Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для практ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
284.67 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

Тема 4. Оборотний капітал в енергетиці.

На початку заняття проводиться вибірковий опит студентів за матеріалом вступної лекції. Обговорюються наступні питання:

1. Склад обігових коштів підприємства.

2. Показники оборотності оборотних коштів.

3. Стадії оббігу оборотних засобів.

4. Задачі планування обігових коштів підприємства.

5. Методи розрахунку нормативів оборотних коштів.

8. Види запасів: транспортний, технологічний, поточний, резервний.

9. Напрями прискорення оборотності оборотних коштів.

10. Економічна ефективність використання обігових коштів.

11. Напрями зниження споживання паливно-енергетичних ресурсів підприємства.

Після обговорення усних питань студентам пропонується для рішення ряд практичних завдань різного рівня складності, пов’язаних із тематикою практичного заняття. Наприклад:

Задача 1. Визначити показники оборотності і відносне вивільнення обігових коштів підприємства, якщо при запланованому випуску енергетичної продукції (85 млн грн) і нормативі обігових коштів, що дорівнює 10 млн грн, фактичний випуск склав 98 млн грн.

Задача 2. Визначити необхідний приріст нормативу власних обігових коштів підприємства за таких умов: обсяг реалізованої енергетичної продукції в минулому році склав 335 млн грн при нормативі обігових коштів 35 млн грн; у плановому році випуск продукції збільшується на 30% при скороченні тривалості обороту обігових коштів на 5 днів.

Задача 3. На підставі звітних даних за рік і планових варіантів поліпшення використання оборотних коштів на підприємстві заповніть таблицю до кінця:

Показник

Звітний рік

Варіант підвищення ефективності

1

2

3

Обсяг реалізованої продукції, млн грн

245

266

257

Норматив оборотних коштів, тис. грн

26150

26500

28070

Тривалість одного обороту, днів

38,42

45

35,46

Задача 4. У звітному році підприємством реалізовано енергетичної продукції на суму 280 млн.грн. при нормативі власних обігових коштів - 16 млн грн. У плановому році намічено збільшити випуск продукції на 35%. При цьому передбачається 70% необхідного приросту нормативу обігових коштів одержати за рахунок кредиту банку, а іншу суму - за рахунок прискорення оборотності обігових коштів. За умови скорочення тривалості обороту обігових коштів на 12% у плановому періоді, на яку суму підприємство повинне взяти банківський кредит?

Задача 5. Визначте розмір виробничих запасів (у гривнях та днях) на квартал за шахтою, що має план видобутку вугілля 215 тис.т. Витрати кріпильного лісу на 1000 т вугілля 21 куб.м. та металу 6 т. Ціна 1 кубу м. лісу 20 тис. грн., 1 т. металу 30 тис. грн. Інтервал між двома поставками за лісом 18 днів, за металом 10 днів. Норма страхового запасу за лісом 8 днів, за металом 3 деня.

Задача 6. Середньодобові витрати вугілля на підприємстві становлять 52 т. при середній ціні закупівлі вугілля 390 грн./т. У результаті проведеної модернізації технологічного устаткування на 6% підвищений коефіцієнт корисної дії котлів, що раніше становив 0,84. Визначити суму економії витрат на вугілля протягом опалювального періоду, якщо модернізація устаткування було завершено 25 січня поточного року. Опалювальний період планується завершити 15 квітня.

Задача 7. Визначити місячну потребу ТЕЦ у вугіллі, його норму запасу оборотних засобів в днях та тис.грн., якщо період поставки 10 діб, а період зриву поставки ‑ 3 доби. Для забезпечення добової норми слід використати 1000 т вугілля, причому його втрати становлять 3 % (Квтрат ‑ 1,03). Протягом місяця ТЕЦ працює 25 діб.

Задача 8. Визначити зміну рівня ефективності використання оборотних коштів, якщо завдяки модернізації основного енергетичного устаткування коефіцієнт його корисної дії підвищився з 0,84 до 0,91. Інші техніко-економічні показники такі: середньодобові витрати вугілля ‑ 56 т; ціна 1 т вугілля ‑ 400 грн; середній інтервал постачання вугілля – 20 днів; норма страхового запасу ‑ 25% від поточного запасу; транспортний запас ‑ 5 днів.