Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча прогама_фінправо_ЮК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
238.08 Кб
Скачать

4. Зміст програми за темами лекцій

Тема 1: Фінанси і фінансова діяльність держави.

1.Поняття, зміст та класифікація фінансів. 2. Зміст, методи та форми здійснення фінансової діяльності держави. 3. Органи управління публічними фінансами. 4. Фінансова система України.

Тема 2: Предмет, метод, система та джерела фінансового права. Фінансове право як галузь та наука.

1. Поняття фінансового права, його предмет та метод. Зв'язок фінансового права з іншими галузями права. 2. Система та джерела фінансового права. 3. Наука та галузь фінансового права.

Тема 3: Фінансово-правові норми та фінансові правовідносини.

  1. Поняття, особливості, структура та класифікація фінансово-правових норм. 2. Фінансово-правові відносини їх правові особливості та види.

  1. Суб'єкти фінансового права і фінансово-правових відносин. 4. Захист прав суб'єктів фінансових правовідносин.

Тема 4: Правові засади фінансового контролю України.

1. Поняття фінансового контролю та його місце в системі державного контролю. 2. Класифікація фінансового контролю його форми та методи. 3. Гарантії законності при здійсненні фінансового контролю. 4. Суб’єкти, що здійснюють фінансовий контроль

Тема 5: Бюджетне право і бюджетна система України.

1. Поняття, підходи до розуміння бюджетів. 2. Бюджетне право і бюджетні правовідносини. 3. Бюджетна система України та її принципи. 4. Склад доходів та видатків бюджетної системи, їх розподіл між окремими бюджетами.

Тема 6: Бюджетні повноваження України та органів місцевого самоврядування.

1.Поняття та загальна характеристика бюджетних повноважень. 2. Особливості бюджетної компетенції держави. 3. Особливості бюджетної компетенції органів місцевої публічної влади.

Тема 7: Міжбюджетні правовідносини.

1. Поняття та принципи міжбюджетних правовідносин. 2. Бюджетне планування та його значення для визначення рівня бюджетної забезпеченості окремих адміністративно-територіальних одиниць. 3. Міжбюджетні трансферти та їх роль у збалансуванні бюджетів.

Тема 8: Бюджетний процес в Україні.

1.Поняття бюджетного процесу та загальна характеристика його стадій.

2.Порядок складання проекту державного бюджету України та проектів місцевих бюджетів. 3. Порядок розгляду та прийняття Державного бюджету та місцевих бюджетів. 4. Порядок виконання бюджету. Звіт про виконання бюджету.

Тема 9: Податкове право і податкові правовідносини.

1. Поняття, ознаки та правова природа податків. Співвідношення понять податок та збір 2. Система та принципи оподаткування в Україні. 3. Податкове право як інститут фінансового права та його джерела. 4. Податкові правовідносини, їх суб'єктний склад та характеристика.

Тема 10. Адміністрування податків.

1. Поняття та стадії адміністрування податків. 2. Поняття податкової декларації. Порядок подання податкової декларації. 3.Виконання податкових зобов'язань. 4. Податкова застава. Порядок застосування. 5.Адміністративний арешт активів платника податків та порядок його застосування.

Тема 11: Правове регулювання загальнодержавних податків.

1 .Податок з прибутку підприємств. 2. Податок з доходів фізичних осіб. 3. Непрямі податки. 4. Інші податки та збори.

Тема 12: Місцеві податки та інші обов'язкові платежі.

1. Податок не нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 2. Єдиний поаток. 3. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. 4. Інші місцеві збори.

Тема 13: Податки, що сплачують юридичні особи.

      1. Податок на прибуток. 2. Податок на додану вартість. 3. Акцизний збір. 4. Спрощена система оподаткування. 5. Інші податки та збори

Тема 14: Податки, що сплачують фізичні особи.

        1. Податок з доходів фізичних осіб. 2. Єдиний податок. 3. Фіксований податок. 4. Фіксований сільськогосподарський податок.

Тема 15: Інші податки і збори.

          1. Екологічний податок. 2. Збір за першу реєстрацію транспортного засобу. 3. Плата за землю. 4. Судовий збір. Ставки судового збору.

Тема 16: Правові основи державного і муніципального боргу та державного кредиту.

1.Інститут запозичень у фінансовому праві та його особливості. Право на запозичення органів державної влади та органів місцевого самоврядування. 2. Форми державного та муніципального боргу. 3. Правове регулювання внутрішніх державних та муніципальних позик. 4. Правові основи державного кредитування.

Тема 17: Правове регулювання страхування.

1. Поняття страхування, його правові основи та загальна характеристика організації страхування в Україні. 2. Види страхування. Обов'язкове страхування. 3. Страхові правовідносини, їх характеристика та особливості

Тема 18: Правовий режим кошторисно-бюджетного фінансування .

1. Поняття, правові основи та об'єкти кошторисно-бюджетного фінансування. 2. Кошторис бюджетної установи, його структура та юридичне значення. 3. Порядок кошторисно-бюджетної установи.

Тема 19. Правові основи банківської діяльності.

1.Інститут регулювання банківської діяльності та його правова природа. 2. Банківська система України, її структура та правові засади організації та функціонування. 3. Правовий статус Національного банку України.

Тема 20: Правові грошового обігу.

1. Поняття грошового обігу. 2. Правовий статус Національного банку України та його роль в управлінні банківською системою. 3. Готівкові та безготівкові форми розрахунків.

Тема 21: Правові основи валютного регулювання і валютного контролю в Україні.

1. Поняття валюти і валютних цінностей. 2. Поняття та зміст валютного регулювання. 3. Поняття та порядок здійснення валютного контролю.