Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАН.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
905.22 Кб
Скачать

2.1. Деталі курсу «Основи Християнської етики для 6-х класів

Річний курс «Основи Християнської етики» для 6-гокласу складається з трьох розділів:

1.Біблійна історія: сторінками Старого Заповіту (16 годин)

Під час вивчення цього розділу дітям буде розказано про такі важливі аспекти біблійної історії та християнської етики:

Дар керівництва людьми. Роль великих людей у житті народу.

Допомога від людей і Бога.

Можливості людини ті їх достойне використання.

Винагорода за терпіння.

Надія на Бога.

Важливість збереження шанування традицій власного народу.

Діти дізнаються про важливі моральні та етичні якості людини:

Чуйність до потреб ближніх.

Мужність, готовність до захисту Вітчизни.

Сила і шляхетність.

Мудрість і освіченість.

Стійкість у відстоюванні правди.

Готовність творити добро.

Постійність переконань.

Виконання своїх обов’язків.

Готовність стояти за правду

Також учні матимуть змогу ознайомитися з такими видатними постатями християнської історії, як:

Ісус Навин

Суддя Гедеон

Суддя Самсон

Давід і Голіаф

Цар Соломон

Пророк Ілля

Пророк Єлисей, та ін.

2.Святі люди в історії української землі (7 годин)

Під час вивчення цього розділу діти вивчатимуть такі важливі теми, як:

Брестська церковна унія

Втрата віри та її наслідки.

Церква у роки Другої Вітчизняної війни

Окрім цих тем, даний розділ важливий тим, що діти зможуть розвинути моральні та естетичні почуття, вивчаючи творчість видатних представників християнської культури, наприклад, творчість святителя Дмитрія (Туптала), митрополита Ростовського.

3.Сучасна людина та духовна культура в Україні (11 годин)

Під час вивчення цього розділу будуть підніматися такі важливі теми, Як:

Етика християнського побуту та сімейних стосунків.

Поняття про піст.

Поняття про свято. Найважливіші християнські свята.

Цей розділ може вважатися найзначнішим у всій програмі, тому що діти матимуть змогу дізнатися про святих сподвижників власного краю та місцеві святині. Програмою передбачені цікаві та пізнавальні екскурсії та подорожі.

Як ми можемо побачити. Дана програма складена з урахуванням усіх психічних властивостей цього вікового періоду (12-13 років). Вивчення цього предмету допоможе дітям у становленні особистості. Яке починається саме у цьому віці. Вивчаючи книги, посібники, спілкуючись з учителем, діти зможуть зайти відповіді на нагальні питання, які турбують сучасну молодь.

2.2. Література та методичні посібники.

Ще одна перешкода викладанню курсу – проблема з підручниками та методичними посібниками. Багато з них вважаються застарілими або не підходять через величезну кількість помилок та невідповідностей. Для того, щоб усунути цю перешкоду оголошено декілька тендерів та конкурсів навчальних посібників. На конференції «Біблейська історія та християнська етика: взаємодія Церкви та освітніх закладів», яка пройшла у Донецьку 22 вересня 2011 року було презентовано методичний посібник «Біблійна історія та християнська етика», який повністю відповідає сучасним нормам та стандартам. Крім того, цікаві підручники, видані у Росії: «Основи Православної культури» для 4-5 класів А.В.Кураєва та «Основи Християнської етики» Р.Крука.

Розділ 3. Дослідження впливу вивчення курсу «Основи Християнської етики» на формування морально-етичних якостей дитини

Для того, щоб з’ясувати вплив курсу «Основи Християнської етики» на розвиток морально-етичних якостей дитини мною були проведені бесіди з учнями двох 6-х класів. В одному з них вивчали предмет «Основи Християнської етики», а в іншому – ні. Щоб наочно продемонструвати його вплив, мною були складені графіки за підсумками цих бесід.

Питання №1: Чи легко Вам просити пробачення?

Питання №2: Чи легко Вам пробачати?

Питання №3: Якби Ви мали можливість здійснити одне бажання, яким би воно було?

Питання №4: Які якості Ви більше за все цінуєте у людях?

Дивлячись на ці графіки, ми можемо побачити, що показники двох груп дітей дуже відрізняються. Діти, які не вивчали курс «Основи Християнської етики» більш категоричні, ії відповіді дуже прості, інколи навіть елементарні. Їм набагато простіше оперувати абстрактними поняттями (питання №4)

У той же час ті діти, які вивчали даний курс відповідають на питання більш вдумливо та усвідомлено, моральні якості, названі ними у четвертому питанні дуже різноманітні. Судячи з результатів третього питання, ці діти менш егоїстичні, вони думають не тільки про себе, а й про добробут оточуючих.

Під час перебування на уроці християнської етики, мною було помічено, що діти дійсно цікавляться питаннями релігії, культури та моралі. Вони з ентузіазмом виконували завдання вчителя та демонстрували глибокі знання навіть у такій складній темі. Дивлячись на цих дітей, можна повірити, що у нашої країни ще є не тільки світел майбутнє, а й щасливе сьогодення.

3.2. Для того, щоб краще побачити вплив вивчення курсу «Основи Християнської етики» на учнів загальноосвітніх закладів, було проведено опитування і серед учнів 11 класів.

Питання №1: Чи легко Вам просити пробачення?

Питання №2: Чи легко Вам пробачати?

Питання №3: Якби Ви мали можливість здійснити одне бажання, яким би воно було?

Питання №4: Які якості Ви більше за все цінуєте у людях?

Ми можемо побачити, що за рівнем морально-етичного розвитку відповіді дітей, які вивчали курс, не кращі за відповіді їх однолітків, які цей курс ніколи не вивчали. Це обґрунтовано тим, що введення курсу «Основи Християнської етики» у цьому навчальному закладі почалося нещодавно. Окрім того, у цьому віці світогляд, переконання та морально-етичні якості дитини вже сформовані. Тому можна зробити висновок, що цей предмет потрібно вводити у шкільну програму з початкової школи. Так він зможе ефективніше вплинути на становлення особистості дитини, формування морально-етичних якостей, тощо.

Висновки.

Як підсумок усього вищесказаного можна зазначити, що викладання курсу «Основи Християнської етики» у світській школі сьогодні являє собою справжній виклик як для батьків і викладачів, так, і в рівній мірі, для влади і суспільства. Але ми маємо прийняти цей виклик – заради нашого майбутнього та майбутнього наших дітей. І тільки за умови співпраці церкви, освітянських установ, ЗМІ та батьків ми зможемо досягти бажаних результатів у вихованні морально-етичних якостей у дітей та підлітків.

Моральне і духовне виховання гідних громадян України є ключовим фактором подальшого розвитку країни, її політичної, культурної та економічної стабільності. Ми ніколи не зможемо побудувати сучасну, демократичну, європейську країну, минаючи людину, її морально-етичні якості та духовний стан. Адже темпи розвитку суспільства безпосередньо залежать від громадянської позиції людини, її моральних цінностей та життєвих приорітетів. Тому виховання у людині відчуття патріотизму, формування духовно розвиненої особистості є найважливішими умовами успішного розвитку України. І тільки такий унікальний предмет, як «Основи Християнської етики» дійсно може гарантувати та забезпечити усе це.

Список джерел та літератури.

        1. Библейская история и христианская этика: программа для общеобразовательных учебных заведений. 1-11 класс / Филип (Осадченко Р.А.), Евтух М.Б., Ковровский І., та ін. Д.: Каштан, 2011. - 132 с.

        2. Преподавание предмета «Основы Православия» в светских школах: опыт образования в Бельгии / Сергей Модель // Церков и время 2007, № 2, с. 17-27.

        3. Всеукраїнська науково-практична конференція «Біблійна історія та християнська етика: взаємодія Церкви й освітянських установ» // міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Режим доступу до статті: http://www.mon.gov.ua/index.php/ua/novini/novini-oblastej/86-donetska-oblast/5820-vseukrajinska-naukovo-praktichna-konferentsiya-biblijna-istoriya-ta-khristiyanska-etika-vzaemodiya-tserkvi-j-osvityanskikh-ustanov

        4. Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні: соціально-демографічний аспект – К.: Міністерство охорони здоров’я України, програма розвитку ООН, 2000. – 52 с.

        5. Зайончковский П.А. Российское самодержавие в конце ХІХ столетия. – М.: Мысль, 1970. – 444с.

        6. Закон України «Про освіту» Вводиться в дію Постановою ВР N 1144-XII ( 1144-12 ) від 04.06.91 – Режим доступу до джерела: http://www.mon.gov.ua/index.php/ua/diyalnist/osvita/doshkilna-ta-zagalna-serednya/zagalna-serednya-osvita/149-diyalnist/osvita/doshkilna-ta-zagalna-serednya/zagalna-serednya-osvita/6090

        7. История религиозной культуры: Основы православной культуры: Учебник для основной и старшей ступеней общеобразовательных школ, лицеев, гимназий / Бородина А. В. – М.: Покров 2002, - 256 с.

        8. Ковровський І.Г. Релігійно-моральне виховання учнів церковноприходських шкіл російської імперії (кінець ХІХ – початок ХХ ст.). – Режим доступу до джерела: http://www.narodnaosvita.kiev.ua/vupysku/6/statti/6kovrovsky.htm

        9. Концепция духовно-нравственного развития и воспитания личности гражданина России / А.Я. Данилюк, А.М. Кондаков, В.А. Тишков. – М.: Просвещение 2009, - 23 с.

        10. Лебедев Д.В.  Церковноприходские школы в системе начального образования Екатеринославской губернии (на примере Мариупольского уезда) в конце ХІХ – начале ХХ векав // Наука. Релігія. Суспільство. – Донецьк: ІПШІ МОНУ і НАНУ „Наука і освіта”,2007. – №1. – С. 46-51.

        11. Огляд проблеми демографії в Українї // благодійний фонд «Материнство». Режим доступу до статті: http://materinstvo.org/articles/review.php

        12. Оперативна інформація про офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих громадян України за липень 2011року / Комітет з питань протидії ВІЛ-инфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам. Режим доступу до статті: http://www.stop-aids.gov.ua/

        13. Основы Православной культуры // Википедия: http://ru.wikipedia.org/wiki/ Основы_православной_культуры

        14. Основы православной кульуры, 4-5 клас: учебное пособие для общеобразовательных учреждений / А.В. Кураев. М.: Просвещение, 2010. – 96 с.

        15. Основы Християнськой этики / К. Роджер. М.: Триада, 2005. – 317 с.

        16. Перший український підручник з християнської етики назвали богохульним // Кореспондент. Режим доступу до статті: http://korrespondent.net/ukraine/events/365461-pervyj-ukrainskij-uchebnik-hristianskoj-etiki-nazvali-bogohulnym

        17. Роспоряжение правительства российской федерации от 29 октября 2009 года N 1578-р

        18. Сектоведение / А.Л. Дворкин. М.:Христианская библионтека, 2007. – 816 с.

        19. Статистика з наркоманії в Україні // місія синодального відділу УПЦ. Церква і медицина. Режим доступу до статті: http://orthodox-medical.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=194:2010-10-11-13-19-08&catid=23:2009-09-23-11-07-40&Itemid=23

        20. Ушинський К.Д.  Твори в шести томах. Том 1. Педагогічні статті. – К.: Радянська школа, 1954. – 450 с.

        21. Хрестоматія по возрастной психологи. Учебное пособие для студентов. Сост. Л. М. Семенюк. Под ред.. Д. І. Фельдштейна.- Издание 2-е, дополненное. М.: Інститут практической психологи,1996.-304 с.

        22. Шемшурина А.И. Нравственное воспитание школьников (методические рекомендации) - Проблемы современного воспитания/ГосНИИ семьи и воспитания – Вып.8. – Режим доступу до статті: http://subscribe.ru/archive/culture.people.vospit/200503/24165421.html

        23. Школа и педагогическая мысль двух буржуазно-демократических революций: Сборник научных трудов / Под ред. Э.Д.Днепрова. – М.: Изд-во АПН РСФСР, 1984. – 245с.

28