Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ_ПО_ТЕМАМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

11) Принципи організації безготівкових рахунків

Безготівкові розрахунки - розрахунки, що проводяться без участі готівки, тобто в сфері безготівкового грошового обороту. Безготівкові розрахунки поділяються на міжгосподарські та міжбанківські, які обслуговують, відповідно, відносини між клієнтами банків та між банками.

Безготівкові розрахунки поділяються за об'єктами розрахунків, тобто залежно від призначення платежу, на дві групи:

- розрахунки за товарними операціями - платежі за товарно-матеріальні цінності, надані послуги і виконані роботи;

- розрахунки за нетоварними операціями – сплата податків та перерахування інших платежів до бюджету, одержання і повернення банківських позик, страхових сумм тощо.

Основне місце в цих розрахунках займають платежі за матеріальні цінності та послуги.

Залежно від місця проведення безготівкових розрахунків виділяють:

- внутрішньодержавні (внутрішньоміські, що здійснюються в межах одного населеного пункту, і міжміські - за межами цього пункту);

- міждержавні розрахунки (між господарськими суб'єктами, які знаходяться на територіях різних держав).

Принципи організації безготівкових розрахунків:

1. Грошові кошти всіх господарських суб'єктів (як власні, так і залучені) підлягають обов'язковому зберіганню на поточних та інших рахунках в установах банків.

2. Безготівковірозрахункиміжпідприємствами, фізичними особами здійснюються через банки шляхом перерахуваннякоштівізпоточнихрахунківплатників на поточнірахункиодержувачівкоштів.

3. Розрахунки з постачальниками за товарно-матеріальніцінності і послугипроводяться, як правило, післявідпускупродукціїабонаданняпослуг. На практицізастосовуєтьсятакожпопередня оплата.

4. Банки списуютькошти з рахунківпідприємствтільки за розпорядженнямиїхвласників, крімвипадків, у якихбезспірнесписання (стягнення) коштівпередбачене законом України, а також за рішенням суду, арбітражного суду та виконавчимиприписаминотаріусів.

5. Дорученняпідприємств на перерахуваннякоштівприймаються банками до виконаннятільки в межах наявнихкоштів на їхрахункахабо за рахунокплатіжного кредиту банку.

6. Зарахуваннякоштів на рахунокодержувачавідбуваєтьсяпіслясписаннявідповіднихгрошовихсумізрахунківплатника.

7. Банк на договірнійосновіздійснюєрозрахунково-касовеобслуговуваннясвоїхклієнтів і виконуєїхрозпорядженнящодоперерахуваннякоштівізрахунків.

8. Підприємствасамостійнообираютьформирозрахунків та вказуютьїх при укладенніміж собою договорів.

9. Взаємніпретензії за розрахункамиміжплатником та одержувачемкоштіврозглядаються сторонами в претензійно-позовному порядку без участі банку.

Організаціябезготівковихрозрахунків повинна відповідатиконкретнимвимогам, якіобумовленіінтересамирозвиткуекономіки.

Головна з них - забезпечуватисвоєчаснеотриманнякожнимпідприємствомгрошовихкоштів за поставлену ним продукцію та наданіпослуги, чимсприятиприскореннюобігуоборотнихкоштів у розрахунках.

У сучаснихумовахзастосовуютьсятакіосновніформибезготівковихрозрахунків:

- платіжнимидорученнями;

- платіжнимивимогами-дорученнями;

- чеками;

- акредитивами;

- векселями;

- платіжнимивимогами;

- інкасовимидорученнями (розпорядженнями).

Безготівковірозрахунки за товари та послугиможутьздійснюватися за допомогоюбанківськихплатіжнихкарток. Порядок використаннякартоквизначається НБУ.

Спосіб платежу характеризує порядок списаннякоштівізрахунківплатників.

У сучаснійсистемібезготівковихрозрахунківгосподарськісуб'єктивикористовуютьтакіосновніспособи платежу:

1. Перерахуваннягрошовихкоштів (безпосередньо не пов'язане з банківським кредитом) з поточногорахункуплатника.

2. Наданняпозики банком шляхом прямогоперерахування грошей із кредитного рахункуплатника на банківськийрахунокпостачальника.

3. Розрахунок шляхом залікувзаємнихвимогплатниківкоштів та їходержувачів, пов'язанихміж собою поставкоютоварівчинаданнямпослуг у процесіобмінудіяльністю, з перерахуваннямнавідповіднірахункиучасниківзалікулишенепокритоїсуми.

4. Гарантована оплата постачальнику з попереднімдепонуваннямкоштів на окремихбанківськихрахунках в установах банку за місцемзнаходженняплатника і з наступнимїхсписанням з цьогорахункупіслязарахування грошей на рахунокодержувача в установі банку, де йомувідкритийпоточнийрахунок.