Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osvita.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
210.43 Кб
Скачать

3.Сучасні світові освітні тенденції та найбільш відомі освітні програми у європі

Суттєве значення освітнього процесу мав запуск перших європрограм з вищої освіти (1987). Європейське Економічне Співтовариство розробило загальну стратегію програм та заходів. Ініціативи ЄЕС значно збагатили та посилили інтернаціоналізацію і інтеграцію європейської вищої освіти. Програми COMET, LINGUA, TEMPUS сприяли співробітництву між освітою та промисловістю, вивченню мов Співтовариства, створенню в університетах спеціальних посад для викладачів, що спеціалізувалися на проблемах європейської інтеграції, підтримували співробітництво з ВНЗ Центральної та Східної Європи. Найбільш успішною з більш ніж дюжини освітніх програм, створених Європейською Комісією наприкінці 1980­х рр., стала програма ERASMUS, яка вже в 1990­ті рр. сприяла інтернаціональній освіті більш як 100 тис. студентів щорічно. Таке позиціювання компетенції Співтовариства в сфері освіти знайшло своє втілення в моделюванні політики в рамках загальноєвропейських програм:

1)EURYDICE; ESPIRIT; COMETT (із співпраці між університетами та підприємствами стосовно професійної молоді).

2)SOCRATES, де є два адресовані вищій школі проекти – ERASMUS і LINGUA (студентські обміни, вивчення іноземних мов), третій проект цієї програми (COMENIUS) охоплює базову та середню освіту SOCRATES – освітня програма ЄС, створена для сприяння співпраці між різними освітніми закладами з метою підвищення якості навчання дітей, молоді, дорослих. Ця програма спочатку була складена на 5 років (1995–1999), а пізніше продовжена як SOCRATES ІІ на 7 років (2000–2006). У ній взяли участь 29 європейських країн.

LINGUA – програма з вивчення іноземних мов, що охоплює: підготовку і вдосконалення вчителів іноземних мов; підвищення рівня фунда­ментальної підготовки вчителів іноземних мов у ВНЗ; підвищення мовних можливостей студентів, викладачів і дослідників.

ERASMUS – складова частина програми SOCRATES. Головними напрямами цієї програми є: обмін студентами та викладачами між європейськими вищими школами; спільні проекти ВНЗ (стосовно розвитку навчальних програм); інтенсивні навчальні курси з окремих напрямів; створення правових, організаційних та матеріальних умов для зарубіжного навчання і стажування; проведення іноземними викладачами лекцій у вищій школі іншої країни. Ця програма доступна для всіх типів та рівнів вищих шкіл. Так, на стипендії програми «Еразмус» у 2000 університетах 24 країн Європи пройшли стажировку приблизно 1 млн. студентів і 235 тис. викладачів [6, с. 34].

Цікавим проектом Євросоюзу є ERASMUS­MUNDUS, розрахована на 2003 – 2008 рр. Цілями її визнано підвищення якості європейської вищої освіти, розширення співпраці з третіми країнами, мобільність студентів і наукових кадрів, можливість отримання дипломів у кількох ВНЗ, сприяння розвитку людського капіталу та поглиблення взаєморозуміння між різними народами і культурами.

Дана програма включає 4 типи завдань:

а) європейські магістерські студії в усіх ВНЗ відповідних рівнів (Erasmus Mundus Master Courses);

б) стипендії для студентів та викладачів із третіх країн, які навчаються або проводять наукові дослідження в Європі (Scholarships for third­country graduate students and teachers);

в) партнерські проекти для підтримки консорціумів, що організовують магістерські студії у ВНЗ із третіх країн світу. Головною метою цих акцій є поїздки європейських студентів та викладачів до партнерських вищих закладів третіх країн (Partnerships with third­country universities);

г) діяльність, орієнтована на збільшення привабливості європейської вищої освіти, що охоплює всі ВНЗ в країнах­членах ЄС, а також у третіх країнах (Projects aimed at enhancing attractiveness).

3) LEONARDO (професійна підготовка); Leonardo da Vinci – це програма ЄС, що має назву «Неперервна освіта: школа та її партнери у процесі професійної підготовки». Завдання її – підвищувати якість професійної освіти і пристосовувати освіту до потреб ринку праці, поширювати нові комунікативні технології, сприяти співпраці системи освіти і промисловості. Ця програма впроваджувалася в країнах Центральної Європи.

4) TEMPUS (сприяння розвитку систем вищої освіти в Центральній і Східній Європі, Монголії). Це програма сприяння транс’європейської мобільності у вищій школі (1990–1994; 1994–1998; 2000–2006; 2006–2012). До її пріоритетних напрямів належать:

а) управління, менеджмент у вищій школі;

б) модернізація освітньої системи; в) суспільні та медичні науки. Діяльність у межах програми

TEMPUS стосується: фінансування вужчих програм; фінансування післядипломних студій та аспірантури; обмін викладацькими кадрами та студентами; комплексне поліпшення управління; фінансування публікацій, досліджень та індивідуальних стипендій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]