Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга Частина 4 исправлено.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.82 Mб
Скачать

1.Склад і оформлення практичної роботи № 2

Варіант будівлі (споруди) взяти по варіанту із практичної роботи № 1.

  1. Вказати порядок здачі технічної документації замовникові й зміст авторського нагляду на даному етапі робіт.

  2. Вказати можливі дефекти й відхилення від проектних рішень при провадженні робіт, які можуть бути виявлені при проведенні авторського нагляду по зазначеному об'єкті будівництва. Заповнити журнал авторського нагляду (див. додаток).

  3. Участь авторського нагляду в експертизі проектів і кошторисів на будівництво.

  4. Роль авторського нагляду при зміні проектно - кошторисної документації в процесі здійснення будівництва.

  5. Порядок вирішення розбіжностей між проектною організацією й замовником при проведенні авторського нагляду.

Робота виконується на чистому папері, формату А - 4, написаної вручну, або з використанням комп'ютерних програм.

Практична робота №3.« Організація контролю і проведення технічного нагляду»1.

Основою при організації будівництва в умовах ринкової економіки є раціональне використання інвестиційних засобів. Це дає можливість скоротити строки будівництва, застосовуючи новітні технології, за умови високої якості провадження робіт з найменшими витратами при будівництві й у подальшій експлуатації будинків і споруджень.

Технічний нагляд протягом усього періоду будівництва здійснюється як з боку замовника, так і з боку органів міжвідомчого контролю.

Форми нагляду й контролю

Правильний вибір організаційних форм контролю й нагляду замовника за будівництвом у значній мірі визначає їхні результати.

Форми контролю замовника за якістю будівництва можна підрозділити на наглядові (спостереження) і контрольні (перевірка, огляд, розкриття, обмірювання, випробування).

Нагляд — спостереження за правильністю виконання будівельно-монтажних робіт у процесі виробництва, з'ясування відповідності їхньому проекту, будівельним нормам і правилам. У процесі спостереження замовник вказує будівельній організації на допустимі відхилення від норм або порушення технології, домагається негайного усунення недоліків, не очікуючи утворення непоправних дефектів.

Результати спостережень оформляються актом, протоколом, схемою, кресленням, малюнком, фотознімком.

Контроль — з'ясування відповідності вже виконаних будівельно-монтажних робіт будівельним нормам і правилам, проектним рішенням і директивним вказівкам. Під час контролювиконані роботи й конструкції звіряють із їхніми еталонами або описами в ДБН, ТУ, проектах і ін.

Контрольна перевірка може бути суцільною і вибірковою. Суцільна перевірка - вивчення всіх без винятку виконаних робіт і конструкцій. Вибіркова перевірка - вивчення окремих виконаних робіт і конструкцій на вибір.

Розкриття-Перевірка стану схованих під землею будівельних конструкцій, комунікацій і споруджень за допомогою неглибоких вертикальних виробітків ( колодязів-шурфів) або схованих іншими конструкціями частин будинків і споруджень шляхом часткового розбирання останніх.

Контрольне обмірювання — перевірка в натурі безпосередньо на будівельному об'єкті правильності пропонованих до оплати або вже оплачених обсягів будівельно-монтажних робіт. Перед проведенням контрольного обмірювання перевіряються:

1) відповідність виконаних робіт і проектних положень конструкцій робочим кресленням;

2) запису стану робіт, у тому числі по незакінчених конструктивних елементах.

При контрольному обмірюванні складається порівнювальна відомість, у яку вносяться фактично виконані обсяги робіт і обсяги з актів, складених по формах № 2, За й ін. (форми див. в «Правилах фінансування будівництва»).

Перевірка проектних обсягів робіт — контрольний підрахунок обсягів робіт, зазначених у специфікаціях робочих креслень або в кошторисах до них. При підрахунку проектні обсяги робіт рівняються з укрупненими показниками кошторисних норм або звіряють із взаємнозалежними видами робіт (наприклад, площа підлоги із площею перекриття).

Випробування — перевірка пробними навантаженнями, а також за допомогою різних приладів і інструментів у лабораторних умовах або в натурі будинків і споруджень у цілому, їхніх окремих частин, конструкцій і елементів на міцність, осідання, звукоізоляцію від повітряних і ударних шумів, теплоізоляцію, гідроізоляцію, газоізоляцію, повітрообмін, повітронепроникність, вологість, антикорозійний захист, а також на інші фізико-механічні й технічні властивості з метою зіставлення з вимогами норм і проекту.

Перелік спеціальних журналів робіт

Найменування спеціального журналу й дата його видачі

Організація, що веде журнал, прізвище, ініціали й посада відповідальної особи

Дата здачі-приймання журналу й підпису посадових осіб

Відомості про провадження робіт

Дата

Короткий опис і умови провадження робіт (з посиланням, при необхідності, на роботи, виконувані субпідрядними організаціями), посада, прізвище, ініціали й підпис відповідальної особи

Зауваження контролюючих органів і служб

Дата

Зауваження контролюючих органів або посилання на приписання

Оцінка про прийняття зауважень до виконання й про перевірку їхнього виконання

Вказівки до ведення загального журналу робіт

1. Загальний журнал робіт є основним первинним виробничим документом, що відбиває технологічну послідовність, строки, якість і умови виробництва будівельно-монтажних робіт.

2. Загальний журнал робіт ведеться на будівництві окремих або групи однотипних, одночасно споруджуваних будинків, споруджень, розташованих у межах одного будівельного майданчика.

3.Загальний журнал робіт веде особа, відповідальна за будівництво будинку або спорудження (виконавець робіт, старший виконавець робіт) і заповнює його з першого дня роботи на об'єкті особисто або доручає керівникам змін. Спеціалізовані будівельно-монтажні організації ведуть спеціалізовані журнали робіт, які перебувають у відповідальних осіб, що виконують ці роботи. По закінченні робіт спеціальний журнал передається генеральній підрядній будівельній організації.

4. Титульний аркуш заповнюється до початку будівництва генеральною підрядною будівельною організацією за участю проектної організації й замовника.

5 Таблиця з переліком спеціальних журналів робіт заповнюється особою, відповідальною за ведення загального журналу робіт.

6. Регулярні відомості про провадження робіт (з початку й до їхнього завершення), що включаються у відомості про провадження робіт, є основною частиною журналу.

Ця частина журналу повинна містити відомості про початок і закінчення роботи й відбивати хід її виконання.

Опис робіт повинен приводитися по конструктивних елементах будинку або спорудження із вказівкою осей, рядів, відміток, поверхів, ярусів, секцій і приміщень, де роботи виконувалися.

Тут же повинні приводитися короткі відомості про методи провадження робіт, застосовувані матеріали, готові вироби і конструкції, змушені простої будівельних машин (із вказівкою вжитих заходів), випробування устаткування, систем, мереж і пристроїв (випробування вхолосту або під навантаженням, подача електроенергії, випробування на міцність і герметичність і ін.), відступи від робочих креслень (із вказівкою причин) і їхнє узгодження, зміни розташування охоронних, захисних і сигнальних огороджень, переноси транспортних і пожежних мереж, прокладку, перекладку й розбирання тимчасових інженерних мереж, наявність й виконання схем операційного контролю якості, виправлення або переробку виконаних робіт (із вказівкою винних), а також метеорологічні і інших особливі умови провадження робіт.

7. У зауваженнях контролюючих органів і служб вносяться зауваження осіб, що контролюють виробництво й безпеку робіт відповідно до наданих їм прав, а також уповноважених представників проектної організації або її авторського нагляду.

8. Загальний журнал повинен бути пронумерований, прошнурований, оформлений всіма підписами на титульному аркуші й скріплений печаткою будівельної організації, що його видала.

9. При здачі закінченого будівництвом об'єкта загальний і спеціальний журнали робіт передаються замовникові й зберігаються в нього до уведення об'єкта в експлуатацію. Після уведення об'єкта в експлуатацію журнали передаються на постійне зберігання експлуатуючій організації.

Проміжні приймання будівельних робіт

З метою підвищення якості зводимих будинків і спорудженнь замовник у процесі будівництва здійснює проміжні приймання виконаних робіт, конструкцій і окремих об'єктів. При проміжному прийманні перевіряється їхня відповідність проекту і якість.

Згідно ДБН у житловому будівництві є обов'язковим приймання-здача згідно акту в «чорновому варіанті» закінченого об'єкта під виробництво опоряджувальних робіт.

За згодою з підрядником замовник може вимагати оформлення здачі під обробку й інші будівельні об'єкти. Будівельний об'єкт може здаватися під обробку в повному обсязі, окремими секціями або по 3-5 поверхів.

Приймання-здача об'єкта під обробку виробляється комісією заучастю представників замовника, проектної організації, генпідрядника й субпідрядників.

Комісія скликається генпідрядником після підготовки об'єкта до виробництва оздоблювальних і сумісних з ними санітарно-техничних і електромонтажних робіт.

Генпідрядник зобов'язаний пред'явити комісії наступні документи:

  1. акти про обпресування систем опалення, протипожежного й господарського водопроводу, випробуваннях схованих електро­ проводок;

  2. акти про перевірку в стінах і блоках газоходів і вентиляційних каналів, випробуваннях гаків для підвіски люстр, підвісних вентиляційних коробів і шахт.

Проміжні приймання-здачі виконаних робіт, конструкцій і окремих об'єктів завершуються оформленням актів.

Перелік основних проміжних приймань:

1) монтаж і устрій конструктивних елементів будинку, закладення монолітних вставок (стіни, перекриття, сходові клітки й шахти); установка й кріплення великопанельних перегородок і перегородок з дрібнорозмірних елементів, конопатка й закладення всіх стиків і зазорів у місцях примикання перегородок до стін і перекриттів;

2) устрій покрівлі;

3) устрій балконів, лоджій, веранд і площадок на дахах; гідроізоляція; чисті підлоги; установка огороджень;

4) устрій покриттів на виступаючих частинах фасаду, зливів і підвіконь;

5) установка віконних і балконних дверних блоків і конопатка зазорів за коробками;

6) у великопанельних будинках:

а) конопатка, закладення й оштукатурювання місць примикання однієї панелі до іншої й швів між великими блоками;

б) оброблення й покриття герметиком швів на фасаді між панелями й блоками;

7) закінченість облицювання «впустошовку» стін будинків, що мають облицювання фасадів, і внутрішніх стін;

8) закладення швів у стиках настилів і панелей міжповерхових перекриттів;

9) оштукатурювання й закладення борозен для схованої проводки й отворів у місцях проходження стояків і трубопроводів у стінах, перекриттях і перегородках; ніш для радіаторів і смуги під трубопроводом при відкритій проводці труб;

10) закладення борозен у стінах і установка закладних деталей труб для схованої проводки (силових, освітлювальних і слабкострумових електричних пристроїв і гаків для підвіски люстр);

11) устрій стяжок під підлоги зі звукоізоляційним шаром, якщо він передбачений; устрій торцевих підлог, якщо вони передбачені проектом;

12) устрій гідроізоляції перекриттів і цементно-піщаної стяжки під підлоги в санітарних вузлах і спеціальних приміщеннях;

13) установка убудованих шаф і антресольних блоків (крім шаф, монтаж яких згідно проекту передбачений після обробки приміщень);

14) устрій вентиляційних коробів, шахт, каналів, установка рамок для кріплення вентиляційних ґрат з перевіркою їхньої дії;

15) установка сміттєпроводів із клапанами й камерами;

16) устрій огороджень сходів, зачищення й вирівнювання підпоручника;

17) устрій підпільних каналів і ніш;

18) фундаменти під устаткування;

19) нанесення на стенах і перегородках незмивною фарбою вертикальних відміток чистих підлог;

20) монтаж і обпресування систем опалення й постійного водопроводу;

21) монтаж постійних стояків електричних мереж і слабких струмових проводок, що вимагають закладення борозен, штраб і отворів;

22) монтаж у сходових клітках стояків тимчасового водопроводу із трубопроводами зворотного зливу, тимчасових електростояків (силових і для освітлення);

23) утеплення корпусу, устрій тимчасових зовнішніх дверей упостійних коробках, остеклення віконних і балконних блоків, забезпечення у всіх приміщеннях позитивної температури не нижче 10° С;

24) просушка всіх сирих місць і очищення всіх приміщень від будівельного сміття.

Перелік основних проміжних приймань конструктивних елементів, робіт і об'єктів

Конструктивні елементи, роботи й об'єкти, що підлягають проміжному прийманню

Що перевіряється при прийманні

Найменування акту проміжного приймання

Нульовий цикл

Відповідність виконаних робіт нульового циклу (фундаменти, підвал, перекриття над підвалом, уведення й двірська мережа, мережа зовнішніхінженерних комунікацій) затвердженому проекту, технічним умовам, будівельним нормам і правилам

Акт технічного приймання робіт нульового циклу

Несучі конструктивні елементи кожного поверху повнозбірного будинку

Поповерхова перевірка правильності геодезичної розбивки, монтажу збірних елементів, устрою стиків між елементами й відповідності виконаних робіт робочим кресленням

Акт поповерхового приймання конструктивних елементів, окремо по кожному поверху, а також по горищу й даху

Загальбудівельна частина будинку, спорудження

Виконання всіх загальбудівельних робіт і конструкцій, необхідних для здачі будинку або спорудження під обробку

Акт готовності об'єкта до виконання оздоблювальних і сан-тарно-технічних і електромонтажних робіт, що виконуються одночасно з ними

Окреме спорудження, наприклад димар

Відповідність проекту

Акт приймання димаря