Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIV_sami_novi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
320 Кб
Скачать

16) Об’єкти, що не охороняються авторським правом.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» пере­дбачає перелік результатів інтелектуальної діяльності, яким не надається правова охорона в галузі авторського права. Зокрема, не є об'єктами авторського права повідомлення, які мають характер новин дня або про поточні події. Не користуються авторсько-правовою охороною також твори народної творчості. Не вважаються об'єктами авторського права офіційні доку менти, до яких належать закони, укази, інші нормативні акти де ржавних органів. Аналогічний

підхід законодавця до державної символіки та офіційних відзнак прапорів, гербів, орденів. Згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» правова охорона не ПОШИРЮЄТЬСЯ на ідеї, процедури, методи, процеси, концесії. Відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки ДЛЯ говарів і ПОСЛуг, раціоналізаторські пропозиції не є об'єктами авторського права, оскільки охороня­ються в межах інших (окремих) інститутів права інтелектуальної власності.

17) Суб’єкти авторського права.

Одним з основних учасників відносин в галузі авторського права є творець — автор твору. Автором завжди є фізична особа. Це може бути громадянин України, особа без громадянс­тва або іноземець. фізична особа — творець є первинним суб'єктом авторського права. Але авторські права можуть мати також інші особи — правонаступники. До них належать спадкоємці помер­лого, особи, яким передано авторські майнові права на підставі договору. Авторське право правонаступників є похідним. За авторами та іншими суб'єктами авторського права визнається авторське право на твори 1)вперше випущені на території України 2)не випущені, але знаходяться на території україни 3)знаходяться на території іноземної держави, але їх авторами є громадяни україни,або особи,які постійно проживають на території україни Крім авторів, суб’єктами можуть бути роботодавці, якщо автор твору працює за умовами трудового договору, але роботодавець буде мати право лище на майнові права.

18) Співавторство, види.

Правовим наслідком створення твору кількома особами – є співавторство Можливі два види співавторства — роздільне і нероздільне У разі роздільного співавторства творчий вклад кожного зі спі­вавторів можна виокремити. Якщо працю кожного співавтора не можна виділити, має місце нероздільне співавторство.

Для співавторства необхідні певні умови: 1) твір має бути створений творчою працею двох або більше осіб 2) твір має бути самостійним об'єктом авторського прав ара 3) має бути укладена угода про співпрацю над твором.У договорі має бути передбачено порядок використання твору, розподіл винагороди, інші умови.

19) Виникнення суб’єктивних авторських прав.

Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Особа, яка має авторське право (автор твору чи будь-яка інша особа, якій на законних підставах передано авторське майнове право на цей твір), для сповіщення про свої права може використовувати знак охорони авторського права

Якщо твір опубліковано анонімно чи під псевдонімом (за винятком випадку, коли псевдонім однозначно ідентифікує автора), видавець твору (його ім'я чи назва мають бути зазначені на творі) вважається представником автора і має право захищати права останнього. Це положення діє до того часу, поки автор твору не розкриє своє ім'я і не заявить про своє авторство.

Суб’єкт авторського права для засвідчення авторства (авторського права) на оприлюднений чи не оприлюднений твір, факту і дати опублікування твору чи договорів, які стосуються права автора на твір, у будь-який час протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах.

Про реєстрацію авторського права на твір Установою видається свідоцтво. За видачу свідоцтва сплачується державне мито, кошти від сплати якого перераховуються до Державного бюджету України. Розмір і порядок сплати державного мита за видачу свідоцтва визначаються законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]