Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс ПЕТРЕНКО - Лекції.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
225.79 Кб
Скачать
  1. Про викладачів-консультантів.

У ході вивчення навчальної дисципліни Вас буде супроводжувати викладач вищої категорії Валентина Романівна Петренко.

Вона з готовністю дасть відповідь на Ваші усні чи письмові запитання. Усні консультації можна отримати в цикловій комісії виробництва, технічного обслуговування машин і двигунів та охорони праці відповідно до графіка

( Інженерний корпус коледжу). Письмовий запит слід направляти за адресою коледжу: м. Харків, вул. ІІІ Інтернаціоналу, 5 (слід вказати прізвище викладача-консультанта).

З м і с т курсу

Сучасні вимоги навчання потребують не тільки засвоєння знань під час аудиторних лекційних занять, але й також систематичної творчої самостійної роботи студента.

Мета студента, який бажає відповідати вимогам на сучасному ринку праці - це не тільки оволодіти певним колом знань, умінь i навичок, але й навчитися вчитися.

Нижче надані рекомендації, література для самостійного вивчення тем з предмету «Основи екології», а також питания та завдання для самоконтролю придбаних знань.

Аналіз тенденцій глобальних, регіональних i локальних змін у природних екосистемах та біосфери загалом свідчать про загальну потребу формування у молоді грунтовних екологічних знань та культури спілкування з природою, необхідних навичок раціонального природокористування, екологізації практично вcix навчальних дисциплін.

Обсяг вивчення студентами матеріалу повинен забезпечити розуміння екологічного стану, сформувати у кожного особисте відношення до екологічних проблем світу, рідного краю, галузі майбутньої діяльності, допомогти врахувати екологічні вимоги i стандарти при вирішенні інженерних та інших завдань, забезпечити запас знань на екологічно безпечну життєдіяльність.

До змісту

До змісту

Тема1. Екологія як природнича наука.

Формування екології як науки почалося в XX столітті і триває досі. Сучасна екологія з традиційної біоекології виросла в комплексну, складну, багатогранну інтегральну науку - лідера, стала філософією виживання людства - екологічною філософією.

Екологічна діяльність нині - обов'язкова, а здебільшого - одна з основних складових будь-якої сфери людської діяльності: промислового виробництва, енергетики, сільського й лісового господарства, транспорту, наукових досліджень, військової справи, культури, peлігii та ін.

С у т т є в о

Після вивчення матеріалу теми Ви noвuнні :

З н а т и :

□ історію становлення екології як науки;

□ основні категорії i закони екології;

□ об'єкти і методи досліджень в екології;

□ суть i особливості завдань, які стоять перед екологічною наукою.

В м i m u:

▲ дати визначення екології;

▲ охарактеризувати структурні підрозділи загальної екології;

▲ пояснити суть основних екологічних понять;

▲ охарактеризувати зв'язки екології з іншими науками.

План (логіка) засвоєння матеріалу :

  1. Визначення, предмет i завдання екології.

  2. Різні організації живої матерії. Галузі i підрозділи екології.

  3. Закони, категорії i методи екології.

  4. Коротка історія становлення екології як науки.

  5. Екологія - теоретична база заходів по охороні природи.