Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Українська ділова мова(самостійне опрацювання).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
507.39 Кб
Скачать

Накладна

Накладна - це обліковий документ, який дає право на отримання, відправлення вантажів чи матеріальних цінностей. У накладній повинні бути такі реквізити:

  1. назва: угорі посередині великими літерами НАКЛАД­ НА № від (дата);

  2. підстава, на основі якої видано накладну;

  3. кому видано (назва установи або прізвище, ім'я, по ба­тькові приватної особи);

  4. від кого (назва установи або штамп установи, адреса її. телефон, поточний рахунок);

  5. позначення кожної графи:

а) назва предметів;

б) сорт;

в) розмір;

г) одиниця виміру;

ґ) номенклатурний номер;

д) кількість (за вимогою, видано);

е) вартість;

є) сума вартості;

  1. підпис керівника установи й бухгалтера;

  2. дата;

  3. хто видав;

  4. хто одержав;

10) печатка або штамп установи.

Договір

Договір - це документ, який фіксує домовленість між партнерами, приватними особами і організаціями та між органі­заціями.

Різновиди договорів - це договори поставки, купівлі-продажу, закупівлі продукції, наймання житла, позики, вико­нання підряду роботи, трудова угода.

Договір

м. Київ, двадцятого травня тисяча дев'ятсот дев'яносто дев'ятого року.

Ми, що нижче підписалися, Васильченко Петро Іванович, доцент кафедри історії, і Гришук Микола Сергійович, студент V курсу історичного факультету, що далі йменуються "Автор", з одного боку, і науково-інформаційне товариство "Пошук", що далі йменується "Замовник", в особі уповноваженого Геращенка Івана Степановича, який діє на підставі доручення № 56 від 2 січня 2004 року, з другого боку, уклали цей договір про таке:

  1. Автор зобов'язується підготувати "Політологічний словник" обсягом 20 друкованих аркушів і передати його "За­мовникові" до 1 грудня 2005 р.

  2. Замовник оцінює замовлену роботу в розмірі 100 (сто) гривень за друкований аркуш, а також 5 (п'ять) відсотків від ре­алізації видання.

  3. Замовник дає висновки про якість виконання роботи до 1 березня 2005 року. У разі її позитивної оцінки Авторові до 1 березня 2005 року виплачується перша частина гонорару в розмірі 60 (шістдесят) гривень за друкований аркуш, друга час­тина - після реалізації видання. У разі порушення Автором стро­ків подання словника або його низької якості, що мають засвід­чити не менш як п'ять рецензентів, Замовник має право розірва­ти договір.

  4. Після виплати Авторові гонорару єдиним власником словника стає Замовник, який здобуває право видавати і переви­давати словник, сплачуючи при цьому Авторові 5 (п'ять) відсот­ків від реалізації видання.

(особистий підпис автора) (особистий підпис замовника)

Завдання 1. Поясніть розбіжність між двома різновидами стандартизованих текстів. Мотивуйте вашу точку зору конкрет­ними прикладами.

Завдання 2. Наведіть свої приклади документів у формі розповіді, опису, міркування. Поясніть розбіжності між ними. Мотивуйте свою точку зору на конкретних прикладах.

Завдання 3. Укладіть два стандартизовані документи (на вибір):

акт, таблиця, накладна, заява-зобов 'язання, заява про відкриття рахунка в банку.

Завдання 4. Назви документів запишіть у дві колонки: стандартні: нестандартні:

скарга, трудова книжка, характеристика, рецензія, ін­струкція, довідка, доповідна записка, запрошення, звіт, резюме, телеграма, контракт, правила, договір, накладна, статут, на­каз, акт, таблиця.