Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасні технології осн.текст.виправл1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
202.24 Кб
Скачать

3.2. Класифікація і характеристика асортименту друкованих видань

Видання - це твори друку, поліграфічно оформлені, що пройшли редакційно-видавничу обробку і призначені для передачі інформації, що міститься в них. Все що випускається книги й інші видання класифікують за такими ознаками (відповідно до ГОСТ 7.60-90 «Видання. Основні види. Терміни та визначення »). [14]

За матеріальною конструкцією розрізняють книжкові видання, журнальні видання, газетні видання, буклети, листівки, відкритки та ін.

Книжкове видання - це видання у вигляді блоку скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці або палітурці; журнальне видання – це періодичне видання встановленого формату в обкладинці або палітурці; буклет - це листове видання у вигляді одного аркуша друкованого матеріалу, сфальцований любим способом у два чи більше згинів.

За знаковою природою інформації розрізняють текстове видання, нотне, картографічне і образотворчі видання. В текстовому виданні більшу частину обсягу займає словесний, цифровий, формулярний або змішаний текст; в нотному - нотний запис музичного твору; в картографічному - географічні карти і т. п.; в ізо-виданні - відтворення мальовничого, скульптурного зображення, спеціальної або художньої фотографії та інших графічних робіт (діаграм, схем, креслень).

За обсягом видання ділять на наступні види: книга, брошура, листівка. Книга - це книжкове видання обсягом понад 48 сторінок; брошура - це книжкове видання обсягом понад 4 сторінок, але менше 48; листівка - листове видання об'ємом до 4 сторінок.

За складом основного тексту розрізняють моновидання і збірники. Моновидання містять один твір, а збірка - декілька.

За періодичністю розрізняють неперіодичне видання, серійне, періодичне і тривале. Неперіодичне видання виходить одноразово, не має продовження. Серійне видання виходить протягом певного часу, періодичність якого заздалегідь не встановлена. Окремі випуски, як правило, нумеруються і датуються, мають однакову назву. Періодичне видання виходить через певні проміжки часу з постійним для кожного року числом номерів (випусків), не повторюючи змістом кожного окремого номера, але з однаковою назвою, однотипним оформленням, нумерацією і датуванням. Триваюче видання - це серійне видання, яке виходить в міру нагромадження матеріалу не повторюється за змістом, однотипне за оформленням, нумероване із датуванням випусків, що мають загальний заголовок.

За структурою розрізняють серію, однотомне, багатотомне видання, зібрання творів, вибрані твори.

Серія - це серійне видання, однотипно оформлене і складається з декількох томів, об'єднаних спільною тематикою, цільовим або читацьким призначенням. Серія може бути неперіодичною, періодичною і триваючою.

Однотомник - неперіодичне видання, що складається з одного тому, а багатотомник - з двох і більше томів, що становлять єдине ціле за змістом і оформленням.

Зібрання творів - це однотомне або багатотомне видання, що включає всі або більшу частину творів одного або декількох авторів.

Вибрані твори - це частина найбільш значущих творів одного або декількох авторів, відібраних за певним принципом і оформлених у вигляді однотомника або багатотомника.

За цільовим призначенням всі видання поділяють на офіційні, наукові, науково-популярні, навчальні, виробничо-практичні, масово-політичні, довідкові, рекламні, для дозвілля та літературно-художні.

Офіційні видання містять матеріали законодавчого, директивного чи нормативного характеру і видаються від імені державних органів, установ і відомств. Сюди відносять кодекси, статути і т. п.

Наукові видання містять матеріали теоретичних і експериментальних досліджень і призначені для наукової та науково-дослідної роботи. До таких видань відносять монографії, збірники наукових праць, тези доповідей на наукових конференціях та ін.

Науково-популярні видання представляють результати наукових досліджень в різних сферах діяльності ти (науки, культури), зазначені в доступній формі для широкого кола читачів.

Навчальні видання містять систематизовані дані наукового чи прикладного характеру, викладені у формі, зручній для вивчення і викладання, розраховані на учнів різного віку і рівня підготовки. Це навчальні програми, підручники і навчальні посібники, практикуми та інші матеріали для шкіл, ПТУ, технікумів, коледжів, інститутів.

Виробничо-практичні видання розраховані на спеціалістів різної кваліфікації, містять відомості про технології, техніку та організацію виробництва. Прикладами таких видань є методичні рекомендації і посібники, самовчителі.

Масово-політичні видання містять матеріали суспільно-політичної тематики, агітаційно-пропагандистського і виховного характеру, розраховані на широке коло читачів. Прикладом є публікації статей, виступів політичного характеру, коментарів до них.

Довідкові видання містять короткі відомості наукового або прикладного характеру, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого виявлення. Прикладами є словники, енциклопедії, каталоги, довідники за сферами науки, культури.

Рекламні видання містять зазначені в приватній формі відомості про товари, послуги, заходи з метою створення попиту на них. Сюди відносять рекламні проспекти нових товарів, видів послуг, каталоги виставок, аукціонів і т. п.

Видання для дозвілля включають відомості по організацію побуту, різноманітним формам самодіяльної творчості, різним видам захоплень, розраховані на широке коло читачів. Це різні посібники по шиттю, домоводству, збірники кросвордів, головоломок, народних і сучасних естрадних пісень та ін.

Літературно-художні видання включають твори художньої літератури вітчизняних і зарубіжних авторів у прозі і віршах.