Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 pract BO.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
50.64 Кб
Скачать

Довідкова інформація

Ситуація 2.1

Оцінка облігацій з купоном. Грошовий потік у цьому випадку складається з однакових за роками надходжень (С) і номінальної вартості облігацій (М), які сплачуються в момент погашення.

, (7.2)

де FМ2 (r, n) і FМ4 (r, n) - дисконтуючі множники з фінансових таблиць.

Ситуація 2.2

Доходність облігацій без права дострокового погашення. Оцінка вартості подібної облігації здійснюється за формулою (7.2); ця ж формула може використовуватися для оцінки прибутковості відзивної облігації. Припускається, що в цій формулі відомі всі показники, крім r. Розв'язуючи рівняння відносно r, визначаємо загальну прибутковість даної облігації. Цей показник називається прибутковістю до погашення (YТМ) за аналогією з англомовною термінологією.

Доведено, що в умовах ефективного ринку всі облігації однакового класу теоретично повинні мати приблизно однакову доходність. У загальному випадку розв'язати рівняння (7.2) відносно r можна за допомогою комп'ютера або спеціалізованого фінансового калькулятора. Крім того, відома формула, яка дозволяє отримати приблизну оцінку прибутковості купонної облігації без права дострокового погашення за допомогою звичайного калькулятора. Цей показник розраховується як відношення середньорічного доходу (сума річного процента і частини різниці між номіналом і ціною купівлі облігацій) до середньої величини інвестицій і дає приблизну оцінку показника r у формулі (7.6).

, (7.6)

де: М — номінал облігації;

Р — теперішня ціна (на момент оцінки);

С — купонний доход;

k — кількість років, що залишилася до погашення облігації.

Перевагою показника YТМ, як і будь-якого іншого показника ефективності, є можливість використання його у порівняльному аналізі при виборі варіантів інвестування в ті або інші облігації.

Ще однією характеристикою прибутковості облігації є показник купонної прибутковості, що розраховується за такою формулою:

, (7.7)

Найчастіше цей показник не розраховується, а задається у вигляді купонної ставки. Значимість цього показника для оцінки прибутковості облігації є невисокою, а саме ця ставка дає оцінку прибутковості облігації лише в момент її емісії; в подальшому вона використовується, в основному, для розрахунку купонного прибутку.

Ситуація 2.3

Доходність облігації з правом дострокового погашення. Облігації з правом дострокового погашення, мають ще одну характеристику — доходність дострокового погашення (Yield to Call, YTC). Цей показник дає оцінку прибутковості на момент відкликання облігації з ринку, або її дострокового погашення. За аналогією із загальною прибутковістю показник YТС розраховується за формулою (7.2), в якій номінал М замінений викупною ціною Рc.

Ситуація 2.4

Доходність конвертованої облігації. Конвертована облігація передбачає можливість її обміну на n-ну кількість звичайних акцій емітента при виконанні деяких умов. Обмін здійснюється на підставі коефіцієнта конверсії гс У цьому випадку облігація має так звану конверсійну вартість (Рс), яка пов'язана з ринковою ціною базового активу (звичайної акції) Рs таким співвідношенням:

, (7.8)

Для оцінки очікуваної прибутковості конвертованої облігації можна скористатися алгоритмами, як і у випадку облігацій із правом дострокового погашення, в яких викупна ціна замінена очікуваною конвертованою вартістю. Важливим моментом у процесі аналізу є встановлення прогнозної оцінки вартості базового активу на той або інший момент часу.

Ситуація 2.5.

Найпростіший аналіз портфеля облігацій полягає в оцінці його повної доходності та середнього показника змінності. Більш складний аналіз пов'язаний із вибором структури портфеля, тобто повинен містити рекомендації стосовно того, яку частину капіталу доцільно вкласти в той чи інший вид цінних паперів, що знаходяться на ринку.

Річна ставка складних відсотків, що отримується від облігацій, які складають портфельні інвестиції, може виступати показником доходності портфеля. Одним із методів визначення величини цієї ставки є рішення рівняння, в якому загальна вартість облігацій за ціною придбання (SQjPj) прирівнюється до суми сучасних величин всіх платежів (SStVt). Звідси рівняння набуває вигляду:

, (7.12)

де Qj — кількість облігацій j-того виду;

Pj — ціна придбання облігацій j-того виду;

St — платежі в момент t;

Vt — дисконтний множник за ставкою і.

Середня ставка розміщення (як показник середньої доходності) може бути наближено визначена із ставок розміщення кожного виду облігацій. Як критерій вибору можна використати вартість облігацій за цінами придбання:

, (7.13)

Існує і другий метод зважування. Як критерій використовують добуток показників змінності на вартість придбання облігацій, тобто

, (7.14)

Ситуація 2.6

Для портфеля облігацій, як і для окремого виду облігацій, доцільно розрахувати показник змінності, який може охарактеризувати вплив зміни ринкової відсоткової ставки на ціну облігацій, що складають портфель.

Мінливість портфеля облігацій визначається як середня величина:

, (7.15)

Ситуація 2.1. Облігація номіналом 500 грн. з піврічним нарахуванням відсотків і купонною ставкою 10 % річних буде погашена через 6 років. Яка її поточна ціна, якщо ринкова норма прибутку 8 %?

Ситуація 2.2. Розрахувати прибутковість облігації номіналом 500 грн. за річною купонною ставкою 10 %, що має теперішню ринкову ціну 360 грн., облігація буде прийматися до погашення через 6 років.

Ситуація 2.3. Облігація номіналом 1000 грн. та погашенням через 10 років була емітована три роки тому. На даний момент її ціна складає 1050 грн. Відсотки виплачуються кожні півроку за ставкою 14 % річних. В проспекті емісії вказано, що протягом п'яти років передбачений захист від дострокового погашення. Викупна ціна перевищує номінал на суму річних відсотків.

Завдання 2.3.

Розрахувати показники прибутковості YTM (прибутковість до погашення) та YTC (доходність дострокового погашення).

Ситуація 2.4. Чи потрібно робити обмін конвертованої облігації на звичайну акцію, якщо вартість облігації 8600 грн., ринковий курс акції - 1800 грн., коефіцієнт конверсії облігації дорівнює 4.

Ситуація 2.5. У таблиці 7.2 наведені дані портфеля облігацій із відповідними параметрами.

Таблиця 7.2

Облігації

Кількість Q, шт..

Ціна Pj , грн.

Номінал Nj, грн.

Строк nj, років

Купонний доход g,%

Число витрат в році, p

Вартість Qj, Pj, тис.грн.

А

200

13000

20000

6

-

-

2600

Б

300

10000

10000

4

8,0

2

3000

В

500

9600

10000

6

10,0

1

4800

Разом

10400

Попередньо розраховані ставки розміщення і показники змінності облігації даного портфеля становлять:

іА = 7,44%; DА = 6,0;

іБ = 8,0%; DБ = 3,5644;

ів = 10,88%; DВ = 5,5163.

Завдання 2.5.

Розрахуйте доходність цього портфеля облігацій.

Ситуація 2.6 Використовуючи дані ситуації 2.5, визначте показник мінливості портфеля облігацій.

Завдання 2.7.

Ознайомитись із інформацією про випуск облігацій АКБ «Укрсоцбанк». Підготувати аргументовану аналітичну записку щодо доцільності (не доцільності) придбання облігацій АКБ «Укрсоцбанк», використовуючи інформацію, що отримана вами на початку практичної роботи.

При складанні аналітичної записки необхідно враховувати: репутацію, ступінь прозорості інформації та фінансові показники банку станом на 2002 рік (період випуску облігацій), а також дані про випуск облігацій (мета та форма випуску, права що надаються власникам, дохід, порядок дострокового викупу і т. д.) .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]