Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.5 з.1.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
182.27 Кб
Скачать

2. Планування господарської діяльності військової частини

Вся господарська діяльність військової частини (з'єднання) повинна своєчасно та чітко плануватися.

Планування господарської діяльності - основа управління військовим (корабельним) господарством для командира частини (з'єднання), його заступників та штабу.

При плануванні господарської діяльності основа увага приділяється:

підтримці у постійний бойовий і мобілізаційній готовності військової частини (з'єднання) та спеціальних споруд;

всебічному та безперервному матеріальному, технічному, медичному, квартирно-експлуатаційному, фінансовому й іншим видам забезпечення бойової підготовки частини (з'єднання) і заходам, які проводяться за планами старших командирів (начальників);

створенню найкращих матеріально-побутових умов особовому складу, організації правильного використання та утримання озброєння і техніки;

забезпеченню найбільш економного та доцільного витрачання (використання) матеріальних засобів і коштів.

Основою для планування господарської діяльності є план бойової підготовки, вказівки командира частин (з'єднання) та командирів (начальників) вищого штабу.

Панування господарської діяльності повинно здійснюватись у тісному зв'язку з фінансовим плануванням, а також з урахуванням виділених частині (з'єднанню) фондів, лімітів і фактичної потреби в матеріальних засобах та коштах.

Для керування господарською діяльністю у військовій частині (з'єднані) розробляються такі плани:

1 річний господарський план частини (з'єднання);

2 річні та місячні плани експлуатації і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки частини (з'єднання);

3 річний і місячні плани централізованого перевезення матеріальних засобів частини (з'єднання);

4 річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання;

5 місячні плани роботи заступників командира частини (з'єднання) та начальників служб;

6 місячні та добові плани перевезення матеріальних засобів автомобільним транспортом частини (з'єднання);

7 плани проведення парко-господарського дня частини;

8 річний план економічної роботи;

9 плани щодо забезпечення окремих заходів та інше.

РІЧНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ ПЛАН ЧАСТИНИ (З'ЄДНАННЯ)

Річний господарський план військової частини (додаток 1) розробляється на строк з 1 січня по 31 грудня відповідно до календарного плану основних заходів військової частини (з'єднання).

В річному господарському плані відображаються усі аспекти господарської діяльності частини (з'єднання) щодо всебічного безперервного забезпечення бойової підготовки, матеріально-побутових і культурних потреб особового складу та інших заходів практичної діяльності частини (з'єднання), пов'язаних із затратами праці, витратами матеріальних засобів і коштів, а також з використанням транспорту.

У річному господарському плані частини (з'єднання), як правило, вказуються: заходи чи роботи, що підлягають виконанню; обсяг або вартість робіт; потреба в робочій силі, транспорті, матеріальних засобах, коштах і джерелах забезпечення цих потреб; час виконання робіт; відповідальні виконавці.

У річному плані окремо виділяється забезпеченість планових дій коштами, а при їх недостатності - сума, на яку потрібно залучити внутрішні резерви.

У кожному розділі (службі) та в цілому за військову частину (з'єднання) у плані показуються підсумкові дані щодо потреби робочої сили, матеріальних засобів і коштів.

Річний господарський план розробляється: у частині - заступником командира частини з тилу, у з'єднанні - начальником відділу - заступником начальника тилу з'єднання під керівництвом заступника командира з'єднання з тилу.

У його розробці за роди військ і служб беруть участь заступники командира, начальники родів військ і служб, а також командири підрозділів (частин).

Річний господарський план підписується начальником штабу та заступником командира з тилу і затверджується командиром частини (з'єднання). Вихідними даними для розробки річного господарського плану є: план бойової підготовки частини (з'єднання);

вказівки командира частини (з'єднання), командирів вищого штабу, начальників родів військ і служб з питань господарської діяльності;

лапі про бойовий і кількісний склад частини (з'єднання): штатний, обліковий, призовний, звільнений у запас, призваний на навчальні збори;

дані про забезпеченість частини (з'єднання) матеріальними засобами, стан казармено-житлового фонду та інших об'єктів господарського, технічного та медичного призначення, а також об'єктів навчально-матеріальної бази бойової підготовки;

орієнтовні відомості про відпускання матеріальних засобів і коштів, норми витрат моторесурсів (ресурсів) на техніку, ліміти витрат пально-мастильних матеріалів, спеціальних рідин, плани постачання матеріальних засобів у поточному році;

табелі та норми постачання;

відомості обліку в органах квартирно-експлуатаційної служби казармено-житлового фонду, комунальних споруд та актів осіннього і весняного обстеження казармено-житлового фонду;

акти внутрішніх перевірочних та інших комісій про наслідки перевірки господарської діяльності за поточний рік і акти документальних ревізій частини (з'єднання);

виписки із затверджених титульних списків на об'єкти нового будівництва чи капітального ремонту;

відомості про виконання річного господарського плану за поточний рік;

пропозиції командирів підрозділів (частин), начальників родів військ, служб та інших посадових осіб частин (з'єднання) щодо удосконалення матеріально-побутових умов особового складу, спорудження та удосконалення навчально-матеріальної бази, інших питань,

Виходячи із завдань, що поставлені перед військовою частиною (з'єднанням), а також враховуючи місцеві умови, річний господарчий план може включити такі розділи:

загальні питання військового (корабельного) господарства, планування та контролю;

план підготовки казармено-житлового, соціально-побутового фонду, споруд та мереж комунального і спеціального призначення до експлуатації в зимових умовах;

заходи щодо забезпечення бойової готовності спеціальних споруд; заходи служби пального та мастильних матеріалів;

продовольчої служби; речової служби; медичної служби;

квартирно-експлуатаційної служби;

бронетанкової служби;

автомобільної служби;

служби ракетно-артилерійського озброєння;

метрологічної служби, служби РХБ захисту;

інженерної служби;

служби зв'язку;

природоохоронні заходи;

заходи щодо торговельно-побутового забезпечення, будівництва, капітального ремонту та реконструкції матеріально-технічної бази об'єктів військ торгу, торговельно-технологічного, холодильного та іншого обладнання й інших

служб;

інші заходи.

Основні вимоги до розробки річних, квартальних, місячних, добових планів. Плани щодо забезпечення окремих заходів, умови їх розробки.

Річний і місячний плани експлуатації, ремонту озброєння, бойової та іншої техніки.

Річні плани експлуатації і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки розробляються у військовій частині за місяць до початку запланованого року, а місячні за 5 днів до початку запланованого місяця.

На основі плану частин за 15 днів до початку року у з'єднанні розробляються зведені плани експлуатації і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки.

Річні та місячні плани експлуатації і ремонту озброєння та боєприпасів частини (з'єднання) розробляється начальником служби ракетно-артилерійського озброєння чи заступником командира з озброєння (інженерно-авіаційної служби) частини (з'єднання), підписуються начальником штабу та начальником служби ракетно-артилерійського озброєння чи заступником командира з озброєння (інженерно-авіаційної служби) і затверджується командиром частини (з'єднання).

Річні і місячні плани експлуатації і ремонту бойової та іншої техніки розробляються під керівництвом заступника командира частини (з'єднання) за участю інших заступників командира, начальників родів військ і служб, підписуються начальником штабу та заступником командира по озброєнню (інженерно-авіаційної служби), затверджуються командиром частини (з'єднання).

Основними вихідними відомостями для розробки планів ексилуатаїнї і ремрнту озброєння брйо

план бойової підготовки та завдання командувача, пов'язані з використанням озброєння та техніки;

наявність і технічний стан озброєння та техніки;

потреба у ресурсах (моторесурсах) для забезпечення планів бойової підготовки і господарських заходів;

встановлені річні (місячні) норми витрат ресурсів (моторесурсів) на техніку;

запас ресурсів (моторесурсів) техніки щодо чергового ремонту встановлений ремонт пального, спеціальних рідин та експлуатаційних матеріалів;

у річних (місячних) планах експлуатації і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки зазначаються: найменування техніки, марки машин та їх кількість, заплановані витрати ресурсів (моторесурсів) щодо груп техніки (машин) і всієї частини (з'єднання), потреба технічного обслуговування та ремонту, дані обліку технічних обслуговувань і ремонтів озброєння, бойової та іншої техніки.

Крім того, у плані зазначаються основні заходи щодо експлуатації озброєння і техніки, напрями підтримки їх у постійній бойовій готовності.

На основі місячних планів експлуатації і ремонту озброєння та техніки розробляються плани-графіки технічного обслуговування.

Річні і місячні плани експлуатації і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки уточнюються при зміні планів бойової підготовки чи інших вихідних даних.

Затверджені річні і місячні плани є основними документами для витребування запасних частин, приладдя, майна, пального та мастильних матеріалів і їх витрати у межах встановлених річних (квартальних) лімітів, а також видачі завдань ремонтним частинам (підрозділам).

Річні, місячні плани централізованого перевезення матеріальних засобів гарнізону (з'єднання)

Річний план централізованого перевезення матеріальних засобів розробляється у гарнізоні (з'єднанні).

Вихідними відомостями для його розробки є:

заходи щодо забезпечення окремих етапів бойової підготовки;

заявки служб і військових частин на перевезення вантажу;

відомість про наявність, технічний стан і можливості транспорту перевезення;

установлені норми витрат моторесурсів і пального; нормативи для розрахунків і планування перевезення.

На основі річного плану розробляється план централізованого перевезення матеріальних засобів на місяць.

План централізованого перевезення матеріальних засобів розробляється і підписується заступником начальника гарнізону з питань тилу (заступником командира з'єднання з тилу) і затверджується начальником гарнізону (командиром з'єднання).

У плані централізованого перевезення матеріальних засобів зазначається: кому перевозяться вантажі, їх найменування, кількість і маса, потрібна кількість транспортних засобів по видах (вантажних автомобілів, авторефрижираторів, хлібних автомобілів, автоцистерн для пального, причепів і т.д.), від кого виділяється автотранспорт (від яких військових частин, установ, військово­навчальних закладів), місце завантаження та час прибуття автотранспорту, маршрут, відстань, кількість рейсів, строк виконання перевезення та відповідальний за перевезення.

Витяги з річних і місячних планів централізованого перевезення разом з графіком виділення експедиторів направляються військовим частинам для виконання відповідно за 20 і 7 днів до початку запланованого періоду.

Річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання

Річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання розробляється заступником командира з'єднання з тилу за участю інших заступників командира та начальників родів військ і служб, підписується начальником штабу, заступником командира з'єднання з тилу і затверджується командиром з'єднання. У річному плані контрольно-ревізійної роботи вказуються: завдання контрольної-ревізійної роботи, перелік частин і служб, у яких передбачено проведення інвентаризації матеріальних засобів, перевірок господарської діяльності та документальних ревізій, їх обсяг, час і відповідальні виконавці.

Місячні плани роботи заступників командира та начальників служб частини (з'єднання).

З метою конкретизації, своєчасного та якісного виконання заходів, передбачених річними планами, а також виконання завдань раптового виникнення, заступники командира частини (з'єднання) з тилу, технічні частини і озброєння (інженерно-авіаційній службі) та начальники всіх служб розробляють місячні плани роботи.

Вихідними відомостями для розробки місячних планів роботи є:

завдання бойової та гуманітарної підготовки на наступний місяць;

заходи річного господарського плану, річних планів експлуатації та ремонту озброєння, бойової та іншої техніки, річного плану економічної роботи і річного плану контрольно-ревізійних робіт, передбачені на наступній місяць;

вказівки начальника служби вищого штабу та безпосереднього командира (начальника);

наслідки перевірок стану, збереження та експлуатації озброєння, техніки і майна;

дані про виконання планів робіт минулого місяця;

додаткові заходи, не включені у річні плани, необхідність виконання яких виникла після затвердження річних планів.

У місячних планах роботи заходи, передбачені річними планами, деталізуються з зазначенням обсягу чи вартості робіт, потреби робочої сили, транспорту, матеріальних засобів та коштів, джерел для забезпечення цієї потреби та розподіляються конкретним виконавцям.

Місячні плани узгоджуються з начальником штабу, іншими заступниками командира, а в частині фінансування - з начальником фінансової служби та затверджуються безпосереднім начальником.

Начальники служб розробляють місячні плани своїх служб. У них докладно відображаються роботи, що виконуються цими службами питання навчання навчальних закладів), місце завантаження та час прибуття автотранспорту, маршрут, відстань, кількість рейсів, строк виконання перевезення та відповідальний за перевезення.

Витяги з річних і місячних планів централізованого перевезення разом з графіком виділення експедиторів направляються військовим частинам для виконання відповідно за 20 і 7 днів до початку запланованого періоду.

Річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання

Річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання розробляється заступником командира з'єднання з тилу за участю інших заступників командира та начальників родів військ і служб, підписується начальником штабу, заступником командира з'єднання з тилу і затверджується командиром з'єднання. У річному плані контрольно-ревізійної роботи вказуються: завдання контрольної-ревізійної роботи, перелік частин і служб, у яких передбачено проведення інвентаризації матеріальних засобів, перевірок господарської діяльності та документальних ревізій, їх обсяг, час і відповідальні виконавці.

Місячні плани роботи заступників командира та начальників служб частини (з'єднання).

З метою конкретизації, своєчасного та якісного виконання заходів, передбачених річними планами, а також виконання завдань раптового виникнення, заступники командира частини (з'єднання) з тилу, технічні частини і озброєння (інженерно-авіаційній службі) та начальники всіх служб розробляють місячні плани роботи.

Вихідними відомостями для розробки місячних планів роботи є:

завдання бойової та гуманітарної підготовки на наступний місяць;

заходи річного господарського плану, річних планів експлуатації та ремонту озброєння, бойової та іншої техніки, річного плану економічної роботи і річного плану контрольно-ревізійних робіт, передбачені на наступній місяць;

вказівки начальника служби вищого штабу та безпосереднього командира (начальника);

наслідки перевірок стану, збереження та експлуатації озброєння, техніки і майна;

дані про виконання планів робіт минулого місяця;

додаткові заходи, не включені у річні плани, необхідність виконання яких виникла після затвердження річних планів.

У місячних планах роботи заходи, передбачені річними планами, деталізуються з зазначенням обсягу чи вартості робіт, потреби робочої сили, транспорту, матеріальних засобів та коштів, джерел для забезпечення цієї потреби та розподіляються конкретним виконавцям.

Місячні плани узгоджуються з начальником штабу, іншими заступниками командира, а в частині фінансування - з начальником фінансової служби та затверджуються безпосереднім начальником.

Начальники служб розробляють місячні плани своїх служб. У них докладно відображаються роботи, що виконуються цими службами питання навчання особового складу та контролю за діяльністю підпорядкованих підрозділів (частин) та служб.

Основним змістом місячних планів є:

забезпечення завдань бойової підготовки та виховної роботи частини

(з'єднання);

заходи щодо витребування, отримання, обліку, зберігання, видачі та експлуатації матеріальних засобів;

контроль за наявністю, якісним станом та збереженням матеріальних засобів;

контроль за наявністю, якісним станом та збереженням матеріальних засобів;

будівництво, удосконалення матеріально-технічної бази;

заходи щодо догляду, збереження, ремонту техніки та інші питання.

Начальники служб частини (з'єднання) затверджені місячні плани доводять до кожного виконавця, організують та контролюють виконання вказаних у планах заходів.

Місячні та добові плани перевезення матеріальних засобів автомобільним транспортом частини (з'єднання)

Планування перевезення автомобільним транспортом частини полягає у визначенні кількості автотранспорту, необхідного для перевезення матеріальних засобів та розподілу його по об'єктах перевезення згідно з прийняттям рішення. При цьому враховуються враховується терміновість доставки, наявність придатних до експлуатації автомобілів, причепів та засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт стан маршрутів руху та інші питання.

Планування перевезення автомобільним транспортом у військовій частині (з'єднані) проводиться на місяць та добу.

Вихідними відомостями для планування перевезення матеріальних засобів автомобільним транспортом є:

вказівки командира частини (з'єднання) та вищого в порядку підпорядковабності заступника командира (командуючого) по тилу;

заходи річного господарського плану;

заявки начальників служб та командирів підрозділів (частин) на перевезення;

обсяг централізованого перевезення матеріальних засобів підрозділам та частинам на місяць, передбачений планом;

зведені відомості про наявність, технічний стан, вантажопідйомність та зайнятість автотранспорту перевезення;

встановлені норми витрат моторесурсів та пального;

стан шляхів та відомості про найбільш раціональні маршрути руху;

наявність та стан засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт;

відомість про залучення автотранспорту частини (з'єднання) для виконання перевезення згідно з планом старшого начальника;

пора року та стан погоди;

нормативи для розрахунків та планування перевезення автомобільним транспортом.

На основі одержаних вихідних відомостей заступник командира частини з тилу (начальник організаційно-планового відділення) визначає кількість автомобілів та причепів, необхідних для перевезення вантажів і розробляє місячний план перевезення матеріальних засобів автомобільним транспортом.

Форми місячного та добового планів перевезення матеріальних засобів наведені у додатку №3 та №13 до положення.

Плани перевезення матеріальних засобів розробляються та підписуються у з'єднанні начальником організаційно-планового відділення, у частині заступником командира частини з тилу і затверджуються, відповідно, заступником командира з'єднання з тилу та командиром частини.

Після затвердження місячного та добового планів перевезення матеріальних засобів, їх копії передаються командиру частини (тилового забезпечення) - для виконання та заступнику командира по технічній частині - для складання плану експлуатації і ремонту автомобільної техніки.

Крім того, заступник командира частини з тилу (начальник організаційно-планового відділення з'єднання інформує заявників про порядок та строки виконання перевезення.

Згідно планам перевезення матеріальних засобів начальники служб заявники віддають розпорядження підлеглим про підготовку до відправки (прийому) матеріальних засобів та оформлення необхідних облікових документів.

У авіаційно-технічний частині план перевезення матеріальних засобів автомобільним транспортом розробляється та підписується командиром авіаційно-технічної частини.

Місячні виробничі плани ремонтної частини (підрозділу, майстерні)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]