Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 22. МЕДИКО-САНІТАРНІ ЧАСТИНИ ТА МЕДИЧНІ ПУ....doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
389.12 Кб
Скачать

25. Цеховим лікарем на підприємстві щорічно проводиться аналіз стану здоров’я робітників. На які диспансерні групи здоров’я розподіляються робітники підприємства у щорічному звіті?

*1). Здорові, практично здорові, хворі за трьома стадіями компенсації

2). Здорові, ті, які часто хворіють з компенсованим перебігом хвороби

3). Здорові, хворі на важливі неепідемічні захворювання, практично здорові

4). Здорові, хворі з тимчасовою втратою працездатності, хворі з некомпенсованим перебігом захворювання

5). Здорові, хворі на гострі захворювання, хворі з субкомпенсованим перебігом хвороби

26. На автотранспортному підприємстві за останні 5 років захворюваність на попереково-крижовий радикуліт зросла з 5,3 до 6,8 випадків на 100 робітників. Одночасно на 1,2 дня зросла і середня тривалість захворювання. Яка група факторів у даному разі найбільш імовірно зумовила ці негативні прояви?

*1). Умови праці

2). Рівень побуту

3). Рівень матеріальної забезпеченості

4). Спадковість

5). Умови та характер відпочинку

27. Під впливом виробничого навантаження у гірників відзначається стійке зниження працездатності, ознаки захворювань відсутні. Оцініть умови і характер праці.

1). Оптимальні

2). Шкідливі і небезпечні

*3). Допустимі

4). Екстремальні

5). Недопустимі

28. При аналізі результатів поглиблених медичних оглядів учнів ПТУ виявлено, що поширеність патології опорно-рухового апарата складає 36,4 вип./100, нервової системи й органів чуття 22,9 вип./100, серцево-судинної 11,6 вип./100, органів травлення 9.8 вип./100. Який фактор ризику переважає?

*1). Неправильна робоча поза

2). Нераціональне харчування

3). Несприятливі мікрокліматичні умови

4). Нераціональний розклад занять

5). Неправильне освітлення

29. Після одержання повідомлення про нещасний випадок на виробництві власником підприємства було призначено комісію для розслідування, яка впродовж 5 діб з моменту події обстежила місце нещасного випадку, опитала очевидців, вивчила умови праці і засоби виробництва, розробила заходи профілактики, оформила акт результатів розслідування. Яке порушення допустила комісія при розслідуванні нещасного випадку?

*1). Порушила терміни розслідування

2). Опитала очевидців

3). Вивчила умови праці і засоби виробництва

4). Розробила заходи профілактики

5). Оформила акт розслідування

30. До медсанчастини нафтопереробного заводу поступив робітник із симптомами: запаморочення, нудота, серцебиття, біль у горлі, порушення свідомості. Попередній діагноз – гостре отруєння парами бензину. Після підтвердження діагнозу завідувач відділення профпатології обласної лікарні повинен направити повідомлення за місцем праці потерпілого. В який термін це слід зробити?

1). 6 годин

2). 10 годин

3). 12 годин

*4). 1 доба

5). 3 доби

31. Санепідслужба району, в якому розташована вугільна шахта, отримавши повідомлення про випадок хронічного професійного захворювання шахтаря на пневмоконіоз, зобов’язала директора шахти організувати і провести розслідування. В який термін це повинно відбутися?

1). 1 доба

2). 3 доби

3). 5 діб

4). 6 діб

*5). 7 діб

32. У відділення профпатології поступило троє пацієнтів, що працюють у ливарному цеху автобусного заводу із діагнозом свинцева хронічна інтоксикація. Як лікар-профпатолог повинен кваліфікувати даний випадок?

1). Гостре профзахворювання

2). Хронічне профзахворювання

*3). Групове хронічне профзахворювання

4). Нещасний випадок

5). Гостре профотруєння

33. У відділення реанімації обласної клінічної лікарні поступають пацієнти, які отримали хімічні опіки після вибуху на заводі по виробництву аміачної селітри. В який термін лікарня повинна інформувати зацікавлені інстанції про даний випадок?

*1). 1 доба

2). 2 доби

3). 3 доби

4). 5 діб

5). 7 діб

34. У працівника пункту хімізації “Провесінь”, який упродовж останніх 5 років займається протравлюванням насіння, спостерігається парез верхніх кінцівок. Яка група пестицидів могла найімовірніше обумовити дану патологію?

1). Хлорорганічні

*2). Фосфорорганічні

3). Нітропохідні фенолу

4). Хлорпохідні фенолу

5). Похідні сечовини та гуанідину

35. Для боротьби з тарганами на харчоблоці лікарні використовували карбофос. До якої групи отрутохімікатів за призначенням він відноситься?

1). Зооциди

2). Гербіциди

3). Акарициди

4). Нематоциди

*5). Інсектициди

36. У зв’язку з ураженням сільськогосподарських угідь слимаками виникла потреба їх обробки хімічними засобами боротьби зі шкідниками та хворобами. Який вид отрутохімікатів слід використати в цьому випадку?

1). Гербіциди

2). Арборіциди

3). Фунгіциди

*4). Лимациди

5). Інсектициди

37. При проведенні хронічного експерименту було встановлено підпорогову дозу пестициду на рівні 4 мг/кг маси тіла тварини, коефіцієнт запасу 100. Яка ДДД пестициду (мг/к)?

1). 400

2). 40

3). 4

4). 0,4

*5). 0,04

38. Через кілька днів після проведення передпосівного знезараження насіння у робітника виникли ознаки функціональних змін у центральній нервовій системі. З’явилися симптоми вираженої прогресуючої астенізації, тремор кінцівок, стоматит, на яснах - синювата смуга, виникли диспептичні явища. Яка з використаних хімічних сполук найбільш ймовірно призвела до отруєння?

1). Хлорорганічні сполуки

2). Фосфорорганічні сполуки

*3). Ртутьорганічні сполуки

4). Мідьвмісні сполуки

5). Миш’яковмісні сполуки

39. Після обробки капусти карбофосом на сільськогосподарському лані в однієї з робітниць з’явилися ознаки функціонального порушення з боку ЦНС, серцево-судинної та м’язової систем. Який механізм токсичної дії даного пестициду?

1). Блокада SH-груп білків

2). Порушення процесів фосфорилювання

*3). Пригнічення активності холінестерази

4). Пригнічення активності метгемоглобінредуктази

5). Порушення процесів перекисного окислення ліпідів

40. Працівник складу для зберігання сильнодіючих отруйних речовин, у якому виявлено ряд суттєвих порушень зберігання пестицидів та агрохімікатів, госпіталізований до терапевтичного відділення ЦРЛ зі скаргами на біль у животі, нудоту, блювання, пронос, болі у кінцівках. При об’єктивному обстеженні – дерматит відкритих ділянок шкіри. Яка з речовин, що зберігається на даному об’єкті, найвірогідніше зумовила вказані симптоми?

1). Фосфорорганічні пестициди

*2). Хлорорганічні пестициди

3). Ртутьорганічні пестициди

4). Похідні сечовини і гуанідину

5). Синтетичні піретроїди

41.Після протравлення насіння ртутьорганічною сполукою (гранозан), у робітника з’явились порушення функції серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту. Які зміни біохімічних показників крові характерні для клініки отруєння даним пестицидом?

*1). Зв’язування SH-груп білків

2). Пригнічення активності холінестерази

3). Порушення процесів перекисного окислення ліпідів

4). Порушення процесів фосфорилювання

5). Пригнічення активності метгемоглобінредуктази