній - 20 мм.

Абзацний відступ має бути однаковим упродовж усього тексту роботи і дорівнювати п’яти знакам (1,25 см).

Окремі слова, формули, знаки, які вписують у надрукований текст, мають бути чорного кольору.

При виконанні робіт необхідно дотримуватись рівномірної щільності, контрастності і чіткості зображення по всій роботі. Усі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути однаково чорними по всій роботі. Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою (коректором) і нанесенням на тому ж місці виправленого. Виправлення має бути чітким, чорного кольору.

Не допускаються виправлення на титульному аркуші, у заголовках розділів, підрозділів.

Не дозволяється зафарбовувати білою фарбою цілі речення.

Прізвища, назви установ, організацій, фірм та інші власні назви у роботі подаються мовою оригіналу.

Не слід допускати скорочення слів, що непередбачені правилами орфографії, а також стандартами.

У тексті роботи слід використовувати одиниці SI (основні, додаткові, похідні). Позначення одиниць слід застосовувати тільки після числового значення величин, без перенесення на наступний рядок.

Не допускається застосовувати без числових або літерних значень математичні знаки, знаки № (номер), % (відсоток) тощо. Ці знаки у тексті пишуть словами, наприклад: "номер державного стандарту", "відсоток відрахувань"...

Числа з розмірністю пишуть цифрами, а без розмірності - словами, наприклад: "продуктивність збільшена у два рази", " ...відрахування не більше 20%".

Робота повинна бути зброшурована і мати тверду обкладинку (швидкозшивач).

Сторінки, розділи, підрозділи, рисунки, таблиці, формули нумерують арабськими цифрами без знака №.

Сторінки роботи нумерують, додержуючись наскрізної нумерації упродовж усього тексту роботи. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Титульний аркуш, реферат і зміст включають до загальної нумерації сторінок. Номер на цих сторінках не проставляють. Починають проставляти номер сторінки за порядком на вступі.

Структурні елементи "ЗМІСТ", "ВСТУП", "ВИСНОВКИ", "ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ" не мають порядкового номера, їх назви правлять за заголовки структурних елементів. Структурні елементи роботи розміщують з нової сторінки, посередині рядка (симетрично до тексту) під верхнім берегом і друкують великими друкованими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи.

Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах роботи і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т.д.

Підрозділи повинні мати нумерацію в межах кожного розділу. Номери підрозділів складаються з номера розділу і підрозділу, відокремлених крапкою.

Після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 і т.д.

Вступ призначений для обґрунтування наукової значущості, актуальності теми. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – суть проблеми. Вступ розкриває сутність і стан наукової проблеми, завдання та їх значущість, підстави та вихідні дані для розроблення теми, висвітлення сучасного стану розглядуваної проблеми та обґрунтування необхідності проведення дослідження. Вступ починають з нової сторінки після змісту (рис. 6.1).

4

ВСТУП

Актуальність теми полягає у тому, що в умовах ринкових перетворень в Україні, що характеризуються мінливістю

Рис. 6.1. Приклад оформлення вступу

Основна частина роботи складається з декількох розділів. Кожний розділ починають з нової сторінки. Розділи можуть поділяться на підрозділи. Розділи і підрозділи повинні мати нумерацію та заголовки. Кожний підрозділ повинен містити закінчену інформацію. В основній частині роботи викладаються сутність теми та теоретичні засади проблеми з досліджуваної теми, шляхи її запобігання та вирішення.

Заголовки розділів слід розташовувати посередині рядка (симетрично до тексту) і друкувати чи записувати друкованими великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Перенос слів у заголовках не допускається.

Заголовки підрозділів слід починати з абзацного відступу і виконувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Якщо заголовки підрозділів переходять на другий рядок, то їх починають писати від лівого поля роботи.

Відстань між назвою розділу та підрозділу, підрозділу і подальшим чи попереднім текстом має бути 2 відступи, однакова по всій роботі. Після назви розділу відразу йде назва підрозділу (рис. 6.2).

6

1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1 Поняття податкового менеджменту

У вітчизняній економічній науці ще не вироблено єдиного підходу до тлумачення сутності категорії „податковий менеджмент ”…

Рис. 6.2. Приклад оформлення назви розділу та підрозділу

Не допускається розміщувати назву підрозділу в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Ілюстрації, таблиці, формули слід розміщувати у роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації, таблиці та формули мають бути посилання в тексті.

Ілюстрації та таблиці повинні мати назву. Ілюстрації, таблиці, формули слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком тих, що наведені в додатках. Номер ілюстрації, таблиці, формули складається з номера розділу і їх порядкового номера, відокремлених крапкою, наприклад: таблиця 2.1 – перша таблиця другого розділу; рис. 2.1 – перший рисунок другого розділу; формула (2.1) – перша формула другого розділу.

Якщо у роботі одна ілюстрація чи таблиця, чи формула, їх нумерують також згідно із зазначеними вимогами.

Відстань від тексту роботи до ілюстрації, таблиці, формули, таблиці і від них до тексту – 15 мм.

Ілюстрації повинні мати назву, яку розміщують під ілюстрацією.

За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

Ілюстрація позначається "Рис. ____", що разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад: "Рис. 1.1. Динаміка податкових платежів підприємств" (рис. 6.3).

10 мм

Динаміка планових податкових платежів

Динаміка фактичних податкових платежів

Виходячи із рис. 1.1 можна зробити висновок, що на підприємстві …

Рис. 1.1. Динаміка планових та фактичних податкових платежів підприємства за період з 2007 року по 2010 рік

Динаміка податкових платежів підприємств планових та фактичних подана на рис. 1.1 [14, с. 53].

Посилання на джерело

15 мм

абзацний відступ

15 мм

15 мм

Перший рисунок першого розділу

Роз’яснювальні дані

25 мм

Рис. 6.3. Приклад оформлення рисунків

Слово "Рис." пишеться з абзацного відступу від лівого берега. Назва ілюстрації пишеться з великої літери. Усі інші – малі, звичайним 14 шрифтом (не жирним, не курсивом, не підкресленим), без лапок і без крапки в кінці.

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць відповідно до рис. 6.4.

Таблиця _____

номер

______________________________________________

назва таблиці

Головка

Заголовки граф

Підзаголовки

граф

Рядки

(горизонтальні рядки)

Боковик Графи (колонки)

Рис. 6.4. Приклад формування таблиці

Таблиця повинна мати назву, яку вказують малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею (без лапок і крапки в кінці). Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці.

Слово “Таблиця” та її назву починають записувати з абзацного відступу відносно лівого краю берега. Якщо назва таблиці переходить на другий рядок, то її починають писати під першою літерою назви (рис. 6.5).

Структура та динаміка витрат на виробництво продукції наведені в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Структура та динаміка промислового виробництва в Україні

Галузі

2009 рік

2010 рік

Зміна питомої ваги

Абсо-

лютне

значення,

млн. грн.

Питома вага, %

Абсо-

лютне

значення,

млн. грн.

Питома вага, %

1

2

3

4

5

6

Електро-енергетика

70291

67,70

217495

61,64

– 6,06

Металургія

27280

26,30

87602

24,80

1,50

Машино-

будування

1300

1,25

2230

0,64

– 0,61

Рис. 6.5. Приклад оформлення таблиці

Для всіх даних в таблиці повинні вказуватися одиниці виміру. Вони вказуються після заголовку графи через кому, або справа над таблицею з маленької літери в дужках, якщо дані вимірюються одними одиницями. Якщо в таблиці наведені дані, які мають декілька різних одиниць виміру, то необхідно внести до таблиці окрему графу щодо одиниць виміру. Одиниці виміру скорочують згідно із загальноприйнятими нормами. Числовий матеріал в графах таблиці вказується без одиниць виміру. Дані в таблиці дозволяється друкувати 12 – 14 шрифтом.

Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком.

Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф указують в однині.

Не допускається залишати в "головці" таблиці або в її даних незаповнені комірки. Якщо даних не існує, то ставлять "О" або "Х".

Графи та рядки таблиці нумеруються арабськими цифрами. Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під однією, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку.

Перенос таблиці здійснюється із зазначенням номера таблиці без назви.

Допускається при поділі таблиці на частини її головку або боковик заміняти відповідними номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Якщо таблиця не переноситься на наступну сторінку, графи таблиці не нумеруються. Перенесення таблиці на наступну сторінку допускається при написанні не менш двох рядків після "головки" таблиці.

Формули та рівняння розташовують посередині робочого рядка. Після формули чи рівняння ставиться кома (рис. 6.6).

Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні.

підрозділам і категоріям працівників (2.1):

∆F = F1 – F0, (2.1)

д

15 мм

е ∆F – абсолютне відхилення фонду оплати праці на підприємстві;

F1 – фонд оплати праці в поточному періоді;

F0 – фонд оплати праці в базисному періоді.

Згідно статистичних даних, у ВАТ “Комплекс” на початок

25 мм

10 мм

Рис. 6.6. Приклад оформлення формули

Пояснення значення кожного символу та числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають словом "де" без двокрапки.

Посилання в тексті роботи на джерела зазначати порядковим номером за переліком літератури, виділеним квадратними дужками, наприклад, "... у джерелах [1-3] ....; [1, с. 3]... ; [3, с. 7-9] ... " (рис. 6.7).

Василик В.І. зазначає, що … [5, с.].

посилання

абзацний відступ

Рис. 6.7. Приклад оформлення посилання

При посиланнях на розділи, підрозділи, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння, додатки зазначають їх номери. Якщо посилання наводяться у тексті, варто писати:

’’ ... у розділі 2 ...’’

’’ ... дивися підрозділ 2.4 ...’’

’’ ... відповідно до підрозділу 2.3 ...’’

’’ ... на рисунку 1.5 ...’’

’’ ... у таблиці 3.2 ...’’

’’ ... згідно таблиці 3.2 ...’’ або ’’ ... виходячи із таблиці 3.2 ...’’

’’ ... (див табл. 3.2) ...’’

’’ ... за формулою (2.5) ...’’

’’ ... у рівняннях (1.9)-(1.12) ...’’

’’ ... у додатку Б ...’’ або ’’ ... (додаток Б)’’.

Примітки вміщують у роботі за необхідності пояснення змісту тексту, таблиці або ілюстрації.

Примітки розташовують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються.

Одну примітку не нумерують.

Слово "Примітка" вказують з великої літери з абзацного відступу, не підкреслюють, в кінці ставлять крапку і з великої літери в тому ж рядку дають текст примітки.

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою.

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині тексту підрозділів. Перед переліком ставлять двокрапку.

Перед кожною позицією переліку ставити арабські цифри з дужкою (перший рівень деталізації).

При подальшій деталізації переліку використовувати малу літеру абетки з дужкою (другий рівень деталізації).

При переносі речення на другий рядок в переліках його запис слід розпочинати від лівого поля (як при першому так і при другому рівнях деталізації).

Переліки першого рівня деталізації вказують арабськими цифрами з абзацного відступу, другого рівня – з абзацного відступу відносно місця розташування переліків першого рівня.

Додатки потрібно оформляти як продовження курсової роботи. Вони розташовуються в порядку посилок на них в тексті. Кожне доповнення починається з нової сторінки. Посередині рядки пишуть “Додаток_____ ", вказуючи їх послідовність літерами А, Б, В... кожний має заголовок, який пишуть посередині рядки малими літерами (крім першої). Додатки мають загальну нумерацію сторінок із залишком тексту. Якщо в додатку є ілюстрований матеріал або формули, то вони мають свою нумерацію. Наприклад: А.2, В.1.2. Якщо в додатку використовуються реальні документи або бланки, то перед ними розміщують окремий лист, на якому вказують: Додаток ____. Форма документу __________.