Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Розділ 2. Вода у ландшафтному середовищі

2.1. Природні та штучні водоймища у міському середовищі

Сполучення водоймищ із зеленими насадженнями перш за все створює сприятливі санітарно-гігієнічні умови для повноцінного відпочинку населення. По перше, вони збільшують вологість повітря, що особливо важливо у південних районах країни.

Водна поверхня не пилить:слабкий вітер,що дує на місто з боку моря,несе в 1 см-850 пилинок,а що дує із степу-115 тис. пилинок (за Колесніковим,1954).

Вода чиста,чисте і в мікробіологічному відношенні повітря,що знаходиться над нею. Природні та штучні водоймища, розташовані в місті або у безпосередній близькості до нього, мають також велике естетично-художнє та господарське значення. Фонтани та басейни є кращим архітектурним оформленням майданів, скверів, парків та різних установ. Моря, річки, озера і штучні водні магістралі підкоряють собі архітектурну планіровку населених міст, що знаходяться на їх берегах.

Міські водоймища спеціалісти поділяють на дві групи за походженням: природні водоймища – річки, озера, струмки, водоспади і штучні – ставки, канали, басейни, фонтани.

Басейн є штучним водоймищем в основному правильної форми з водо упорним дном і берегами. Басейн часто використовуються в регіональній ландшафтній архітектурі.Такий, наприклад, великий басейн, створений перед головним входом Нікітського ботанічного саду.

Водоскиди – це природне штучне падіння води якого небуть джерела з певної висоти.

Каскади – водоскид по щабелям тераси, штучний і природний. Штучні каскади широко використовуються в епоху Ренесансу. Чудові каскади в парках Петродворця – “Золота гора”,”Шахматна гора”, в Павловському парку - ”Рунний каскад” та ”Великий каскад” [5].

2.2. Форнтани Риму

 У світі, напевно, немає міста, який був би настільки багатий фонтанами і водою, як Рим.  З античних часів 11 систем водопостачання постачали водою ціле місто.  Римська католицька церква відновила і відреставрувала десятки монументальних фонтанів, які служили також для питних потреб.  Навіть сьогодні туристи можуть насолодитися свіжою водою, яка тече з фонтанів, що отримали назву «великі носи» через свою дивну форму.

 На площі Республіки розташований один з найкрасивіших фонтанів сучасного Риму, Fontana delle Naiadi.  Площа спочатку називалася площею Еседра через свою форми, яка продовжує контури чудової Терми Діоклезіана, нещодавно відновленої і відкритої заново.  Між двома палацами проходить вулиця Nazionale, дуже відома вулиця, на якій, в будинку номер 194, можна побачити одну з численних експозицій Pallazzo delle Exposioni.

 Часто спорудження фонтану було продиктовано реальними потребами городян, а не просто особистими примхи Пап. Одним з таких фонтанів є фонтан del Mose, на площі San Bernando, побудований на підставі водопроводу Felice, котрий отримав свою назву на честь Папи Систо V, Felice Peretti.  Система водопостачання була споруджена для того, щоб обслуговувати величезну віллу Папи, яка займала всю територію між Station Termini і Базилікою Санта Марії Маджоре.  Фігура пророка Мойсея з пластика прикрасила фонтан.

 Пройшовши по вулиці Барберіні, ви потрапите на однойменну площу, відому чудовим фонтаном Тритона, який був побудований в 1642 році архітектором Жаном Лоренцо Берніні (фото.5).  Справжня скульптурна композиція фонтану, яка прикрашає площу перед палацом знатної сім'ї Барберіні, зображує тритона, що дихає в раковину.  Дана композиція прославляла сімейство Барберіні на весь світ.  До 18 століття фонтан був свідком похмурого ритуалу.  Саме тут, на площі перед фонтаном, розміщувалися тіла померлих для впізнання перед похованням.

  Бджоли, геральдичний символ сім'ї Барберіні, які прикрашають периметр Фонтана Тритона , є також центральними фігурами маленької, але симпатичною композиції, розташованої на розі між площею Барберіні і вулицею Венето, фонтану Бджіл.  Берніні включив у композицію фігурки трьох комах в 1644 на честь 22 річниці понтифікату Папи Урбана VIII.  Можливо, той факт, що будівництво фонтану було закінчено до святкування річниці, негативно вплинуло на подальші події. 

  З цього фонтану починається вулиця Венето, знаменитий символ «солодкого життя» 50х і 60х.  Пройшовшись по цій чарівній вуличці, можна зустріти відомих персон шоу-бізнесу, політиків та журналістів.  І, звичайно ж, «папараці»!  На цій вулиці розташовані розкішні готелі і відомі кафе і ресторани, такі як the Excelsior, the Majestic, the Ambasciatori, the Regina Palace, the Cafe de Paris, Doney і Harry's bar.  Навіть the Hard Rock Cafe було нещодавно відкрито на цій вулиці.  Цілий квартал був розпроданий, коли наприкінці 1800х років і на початку 1900х років принц Бонкомпаньі Людовіци вирішив розпродати на аукціоні території навколо своєї розкішної вілли.  Тільки казино dell'Aurora (розташоване на вулиці Boncompagni), побудована архітекторами Гуерчіно і Караваджіо, уникнуло продажу на аукціоні.

  З вулиці del Tritone можна потрапити на вулицю della Stamperia, яка веде до фонтану Треві, без сумніву, самому знаменитому і красивому фонтану в Римі (фото.6).  Він отримав світову популярність, в основному, завдяки сцені купання Аніти Екберг у фільмі Федеріко Фелліні «Солодке Життя».  Фонтан розташований на тому місці, де закінчується акведук, побудований генералом імператора Августа, Агріппою, в 19 столітті до н.е.  Композиція фонтана ілюструє легенду, згідно з якою дівчина вказала 30 загонів воїнів генерала Агріппи те місце, де знаходилося джерело води.  Водопровід функціонує і в даний час, доставляючи воду монументальним фонтанів в центрі міста, від площі Навона до площі Іспанії.

  Навпаки фонтану розташований чудовий фасад церкви Сан-Вінченцо-е-Анастасіо.  Довгий час будівля була парафіяльним храмом Папи.  Усередині знаходяться мощі 22 Пап: починаючи з систем V, який помер в 1590 році, до Леона XII, який помер в 1903 році.  Цю традицію порушив Папа Пій IX.

  Пройшовши по вулиці delle Stamperia і далі по вулиці Nazareno, можна потрапити на площу Іспанії, де біля підніжжя знаменитої сходи Trinita dei Monti розташовується чудовий фонтан Баркачча (фото.7).

  Цей фонтан є шедевром Берніні, який побудував його в 1629 році за допомогою свого сина Жана Лоренцо.  Згідно з легендою, ця незвичайна човен, наполовину занурена у воду, було зроблено за наказом Папи Урбана VIII в пам'ять про події, що сталися під час його інавгурації 1598 року, коли величезна човен була посаджена на мілину на площі.  Насправді, геніальна ідея форми фонтану належить архітектору і відповідає усіх технологічним велінням того часу.  З технічної точки зору, напір води у фонтані був дуже слабким, і архітектор змушений був розташувати його трохи нижче рівня землі.

  Від площі Іспанії починається вулиця del Babuino, знаменита своїми антикварними магазинами.  Ця вулиця отримала свою назву від невеликого фонтану, розташованого навпроти церкви Сант-Атанасій-дельї-греч.  Велика статуя, яка височить над гранітовая чашею фонтану, зображує лежачого Сіленіуса, який саркастично підсміюється над римлянами.  Через потворності статуї римляни порівнювали її з бабуїнів, звідси назва.  Бабуїн є однією з «говорять» статуй в Римі, саме на таких статуях студенти розміщували свої політичні сатири.

  Паралельно вулиці del Babuino йде вулиця Margutta, мальовнича вулиця, саме на ній багато італійських та іноземні художники мали свої майстерні з 1600х років.  І, хоча вулиця пережила занепад, вона до цоьго часу володіє своїм особливим, неповторним зачаруванням, завдяки численним магазинчикам, таким як, наприклад, «the Marmoraro», розташований в будинку номер 53, де майстри досі створюють вироби з мармуру за допомогою старих і артезіанських інструментів.  Фонтанчик Артистів був побудований архітектором П'єтро Ломбарді в 1927 році, щоб підкреслити особливу артистичність вулиці.  Фонтан зображує звичайні атрибути художників, такі як полотна, палітри і кисті.

 Люди в минулому, дивлячись на гейзери і інші подібні джерела, нагадують нам сучасні фонтани, намагалися повторити гейзер, створивши його штучно.  Спочатку подібні джерела просто прикрашалися - їх підставу покривалося плиткою або викладалося камінням.  А ось фонтани Стародавньої Греції спочатку не призначалися для прикраси.  Вони служили джерелами питної води, охолоджували і зволожували повітря.

 Якщо ж говорити в цілому, то "родовід" фонтанів починається в древніх "священних" гаях з джерелами, які осмислювався як витік початок всього і грали найважливішу роль в язичницьких ритуалах.

 Наприклад, у зруйнованих нині Помпеях, на Віллі Містерій, серед барельєфів, що прикрашали фонтан, можна побачити зображення Фортуни з Рогом достатку.  Фортуна уособлювала собою щастя, удачу, джерело великих благ.

 У Древній Греції фонтани стали атрибутом майже кожного міста.  Викладені мармуром, з мозаїчною дном, вони поєднувалися то з водяними годинниками, то з водяним органом, то з ляльковим театром, де фігурки рухалися під впливом струменів.  Історики описують фонтани з механічними птахами, які весело співали і замовкали, коли раптово з'являлася сова.

 В хронологічному відношенні будівництво фонтанів слідом на Стародавньої Грецією особливо активно розвинулося в Стародавньому Римі, так як обидві країни мали тісні культурні зв'язки.  Перше римське досягнення полягало в тому, що люди навчилися ховати водні струмені в труби з обпаленої глини або з бетону.  Саме архітектори Стародавнього Риму першими навчилися робити вражаючі для того часу фонтани, створюючи труби, по яких подавалася вода під тиском, що приводило до появи фонтана.

 Тут з'явилися перші дешеві труби - їх робили зі свинцю, якого багато залишалося після переробки срібної руди.  У першому столітті нашої ери в Римі завдяки пристрасті населення до фонтанів на одного жителя витрачалося 1300 літрів води в день.  З цього часу в будинку кожного заможного римлянина влаштовувався невеликий дворик і басейн, у центрі ландшафту обов'язково бив невеликий фонтан.  Цей фонтанчик грав роль джерела питної води та джерела прохолоди в жаркі дні.  Розвитку фонтанів сприяв винахід давньогрецькими механіками закону сполучених посудин, використовуючи який, патриції влаштовували фонтани у дворах своїх будинків.  Декоративні фонтани древніх можна сміливо назвати прототипом сучасних фонтанів.  Надалі фонтани еволюціонували від джерела питної води та прохолоди до декоративного прикрашання величних архітектурних ансамблів.  Якщо в середні віки фонтани служили тільки джерелом водопостачання, то з початком епохи Відродження фонтани стають частиною архітектурного ансамблю, а то і його ключовим елементом.

 Зараз одними з найцікавіших комплексів фонтанів можна назвати Версаль і Петергоф.  Спочатку з'явився Версаль - у Франції, зі своїм великою кількістю різних фонтанів.

 Комплекс Версальського палацу, його пишнота створювалося під керівництвом особисто Людовика XIV, а втілював ідею в життя всесильний Андре Ле Нотр, який закінчив свій проект в 1668 році. Історія фонтанів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]