Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійне опрацювання (Дс-2).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
5.67 Mб
Скачать

1. Сучасні системи обробки інформації.

У сучасних системах обробки інформації використовуються цифрові технології, які виключають паперовий носій і здійснюють обмін даними по мережі, дозволяють одночасну групову роботу над рішенням якої-небудь задачі, обмін інформацією в режимі реального часу, оперативний обмін матеріалами через електронну пошту, електронні дошки оголошень і т. п.

Такі системи, що охоплюють роботу підприємства в цілому, називаються "корпоративні системи управління бізнес – процесами". Для подібних систем характерне використання технології "клієнт – сервер", у тому числі і підключення віддалених користувачів через глобальну мережу Internet. Не рідко такі системи об'єднують в загальний інформаційний простір велику кількість користувачів, що розміщуються по різних країнах і континентах. Одним з таких прикладів може служити компанія McDonalds, що має свої підрозділи по всьому світу і містить більше 40 тис. користувачів.

Сучасні системи обробки інформації мають дві складові: апаратну складову та програмну. В свою чергу апаратні засоби обробки інформації діляться на дві великі групи – це основні і допоміжні засоби обробки.

Допоміжні засоби – це устаткування, що забезпечує працездатність основних засобів, а також устаткування, що полегшує і робить управлінську працю комфортнішою. До допоміжних засобів обробки інформації відносяться засоби зберігання та транспортування, спеціальні та ремонтно-профілактичні засоби.

Основні засоби – це знаряддя праці по автоматизованій обробці інформації. До основних технічних засобів відносяться: засоби реєстрації і збору інформації, засоби прийому і передачі даних, засоби підготовки даних, засоби введення, засоби обробки інформації і засоби відображення інформації.

2. Проблеми, пов’язані з комп’ютерними методами опрацювання інформації.

Просто розставляння на робочих місцях персональних комп'ютерів і з'єднання їх в локальну мережу навряд чи дасть позитивний ефект, якщо докорінно не переглянути існуючу інформаційну структуру. Не можна автоматизувати застарілі способи роботи, персональний комп'ютер може перетворитися на засіб для високошвидкісного виробництва нових паперів.

Так, за результатами аналізу роботи підприємств в США описаний випадок, коли для включення тимчасового службовця до облікового складу підприємства було оформлено 43 різні документи, всього 113 сторінки, включаючи необхідні копії. Це відбувається тому, що в інформаційній системі існують зайві зв'язки між підрозділами і окремими службовцями. При цьому для нормального функціонування підприємства вимагається не більше 20-30 внутрішніх комунікацій, на справді їх в 3-4 рази більше. Причому практика автоматизації управління підприємством показує, що установка продуктивного комп'ютерного устаткування може привести до збільшення кількості комунікацій за рахунок друкування "про всяк випадок" зайвих копій, і їх розсилки. Тому етапу впровадження на підприємстві комп'ютерної техніки повинне передувати скорочення зайвих комунікацій (співробітників) до оптимального рівня.

Одна з поширених небезпек: приписування уявної могутності комп'ютеру. Персональний комп'ютер, яким би дорогим і продуктивним він не був, це усього лише машина, яка не в змозі вирішити економічні проблеми, якщо користувач не в змозі правильно сформулювати завдання.

Велике значення мають також соціально – психологічні проблеми, що виникають в колективі при впровадженні комп'ютерної техніки: скорочення числа співробітників, поліпшення (а значить, і посилення) контролю за діяльністю інших співробітників і тому подібне.

Комп'ютеризація істотно змінює технологію бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності. У неавтоматизованій системі ведення бухгалтерського обліку, обробка даних про господарські операції легко простежується і зазвичай супроводжується документами на паперовій основі – розпорядженнями, дорученнями, рахунками і т.д. Аналогічні документи часто використовуються і в комп'ютерній системі, але у багатьох випадках вони існують тільки в електронній формі. Більше того, основними обліковими документами в комп'ютерній системі бухгалтерського обліку є файли, прочитати або змінити які без комп'ютера неможливо.

Комп'ютерна технологія характеризується рядом особливостей, які слід враховувати при оцінці умов і процедур контролю.