Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіант 5.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
4.68 Mб
Скачать

Висновки

В ході розрахунку курсової роботи був спроектований перетворювач частоти для асинхронного електроприводу з можливістю рекуперації енергії в мережу живлення. Регулювання частоти забезпечується автономним інвертором напруги у широкому діапазоні. Обмін енергії з мережею живлення забезпечується реверсивним керованим випрямлячем.

Автономний інвертор будується по мостовій схемі. Тривалість провідного стану ключів інвертора 180ºел.град. В якості елементів АІН використовуються IGBT ключі. Обираємо IGBT модуль фірми SEMIKRON SKM40GD123D. Так як модуль виконаний у вигляді моноблоку, то захист ключів від короткого замикання здійснюється встановленням двох запобіжників серії ПР-2(Івст=125) в ланці постійного струму.

Випрямляч виконується за зустрічно – паралельною схемою, яка містить дві групи керованих вентилів (по 6 на кожну). Одна група працює в режимі випрямляча, а інша в режимі веденого мережею інвертора. Для випрямляча

обираємо дванадцять тиристорів типу Т15-32-6. Для обмеження швидкості зростання струму в колі тиристора на стороні живлячої мережі в кожну з фаз вмикають струмообмежувальний реактор серії РТСТ-82-0,505У3.Захист вентилів від короткого замикання здійснюється встановленням запобіжників серії ПР-2(Івст=60А ).Захист від перенапруг виконується за допомогою RC-кіл, що вмикаємо паралельно кожному з тиристорів.

В ланці постійного струму встановлюємо г-подібний LC фільтр для згладжування пульсацій напруги. Для конденсаторної батареї обираємо чотири канденсатора фірми К50-76 ввімкнених по послідовно-рівнобіжній схемі з’єднання.

Для захисту вентильного перетворювача від зовнішніх коротких замикань використовуємо автоматичний вимикач типу NZM4–80, який встановлюємо на вході мережі живлення.

В роботі приведений опис роботи АІН при з’єднанні кола навантаження в зірку.Зроблений розрахунок та побудова графіка миттєвих значень струму в фазі А для заданої частоти.

Наведено опис роботи реверсивного випряляча в режимах випрямлення і інвертування. Побудовано діаграми напруг та струмів при роботі випрямляча в обох режимах. Здійснено побудову зовнішніх характеристик. З характеристики випрямного режиму видно, що розрахований мінімальний струм Іdmin не попадає в зону перивистих струмів, тому зрівнюючих реакторів в схемі не потрібно використовувати.

В якості схеми управління пертворювачем частоти приймається трифазна система імпульсно–фазового управління.

Робимо висновок що, даний спроектований перетворювач частоти відповідає технічному завданню і може бути використаний для прктичного застосування.