Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть_нов.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Клавіші для переміщення по аркушу робочої книги

Клавіша

Переміщення

Home

На початок біжучого рядка

Ctrl+Home

В комірку А1

Ctrl+End

В останню заповнену комірку таблиці

↓ або Enter

На одну комірку вниз

↑ або Shift+Enter

На одну комірку вгору

→ або Tab

На одну комірку вправо

← або Shift+Tab

На одну комірку вліво

Ctrl+↓

Вниз до першої заповненої комірки

Ctrl+↑

Вгору до першої заповненої комірки

Ctrl+→

Вправо до першої заповненої комірки

Ctrl+←

Вліво до першої заповненої комірки

Page Up

Вгору на один екран

Page Down

Вниз на один екран

Alt+ Page Up

Вліво на один екран

Alt+ Page Down

Вправо на один екран

Ctrl+ Page Up

На наступний аркуш робочої книги

Ctrl+ Page Down

На попередній аркуш робочої книги

Словник використаних термінів

Абсолютна адреса – це адреса комірки у формулі, що не змінюється при копіюванні формули в інше місце або виконанні операції авто заповнення.

Абсолютне посилання на комірку вказує на розташування комірки всередині аркуша. Абсолютне посилання утворюється при вставці символу $ в адресу комірки. Цей символ може знаходитись перед буквою, яка позначає стовпчик в електронній таблиці, перед номером рядка або одночасно перед обома індексами. У першому випадку посилання вказує на незмінність стовпчика, у другому – на незмінність рядка, а в третьому – на цілу комірку. При переміщенні формул абсолютна адреса не змінюється.

Автозаповненняавтоматична вставка послідовності значень, які часто зустрічаються в таблицях, наприклад, назви місяців. Такі дані зберігаються у вигляді списку. Якщо комірка містить один елемент списку, решта елементів заносяться автоматично.

Адреса комірки – основний елемент посилання на комірку. За допомогою адреси можна знайти будь-яку комірку в робочій книзі. Адреса складається з послідовності заголовку стовпчика та номера рядка. Розрізняють відносні і абсолютні адреси. Якщо потрібно створити посилання на певну комірку, яка знаходиться в іншій таблиці, необхідно вказати ім`я цієї таблиці та адресу комірки.

Активізація – у кожну комірку аркуша користувач може внести дані. Перед вводом даних комірка повинна бути активізована. Комірка активізується після того, як по ній клацнути вказівником миші або розмістити на ній вказівник комірки за допомогою клавіш управління курсором або відповідної комбінації клавіш.

Аркуш – елемент робочої книги. Введення даних та обчислення здійснюються на аркушах, які розділені на рядки і стовпчики.

Буфер обміну – тимчасова пам'ять, яка надається у користування операційною системою. За допомогою буфера обміну дані переносяться в інше місце. Дані в буфері обміну залежно від джерела можуть бути подані у різних форматах.

Відносна адреса – це адреса комірки, що змінюється при копіюванні або перенесенні формули в інше місце чи виконанні операції авто заповнення.

Відносне посилання на комірку застосовується в формулах для того, щоб вказати, де знаходиться комірка відносно формули, яка містить цю адресу. Відносне посилання на комірку складається із заголовку рядка і стовпчика, наприклад, А1, та поновлюється при переміщенні формули.

Виділення – використовується для того, щоб вказати, які комірки потрібно використати при виконанні тієї чи іншої операції. Виділена комірка обведена рамкою, виділений діапазон комірок відображається іншим кольором.

Виділений діапазон комірок – складається з декількох маркованих комірок робочого аркуша, які будуть використовуватись при виконанні операції. У програмі розрізняють суміжний та несуміжний діапазони комірок. Суміжний діапазон складається з розміщених поруч комірок, несуміжний – містить декілька суміжних.

Вказівник комірки – рамка, за допомогою якої виділяється активна комірка на робочому аркуші. Після виділення можна заносити дані в комірку та використовувати її вміст при виконанні операцій. Вказівник комірки переміщається за допомогою миші або клавіш керування курсором.

Діапазон комірок – прямокутна група комірок. Для його адресації необхідно вказати адреси верхньої лівої і нижньої правої комірок діапазону, відокремлені двокрапкою, наприклад А1:С7.

Ім'я комірки – назва комірки або діапазону, яка використовується в адресах та посиланнях, а також замість адрес.

Робоча книга - об'єднання робочих аркушів, яке утворює файл. По замовчуванню кожна книга складається з трьох аркушів. За допомогою контекстного меню ярличків аркушів до книги можна додати додаткові або видалити непотрібні аркуші. Усі аркуші робочої книги зберігаються в одному файлі.

Комірка – найменша структурна одиниця робочого аркуша. Комірка може містити дані у вигляді тексту, числових значень, формул чи параметрів форматування. Щоб змінити розмір комірки в таблиці, необхідно змінити висоту рядка чи ширину стовпчика. В комірці можна розмістити не більше як 32000 символів. Всього на аркуші знаходиться 16777216 комірок.

Контекстне меню – містить команди, які призначені для обробки тільки активного об'єкта та пов'язані з поточною операцією. Контекстне меню відкривається в результаті натиснення правої кнопки миші.

Панель інструментів – набір кнопок, які служать для швидкої активізації команди. Призначення кожної кнопки можна змінити, закріпивши за нею іншу команду. Користувач може створити свої панелі інструментів.

Посилання – основний елемент при виконанні обчислень з використанням декількох комірок. Основним елементом посилання є адреса комірки. Розрізняють абсолютне і відносне посилання на комірку.

Рядок стану – інформує користувача про операцію, яка виконується. У рядку стану може відображатись різноманітна корисна інформація, наприклад, максимальне чи мінімальне число у виділеному діапазоні комірок, сума чисел цього діапазону тощо.

Рядок формул – елемент вікна програми, в якому можна вводити дані в комірки. Введення та редагування даних можна здійснювати і у самій комірці, однак у рядку формул запис відображається повністю. Якщо активна комірка є результатом обчислень, то у рядку формул висвітлюється формула, за якою проводяться обчислення. Зліва від рядка розміщено поле імен, яке висвітлює адресу або ім'я активної комірки.

Таблиця – сукупність даних, упорядкованих за рядками та стовпчиками. Таблиця може містити формули, посилання на інші таблиці, а також інші об'єкти, наприклад, відформотовані комірки, призначені для введення даних, діаграм, рисунків тощо.

Ярлички аркушів – вказівними елемента робочої книги. Кожному аркушу присвоюється ім'я, яке ідентифікує аркуш всередині книги. Не можна присвоювати однакові імена різним аркушам однієї книги. Імена аркушів відображаються на ярличках. За допомогою ярличків аркуші активізуються, переміщуються, копіюються та знищуються.