Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по ПСП Дмитрівка.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
66.97 Кб
Скачать

Розділ 4. Аналіз організаційної структури підприємства

ПСП «Дмитрівка» є середнім підприємством, на якому існує власний відділ кадрів, який і є основним структурним підрозділом по управлінню персоналом у господарстві. Відділ кадрів складається з інспектора по кадрам, він і виступає начальником відділу кадрів, і з двох працівників цього відділу. Відділ кадрів виконує основні функції, які пов’язані з прийомом, відбором і звільненням кадрів, а також з організацією навчання, підвищенням кваліфікації і перепідготовки кадрів.

Кадрову політику, відділ кадрів проводять на всіх рівнях управління кадрової служби (служби управління персоналом). Вони стають самостійною ланкою та разом з іншими службами підприємства відповідають за досягнення економічних, виробничих та соціальних цілей організації.

У господарстві ПСП «Дмитрівка» багато функцій по управлінню персоналу виконується лінійними керівниками. На ПСП «Дмитрівка» спостерігаємо, зосередження всіх центральних координуючих служб в Одній функціональній підсистемі, тобто в господарстві існує кілька відділів, які мають безпосередніх керівників.

Функціональні підсистеми формуються на основі однорідності функцій, носіями яких виступають різні підрозділи кадрової служби. У господарстві «Дмитрівка» один підрозділ виконує функції декількох підсистем.

Розглянемо цілі та функції основних підрозділів служби управління персоналом.

Мета відділу кадрів – зберігання кваліфікованих працівників в умовах нестабільного виробництва та найму кадрів. Функції відділу кадрів: забезпечення кадрами виробничої програми (прийняття, розташування, звільнення), кадрове діловодство, аналіз текучості кадрів та дисципліни праці, підготування приказів по кадрам.

Мета відділу навчання – організація процесу навчання для керівників, спеціалістів, робочих. Функції відділу навчання: навчання керівників, спеціалістів, робочих основам ринкової економіки; організація процесу навчання та атестації керівників, спеціалістів, робочих на знання правил техніки безпеки, охорони праці; підвищення кваліфікації керівників, спеціалістів, робочих шляхом навчання в вищих та середніх навчальних закладах; підготовка викладачів з числа керівників та спеціалістів організації; вивчення і узагальнення досвіду найкращих працівників, організація виробничої практики студентів, вдосконалення організаційних структур управління; організація роботи по створенню посадових інструкцій персоналу; розробка штатного розкладу та змін до нього на основі затвердженої структури, узгодження штатних розкладів різних підрозділів; систематичний нагляд за чисельністю структурних підрозділів; введення сучасної системи оплати праці, що орієнтується на кінцевий результат праці, розробка систем оцінки праці персоналу, формування та введення системи преміювання як мотиваційного фактору; введення контрактної форми прийняття на роботу; контроль за виконанням трудового законодавства в області оплати праці, нормування; організація роботи по атестації робочих місць; аналіз техніко-економічних показників структурних підрозділів; складання статистичного звіту за показниками праці.

Організації аналізують наступні співвідношення, що характеризують структуру робочої сили:

  • кількість виробничого персоналу на одного невиробничого;

  • кількість виробничого персоналу на одного адміністративного;

  • доля адміністративного персоналу в загальній кількості.

Традиційним показником статистики людських ресурсів є середній вік, який розраховується як сума віку всіх співробітників, поділена на число зайнятих в організації. Найбільш ефективним є представлення вікової структури шляхом групування працівників відповідно до вікових груп.

Таблиця 3.1