Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_10.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
7 Mб
Скачать

10.5. Загальні відомості про вентилювання деяких основних

ПРИМІЩЕНЬ ГРОМАДСЬКИХ БУДИНКІВ

В приміщеннях театрів рекомендуються системи механічної притікально-витікальної вентиляції, окремі для глядацького та сценічного комплексів, кімнат для паління, санітарних вузлів, підсобних приміщень буфетів, світлопроєкційних [24]. Вентиляцію кімнат для паління та санвузлів допускається об’єднувати в одну систему.

Основними забрудниками є теплота, волога та диоксид вуглецю (СО2), які виділяються від глядачів, артистів і обслуги, а також теплонадходження від штучного освітлення та сонячного випромінення.

В СВ глядацької зали та інших приміщень допускається використання рециркуляційного повітря. Кількість зовнішнього повітря приймають з розрахунку розчинення СО2 у внутрішньому повітрі до ГДК, але не менше 20 м3/год на 1 особу. Як зовнішнє, так і рециркуляційне повітря обов’язково очищається від пилу.

Повітророзподільники систем притікальної вентиляції повинні бути регульованими.

У глядацькій залі з колосниковою сценою витрата витікального повітря 90 % від витрати притікального повітря (з метою забезпечення додатнього надлишкового тиску „підпору”). Витікання повітря зі сцени приймають в кількості 17 % загального витоку із зали.

Трюм сцени (сценічна яма) вентилюється окремою механічною системою витікальної загальної вентиляції.

У приміщеннях репетиційних залів, артистичних, апаратних звукозапису, звукофіксації, телебачення та кабін дикторів необхідно передбачати окремі системи витікально-притікальної загальної вентиляції.

Системи механічної місцевої витікальної вентиляції зі смоками передбачаються від клеєварок в столярних, бутафорських та декораційних майстернях.

У приміщеннях пралень, фарбування та просочення декорацій передбачається система механічної притікальної загальної вентиляції, а також системи механічної витікальної місцевої і загальної (змішаної) вентиляції.

Системи вентиляції повинні мати пристрої віброгасіння та шумоглушіння, автоматичного регулювання, дистанційного та місцевого контролю і сигналізації.

Кінотеатри. Рекомендації щодо вентиляції приміщень кінотеатрів вказані в приписах нормативної літератури [21, 28].

В приміщеннях кінотеатрів передбачається притікально-витікальна загальна вентиляція. Рекомендуються системи механічної притікальної вентиляції з підігріванням зовнішнього повітря в ХПР. Витікання повітря із глядацьких залів та інших приміщень, крім комплексу приміщень кінопроєкційної, передбачається системами природної вентиляції (що на теперішній час є застарілим і не ощадним розв’язанням).

В багатозальних кінотеатрах із загальною місткістю залів до 800 місць рекомендується передбачати одну систему притікальної вентиляції для декількох залів. При цьому на відгалуженнях системи до кожної зали треба передбачати додатковий підігрівник повітря та шумоглушник. Підігрівання повітря в центральному повітроготувальнику такої СВ понад + 6 оС. Спонукання руху витікального (рециркуляційного) повітря - механічне.

При загальній місткості глядацьких залів 600 місць і більше необхідно для фойє та вестибюлів передбачати зональне розподілення підігрітого зовнішнього (або суміші зовнішнього і рециркуляційного) повітря.

В глядацьких залах у вигляді амфітеатрів на 200-600 місць розподілення притікального повітря може передбачатись як зі сторони кінопроекційної, так і від екрана. Для повітророзподілення рекомендуються повітропроводи рівномірного витікання.

В глядацьких залах більш ніж на 600 місць передбачають стельові повітророзподільники, або горизонтальне розподілення повітря зі сторони, протилежної екрану. Витікання повітря передбачають з верхньої зони або з верхньої і частково нижньої зон зали.

В глядацьких залах, ширина яких близька до довжини, притікальне повітря розподіляється через стельові отвори біля однієї із бокових стін (або торцевої стіни, залежно від того, яка із стін довша). Витікання внутрішнього повітря передбачається через стельові отвори протилежної бокової (або торцевої) стіни. Можливий варіант розподілення притікального повітря через стельові отвори біля бокових (торцевих) стін, а витікання внутрішнього повітря через отвори посередині стелі.

За наявності у глядацькій залі балконів притікальне повітря розподіляється під стелею балкону зі сторони кінопроєкційної в об’ємі, який відповідає кількості місць на балконі.

Притікальне повітря розподіляється у верхню зону фойє за допомогою окремої СВ або СВ суміщеної з системою притікальної вентиляції зали.

В санітарних вузлах та кімнатах для паління передбачають системи механічної витікальної загальної вентиляції. Притікання повітря в об’ємі витікання організують в суміжні приміщення (фойє, кулуари тощо). При висоті приміщень для паління і санітарних вузлів  3 м, вентиляційні гратки для витікання внутрішнього повітря передбачають в двох рівнях – під стелею та на висоті 2 м, а при їх висоті  3 м витікання повітря передбачають тільки з верхньої зони.

Притікальне у вестибюль повітря може розподілятись у фойє, розподільчих кулуарах або безпосередньо у вестибюлі. Можна об’єднувати в одній системі витікальну вентиляцію із санітарних вузлів та кімнат для паління.

Із приміщень кінопроєкційної і одночасно від кінопроєкторів, перемотувальної, кімнат кіномеханіка і радіовузла витікання повітря передбачають за допомогою механічної СВ.

Повітрообмін глядацької зали місткістю до 800 місць в ТПР не повинен перевищувати 80 м3/год на одне глядацьке місце.

Шахти для витікального повітря з глядацької зали оснащуються утепленими клапанами з дистанційним керуванням та піддонами для збирання і відведення конденсату.

Вентиляційні камери не можуть розташовуватись над і під глядацькими залами. Вентиляційні трубопроводи, які прокладаються на горищі, обов’язково утеплюються.

В клубах [23] рекомендуються системи загальної притікально-витікальної вентиляції, окремі для приміщень глядацької зали та клубної частини з приміщеннями обслуговування і адміністративними приміщеннями.

Передбачається система механічної притікальної вентиляції глядацької зали та приміщень, призначених для її обслуговування, а також фойє. Допускається рециркуляція повітря з глядацької зали.

Рекомендуються самостійні системи механічної витікальної вентиляції із санвузлів, кімнат для артистів, кімнат для паління, акумуляторних та кислотних.

Природна витікальна вентиляція рекомендується із глядацької зали, приміщення сцени, адміністративно-господарських приміщень (таке розв’язання є застарілим і енергозатратним).

У клубній частині рекомендується вентиляція: механічна притікальна в кімнатах для гурткової роботи, бібліотеках, вестибюлях, виставкових залах, приміщеннях дитячого сектора; окрема система механічної притікальної вентиляції для спортивної зали, яка може задіюватись в режимі обігрівальної вентиляції. При цьому допускається рециркуляція повітря. Системи природної витікальної вентиляції рекомендуються для всіх інших приміщень, крім санвузлів та душових кімнат (в цих приміщеннях рекомендується система механічної витікальної вентиляції).

Повітророзподілення у глядацькій залі рекомендується через повітророзподільники, розташовані у площині середньої зони стелі для залів до 400 місць (без балконів); через горизонтальні струминні повітророзподільники, які розташовані у площині торцевої стіни для залів на 400 місць і більше; через вентиляційні гратки в торцевій стіні під стелею балконів, за наявності останніх.

Витікання внутрішнього повітря з глядацької зали рекомендується через отвори в площині стелі або в площині верхньої частини стіни біля порталу чи перед завісою.

Рециркуляційне повітря відбирається від системи витікальної вентиляції глядацької зали, або постачається за допомогою окремих рециркуляційних СВ, повітрозабірні отвори яких розташовані у верхній частині площини внутрішніх капітальних стін.

Розподілення притікального повітря не повинно спричиняти утворення пасивних (непровітрюваних) зон.

У приміщеннях фойє і кулуарах рекомендується тільки притікальна вентиляція з розподіленням повітря у верхню зону і 10 % позитивним дебалансом (венимляція плюсового надлишкового тиску) щодо кількості повітря, яке витікає із приміщень буфету, санвузлів, гардеробу і кімнат для паління з додатковим 2-х кратним притоком у вестибюль.

Проєктування вентиляції приміщень для паління, кінопроєкційних і подібних як в кінотеатрах приміщень здійснюється за аналогією з приміщеннями кінотеатрів.

В загальноосвітніх школах і школах-інтернатах, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладах рекомендуються системи механічної і природної загальної вентиляції. Рециркуляція повітря в системах вентиляції навчальних приміщень не допускається.

В основних приміщеннях передбачається механічна притікально-витікальна вентиляція з підігріванням зовнішнього повітря в ХПР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]