Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій матеріалознавство СТС РОЗділ 3,....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Тема 4.1. Сортовий фасонний та листовий прокат.

Мета: Ознайомитись з загальними відомостями та поняттями про сортовий, фасонний та листовий прокат.

ПЛАН

  1. Сортова і фасонна сталь, види, характеристика та використання.

  2. Листова сталь, види, характеристика, та використання.

Питання 1. Сортова і фасонна сталь, види, характеристика та

використання.

Для отримання прокатних виробів вихідним матеріалом є злитки чи лити

заготівки, які надходять з підприємств безперервного розливання. Злитки бувають різноманітної форми, розмірів та маси. Для досягнення високого виробництва станів готового прокату злитки металу масою 28т попередньо обжимають та надають їм необхідну форму. Злитки квадратного профілю називаються блюмами та обжимаються на блюмінгах; злитки прямокутного профілю називаються слябами та обжимаються на слябінгах. Напівпродукт в вигляді блюмів використовується для отримання сортового прокату, а сляби - для отримання листа.

Готовий продукт отримують на сортових станах гарячого та холодного

прокату. Рейкоблочні стани необхідні для отримання з блюмів рейок, блоків, швелерів та інших великих профілів; сортові стани – для виготовлення сортового прокату звичайних та фасонних профілів; дротові стани – для прокатки дротів діаметром від 5 – 10мм; листопрокатні стани – для виробництва листів; трубопрокатні стани – для отримання безшовних труб і т.д. При виробництві прокатних виробів заготовка, проходячи крізь ряд спеціальних пристроїв, набуває задану форму. Наприклад, для отримання кола послідовно змінюють перетин заготівки: квадрат – овал – коло.

Особливе місце в прокатному виробництві займає холодна прокатка сталі для

отримання листів та стрічок високої міцності з гарною якістю поверхні. Технологічний процес холодної прокатки складається з термічної обробки заготівки, холодної прокатки, термічної обробки готового листа.

За останній час велике розповсюдження отримали вироби фасонних гнутих

профілів на безперервних профілегибочних станах. Тонкостінні, легкі, важкої конфігурації, забезпечуючи найкращу роботу конструкції, фасонні профілі застосовуються в автомобілебудування, авіабудівництві, будівництві і т.д. Заміна прокату гнутими профілями економічне як за раціональністю форми, так і за витратою металу.

Сталеві конструкції виготовляють з прокатних виробів, а також з чавунних та

зварних профілів. Найбільш широко застосовують прокатні вироби, які можливо розбити на чотири групи: сортову та листову сталь, спеціальні види прокату, труби. З прокатних виробів збирають різноманітні решітчасті та сполошні конструкції: колони, балки, бункера, щогла (мачти), башти, трубопроводи, резервуари і т.д.

Ескіз зразка

Найменування зразка

Сталь кругла

Блюмс

Квадратна сталь з закругленими кутами

Сталь трьох кутова

Сталь квадратна

Сталь овальна

Сталь напівкругла

Сталь сегментова

Сталь ромбова

Сталь штабова (полосовая)

Сталь рифлена

Сталь хвиляста

Сталь кутова з рівними боками

Сталь кутова з нерівними боками

Швелер

Двотавр

Двотавр зварний

Рейка (Рельс) крановий, залізничний

Шпунтова сталь (профіль коритний)

Профіль зетів

Профіль тавровий

Профіль колонний

Профіль віконний

Профіль шпунтовий

З сортової сталі в будівництві особливо широко застосовують:

  1. Кутовий профіль – він може бути двох типів: з рівними боками та з нерівними боками. Найбільш легкі кутові профілі мають розміри полок 20х20мм і тому мають товщину 3мм (20х3), найбільш важкі відповідно мають 250х250мм і 30мм (250х30).

  2. Двотаври і швелера обирають за номерами, відповідними їх висоті в міліметрах. Номера двотаврів змінюються в діапазоні від 10 до 60, швелерів 0 від 5 до 40. Двотаври прокатують довжиною до 19 м, швелера – до 18м. Їх застосовують звичайно як балки, які працюють на загин та осьове навантаження. Швелера відрізняються від двотаврів здвигнутою до краю полок стінкою. Форма швелерів спрощує кріплення їх до стінок інших елементів. Швелера широко застосовують як прогони перекриттів промислових підприємств.