Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка АУБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Бізнес-план реструктуризації підприємства

Резюме (короткий опис проекту: цілі проекту, масштаб, передбачувані вигоди, витрати, а також ключові показники ефективності і джерела фінансування).

1.Загальна інформація про підприємство (галузева характеристика підприємства, продукція що виробляється, сегменти ринку, виробничий потенціал, кадровий склад).

2.Ринкова позиція підприємства (аналіз причин, що привели до зростання боргів, зміні професійного складу персоналу і тому подібне).

3.Оцінка фінансової діяльності і ділової активності (показники фінансово-господарської діяльності; балансовій вартості активів в розрізі груп основних засобів за первинною вартістю, зносом і залишковою вартістю – по підрозділах підприємства; структури дебіторської і кредиторської заборгованості; діагностичний висновок про стан підприємства і оцінка перспектив відновлення платоспроможності підприємства як боржника).

4.Аналіз заходів плану санації (з урахуванням очікуваного фінансового результату з прив'язкою до конкретних пунктів плану санації).

5.Маркетингове обґрунтування розвитку основної господарської діяльності і структурних перетворень (головне в даному розділі – характеристика нової маркетингової стратегії, аналіз ринкового середовища, прогнозований об'єм продажів в період дії плану санації і в після санаційний період).

6.Обґрунтування змін у виробничій інфраструктурі (реструктуризація майна і активів: визначення джерел додаткових доходів; відчуження незатребуваного майна; передача соціально-побутових об'єктів в комунальну власність місцевого управління; формування орендного фонду; визначення сервітутних джерел доходів і тому подібне).

7.Організаційний план (організаційна перебудова підприємства відповідно до плану санації; зміна схеми вертикальних і горизонтальних структур управління; перерозподіл повноважень (делегування повноважень органам управління новим структурам); вирішення питань кадрового забезпечення; вирішення питань юридичного статусу виділених структур; організація управління реструктурованим підприємством, зокрема вирішення питань між головним органом, що управляє, і виділеними структурними підрозділами, вирішення фінансових питань і тому подібне).

8.Особливості виробничого плану (реінжиніринг бізнес-процесів – визначення асортименту випуску продукції (робіт, послуг), затребуваних на ринку і об'єми виробництва; модернізація устаткування; вдосконалення технології виробництва продукції і перехід на енергозберігаючі технології; забезпечення сировиною, матеріалами, напівфабрикатами; ринки реалізації продукції і транспортні шляхи її доставки; забезпечення якості продукції і ефективності споживчих властивостей і тому подібне).

9. SWOT-аналіз. Аналіз ризиків.

10. Прогноз потоків грошових коштів від основної (операційній) діяльності підприємства (фінансовий план).

Запитання для самоперевірки знань

  1. Розкрийте сутність плану фінан­сового оздоровлення?

  2. Сутність бізнес-плану та необхідність його розробки, зміст його розділів.

  3. Обґрунтуйте об'єктивну необхідність техніко-економічне обґрун­тування бізнес-плану.

  4. Особливості антикризового планування.

  5. Обґрунтуйте необхідність розробки та склад довгострокової економічної стратегії підприємства.

  6. Яким чином забезпечується комплексний підхід до реструктуризації підприємства.

  7. Розкрийте зміст програми реструктуризації підприємства.

  8. Що містить «реструктуризаційний пакет» підприємства?