Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.вказівки по виконанню конт.роб_мікроеконо....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Тема 2. Вивчення поведінки і механізму прийняття рішень економічними мікросистемами в різних ринкових ситуаціях.

Cуб’єкти та об’єкти економічних відносин на мікрорівні. Індивід. Домогосподарство. Ділова одиниця (підприємство, фірма). Держава. Корисність в економічній теорії і проблеми її виміру. Потреби і економічні блага. Поняття корисності. Функція корисності. Сукупна (загальна) та гранична корисності. Закон спадної граничної корисності блага. Перший закон Госсена. Споживання та його види. Поняття рівноваги споживача. Кардиналістська модель споживацького набору благ (товарного набору). Другий закон Госсена. Еквімаржинальний принцип досягнення раціонального вибору (оптимуму) або рівноваги споживача.

Тема 3. Попит , пропозиція, ринкова рівновага. Аналіз і взаємодія.

Загальна характеристика ринкових змінних. Аналіз попиту: попит, обсяг попиту та їх зміна, закон попиту, функція попиту, чинники попиту. Аналіз пропозиції: пропозиція, обсяг пропозиції, закон пропозиції, функція пропозиції, чинники пропозиції. Ринкова рівновага. Утворення рівноважної ціни та її роль. Моделі ринкової рівноваги. Поняття еластичності. Види та показники еластичності. Цінова еластичність попиту. Перехресна еластичність попиту та еластичність попиту за доходом. Еластичність пропозиції. Чинник часу. Часові періоди і зміна еластичності попиту та пропонування.

Тема 4.Теорія поведінки споживача: мета, обмеження, споживчий вибір.

Мета споживача в кардиналістській моделі. Кардиналістська функція корисності. Перший закон Госсена. Мета споживача в ординалістській моделі. Ординалістська функція корисності. Криві байдужості та їх властивості. Гранична норма заміни благ. Бюджетне обмеження споживача. Бюджетна лінія та її властивості. Оптимізація вибору споживача на основі кардиналістської теорії. Правило максимізації корисності. Оптимізація вибору споживача на основі ординалістського підходу. Рівновага споживача.

Тема 5. Зміна рівноваги споживача. Індивідуальний та ринковий попит.

Оптимальний вибір і зміна доходу споживача. Крива «доход – споживання». Зміни в індивідуальному попиті. Криві Енгеля. Функції Торнквіста. Оптимальний вибір і зміна ціни. Крива «ціна – споживання». Ефекти доходу та заміни за Хіксом та Слуцьким. Крива індивідуального попиту. Утворення ринкового попиту. Ефект сноба. Споживчий надлишок. Сукупний надлишок споживачів.

Тема 6. Теорія виробництва. Виробнича функція. Витрати виробництва.

Організаційні форми і функції фірми. Теорія виробництва. Поняття виробничої функції. Виробнича функція. Теорії витрат виробництва і прибутків. Економічний прибуток як мета діяльності фірми.

Тема 7. Обмеження виробника. Продуктивність ресурсів і витрати виробництва у короткостроковому періоді.

Виробнича функція з одним змінним фактором. Сукупний, середній та граничний продукти змінного фактора. Закон спадної віддачі. Витрати виробництва у короткостроковому періоді. Типовий характер зміни короткострокових витрат виробництва.

Тема 8. Обмеження виробника. Продуктивність ресурсів і витрати виробництва у довгостроковому періоді.

Двофакторна виробнича функція. Ізокванта. Заміна факторів виробництва. Гранична норма технологічної заміни. Ефект масштабу. Ізокоста. Мінімізація довгострокових сукупних витрат. Траєкторія розвитку фірми. Мінімізація довгострокових середніх витрат. Мінімальний ефективний розмір підприємства та структура ринку

Тема 9. Максимізація прибутку і цінова стратегія монополії.

Монополія і конкуренція. Максимізація прибутку. Короткострокова рівновага монополії. Довгострокова рівновага монополії. Соціально-економічні наслідки монополії. Природна монополія. Монопольна влада. Цінова дискримінація. Моделі монополії з ціновою дискримінацією.

Тема 10. Моделі монополістичної конкуренції та олігополії.

Модель монополістичної конкуренції. Модель коротко- і довгострокової рівноваги Чемберліна. Роль диференціації продукту і реклами як інструментів нецінової конкуренції. Характерні риси та причини поширення олігополії. Особливості поведінки олігополіста. Моделі олігополістичного ціноутворення. Ринки недосконалої конкуренції і проблеми ефективності використання ресурсів.

Тема 11. Попит на фактори виробництва.

Особливості попиту на фактори виробництва. Попит фірми на один змінний фактор. Зміна попиту фірми на фактор виробництва. Еластичність попиту на фактор виробництва. Ринковий попит на фактори виробництва. Попит фірми на декілька факторів виробництва та їх оптимальне співвідношення. Оптимум виробника.

Тема 12. Рівновага на ринку праці, капіталу та землі

Рівновага фірми і галузі на досконало конкурентному ринку праці. Ринки праці з недосконалою конкуренцією. Диференціація ставок заробітної плати. Ринок капіталу. Рентна оцінка капіталу. Ринок землі. Визначення ціни землі.