Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Индивидуальная работа Гаценко А., группа 4211-1....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
94.21 Кб
Скачать

3. Мотивація використання антивірусних програм. Призначення антивірусних програм.

З новими комп'ютерами з'явилися нові проблеми. Однією з них є більша ймовірність зараження новими вірусами. Вони роблять неможливим нормальне функціонування програм і комп'ютера.

Основною причиною швидкого поширення вірусів є підключення комп'ютерів до мережі Internet. За даними статистики, у 2000 році вірусні атаки призвели до сукупних збитків у розмірі 17 млрд. доларів. Цей показник скоротився до 13,2 млрд. доларів у 2001 році. У 2002 році про збитки, завдані в результаті вірусних атак, заявило 85% користувачів.

Тому, безперечно, для лікування програм, знищення вірусів і профілактики постійно потрібні нові антивірусні програми. Донедавна найбільш ефективний захист від вірусів давала програма AVP, створена в Росії в лабораторії Касперського.

Сьогодні у них з'явився новий серйозний конкурент - наш вітчизняний, Український Антивірусний Центр, який розробив новий антивірусний пакет "Український Національний Антивірус - UNA for Win32", що зайняв перше місце в номінації "Антивірусне програмне забезпечення" і поступово завойовує український ринок.

Антивірусне програмне забезпечення допомагає захищати комп'ютер від відомих вірусів, «черв'яків», «троянців» та інших злісних програм, через які може відбутися збій у роботі комп'ютера. Це дуже серйозна проблема.

З його допомогою можна перевірити комп'ютер на наявність вірусів, розпочати різні профілактичні заходи. Однак потрібно пам'ятати, що одноразового застосування цих засобів недостатньо. Необхідно постійно користуватися антивірусами, а крім того, необхідно регулярно оновлювати антивірусне програмне забезпечення. Зазвичай оновлення можна одержувати в постачальника антивірусних програм за передплатою.

Наступні дії можуть допомогти захистити ваш комп'ютер.

Крок 1. Встановіть на комп'ютері антивірусні програми

Необхідно встановити на комп'ютер і використовувати антивірусні програми.

Крок 2. Оновлюйте антивірусне програмне забезпечення

Застарілі антивірусні програми неефективні. Антивірусні програми необхідно регулярно оновлювати, щоб забезпечити захист від нових вірусів та інших загроз. Якщо ви не одержуєте оновлення за передплатою, ваш комп'ютер може стати вразливим для атак зловмисно створених програм.

Крок 3. Переконайтеся, що антивірусна програма для захисту вашої системи настроєна правильно

Наступні параметри повинні бути обрані за замовчуванням, коли ви встановлюєте програму, і залишатися незмінними протягом тривалого періоду часу. Якщо виникає необхідність відключити ці параметри при встановленні нової програми чи з якої-небудь іншої причини, обов'язково знову включіть їх з першою ж нагодою.

Необхідно включити перегляд «при звертанні» чи «у реальному часі». В області повідомлень з'явиться значок, який показує, що цей параметр включений. Якщо клацнути по значку, відобразяться докладні відомості про параметри антивірусної програми. (Ті ж відомості можна одержати, клацнувши значок антивірусної програми в списку «Програми» у меню «Пуск».)

Антивірусна програма повинна проводити заплановані сканування жорсткого диска.

Антивірусна програма повинна бути настроєна на сканування повідомлень електронної пошти за замовчуванням.

Багато виробників встановлюють на нові комп'ютери ознайомлювальні версії найпоширеніших антивірусних програм. Щоб переконатися, що антивірусні програми на вашому комп'ютері відповідають сучасним вимогам, див. «Крок 2» відповіді на попереднє запитання.

Якщо на вашому комп'ютері не встановлена антивірусна програма, її можна придбати в багатьох компаніях,. Багато компаній, що випускають антивірусні програми, пропонують завантажити ознайомлювальні версії зі своїх веб-вузлів. Якщо на комп'ютері уже встановлена антивірусна програма, а ви хочете встановити нову програму іншої компанії, обов'язково видаліть стару програму, перш ніж встановлювати нову.

Необхідно придбати річну передплату в компанії, що випустила використовувану вами антивірусну програму, щоб ця програма залишалася ефективною.

Якщо ви придбали передплату, більшість антивірусних програм будуть самі оновлюватися при підключенні до інтернету.

Щоб переконатися, що ваша антивірусна програма відповідає сучасним вимогам, відкрийте її в меню «Пуск» чи на панелі задач і подивіться стан оновлення. Якщо у вас усе ще залишилися сумніви, зв'яжіться зі своїм постачальником антивірусного програмного забезпечення.